abs wariuje przy hamowaniu
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Dziś podłączyłem wtyczkę do kontrolek abs i airbag, abs świrował co dziesiąte hamowanie i kontrolka raz się paliła a raz gasła, masakra
- Paweł Marek
- V.I.P.
Robertuss, dużo błędów sugeruje najprędzaj jakiś błąd w okablowaniu. Popraw jeszcze wtyczkę przy pompie, a potem mozesz łatwo zwykłym miernikim sprawdzić czy sa potrzebne napięcia i masy we wtyczce sterownika. Opis jest w książce WKiŁ Volkswagen Golf III i Vento , tylko sa tam błędy w numerach styków, trzeba się wspomóc schematem. Może to tylko jakiś słabo kontaktujący bezpiecznik nad skrzynka i chwilowy brak zasilania na sterownik, stąd brak komunikacji. A jakby co to taki sterownik stówki nie kosztuje, można pożyczyć na podmiane z zastrzeżeniem zwrotu.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- mg-maciek
- Ma gadane
- Kontakt:
dymek100, i nie napisałeś czy udało Ci się rozwiązać Twój problem z drżącym pedałem hamulca.
U mnie w passacie jest dokładnie ten sam problem czyli tuż przed zatrzymaniem pracuje ABS tak jak by koła łapały poślizg choć cały czas się toczą.
Daj info proszę - ja obstawiam, któryś czujnik ABS ale chciałbym się upewnić
pozdrawiam
U mnie w passacie jest dokładnie ten sam problem czyli tuż przed zatrzymaniem pracuje ABS tak jak by koła łapały poślizg choć cały czas się toczą.
Daj info proszę - ja obstawiam, któryś czujnik ABS ale chciałbym się upewnić
pozdrawiam
Witam
Miałem ten sam objaw w peugeocie 406 (włączanie abs przy zatrzymywaniu się samochodu), winowajcą okazał się lekko odgięty lewy tylny czujnik. Ktoś cos robił i odgiął go mechanicznie. Po ustawieniu odpowiedniej przerwy czujnik koronka wszystko wróciło do normy. Nie wiem czy w golfie , passacie jest możliwość mechanicznego zwiekszenia przerwy. Z tego co pamiętam to odległość to ok 1mm
Miałem ten sam objaw w peugeocie 406 (włączanie abs przy zatrzymywaniu się samochodu), winowajcą okazał się lekko odgięty lewy tylny czujnik. Ktoś cos robił i odgiął go mechanicznie. Po ustawieniu odpowiedniej przerwy czujnik koronka wszystko wróciło do normy. Nie wiem czy w golfie , passacie jest możliwość mechanicznego zwiekszenia przerwy. Z tego co pamiętam to odległość to ok 1mm
- mg-maciek
- Ma gadane
- Kontakt:
dzisiaj sprawdzałem czujniki, czyścielem i wydają się ok ale po ich wyjęciu i włożeniu zaczęła na stałę świecić kontrolka abs
może po wymianie płynu hamulcowego coś się popoier.... znalazłęm post o zerowaniu jakiś czujników czy adaptacji pompy abs
sam już nie wiem chyba pojadę do gości którzy ostatnio pomogli mi kiedy miałem problemy z turbiną
może po wymianie płynu hamulcowego coś się popoier.... znalazłęm post o zerowaniu jakiś czujników czy adaptacji pompy abs
sam już nie wiem chyba pojadę do gości którzy ostatnio pomogli mi kiedy miałem problemy z turbiną
Re: abs wariuje przy hamowaniu
Panowie jak któryś już rozwiązał problem to prosiłbym o info bo u mnie w golfie IV 1.9tdi to samo się dzieje takie same objawy tzn. przy dojeżdżaniu do skrzyżowania przy niewielkiej prędkości załącza się abs co ciekawe jak przejeżdżałem przez hopkę to auto samo przyhamowało bez dotykania pedału hamulca czary!!