Z nikąd zapaliły się kontrolki ESP I ABS i nie gasną.
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam.
Dzisiaj tak bez niczego podczas zwykłej jazdy zapaliły mi się kontrolki ABS oraz ESP, nie działa więc mi ani ABS ani ESP, nie wiem co mogło się stać i jak to najszybciej i najtaniej określić? Czy ktoś z was spotkał się już z takim zjawiskiem?
Dzisiaj tak bez niczego podczas zwykłej jazdy zapaliły mi się kontrolki ABS oraz ESP, nie działa więc mi ani ABS ani ESP, nie wiem co mogło się stać i jak to najszybciej i najtaniej określić? Czy ktoś z was spotkał się już z takim zjawiskiem?
Re: Z nikąd zapaliły się kontrolki ESP I ABS i nie gasną.
Witam ABS i ESP korzystają z tych samych czujników najprawdopodobniej któryś z nich jest uszkodzony przez to świecą się obje kontrolki jeśli chodzi o sprawdzenie to najlepiej podłączyć auto pod VAG i wtedy wszystkiego się dowiesz można jeszcze sprawdzać każdy z osobna czujnik miernikiem sprawdzając rezystancję ale jest z tym trochę zabawy na początek możesz sprawdzić bezpieczniki w tej skrzyneczce na akumulatorze z tego co pamiętam jeden z nich jest od ABS i ESP ale jeśli wszystkie będą ok to postaraj się podpiąć auto pod VAG.
PozdraVWiam
PozdraVWiam
JacekB, przyjedź w sobotę na spota, to wezmę lapka i kabel i zobaczymy, co powie.
[edit]
Masz rozpiskę bezpieczników na aku.
[edit]
Masz rozpiskę bezpieczników na aku.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony śr kwie 13, 2011 19:21 przez DuDa, łącznie zmieniany 1 raz.
Jeśli zapaliła by ci się dodatkowo kontrolka od świec żarowych to mogło by to oznaczać że uszkodzeniu uległ włącznik stopu i wtedy morze dojść do sytuacji że nie będziesz miał świateł stopu ale jeśli świecą się tylko ABS i ESP to najprawdopodobniej wina leży po stronie któregoś z czujników
- guziolek
- Forum Master
- Kontakt:
Re: Z nikąd zapaliły się kontrolki ESP I ABS i nie gasną.
I bez VAGowania to zgaduj zgadula który Także polecam skorzystać z propozycji kolegi DuDa i się sprawa powinna wyjaśnić.Mati44 pisze:Jeśli zapaliła by ci się dodatkowo kontrolka od świec żarowych to mogło by to oznaczać że uszkodzeniu uległ włącznik stopu i wtedy morze dojść do sytuacji że nie będziesz miał świateł stopu ale jeśli świecą się tylko ABS i ESP to najprawdopodobniej wina leży po stronie któregoś z czujników
Że palą się kontrolki nie oznacza ze abs niedziała chyba że faktycznie niedziała... to pompa abs umarła lub może tylko się rozkodowała jak chcesz podleć podepniemy vcds'a i będzie jasne co boli Boryne nawet powinienem mieć pompę ABS
Generalnie przyczyna tych kontrolek może być spowodowana setkami innych usterek
Jak coś to pomogę
Generalnie przyczyna tych kontrolek może być spowodowana setkami innych usterek
Jak coś to pomogę
grunt to myslec, probowac i sie nie przejmowac!
Obecnie
VW Golf MK5 1.4 tsi GT R-Line 2008rok VW Caddy MK2 1.9TDI 230bosio ,pompka 11, Big IC, kolektor AVX, wydech i wiele innych-ciągłe modernizacje konca niewidać
Audi a4 b5 avant AFN-wół roboczy
Obecnie
VW Golf MK5 1.4 tsi GT R-Line 2008rok VW Caddy MK2 1.9TDI 230bosio ,pompka 11, Big IC, kolektor AVX, wydech i wiele innych-ciągłe modernizacje konca niewidać
Audi a4 b5 avant AFN-wół roboczy
Dzięki wielkie koledzy za zainteresowanie, wiem, że sprawa z Vagiem to najlepsze rozwiązanie, ale nie mam kasy na takie rzeczy bo spłukałem się przy kupnie oponek, a sam jestem studentem i z kasą słabo stoję. Do tego warsztaty kroją sobie równo za tego typu usługi. Od siebie to jedynie mogę zaoferować dobrą flaszkę za pomoc w kwestii z autem. Dzisiaj jest wszystko w porządku, problem sam ustąpił, ale nie było to po raz pierwszy kiedy to odłączał mi ABS i ESP bo zdarzało się tak parę razy i to niestety zimą. Chciałbym ten problem rozwiązać teraz a nie czekać do zimy bo następną mogę spędzić gdzieś w rowie.
stach47, ESP i ABS rzeczywiście nie działały, bo sprawdzałem na odcinku suchej drogi, trakcja nie działa oraz hamulce blokują koła na 0. Jeśli komuś odpowiada to w jaki sposób jestem w stanie zrewanżować się bądź ma jakiś własny pomysł to bardzo chętnie podjadę na kompa i o ile to nie byłby problem to chciałbym żeby ogólnie zerknął na to co pokazuje komputer. Kasa, flaszka, krata piwa i indywidualne kwestie wchodzą w grę.
Pozdrawiam.
stach47, ESP i ABS rzeczywiście nie działały, bo sprawdzałem na odcinku suchej drogi, trakcja nie działa oraz hamulce blokują koła na 0. Jeśli komuś odpowiada to w jaki sposób jestem w stanie zrewanżować się bądź ma jakiś własny pomysł to bardzo chętnie podjadę na kompa i o ile to nie byłby problem to chciałbym żeby ogólnie zerknął na to co pokazuje komputer. Kasa, flaszka, krata piwa i indywidualne kwestie wchodzą w grę.
Pozdrawiam.
- guziolek
- Forum Master
- Kontakt:
To może będziesz miał farta i się skończy na jakimś niełączeniu w którejś z kostek przy czujniku skoro się samo psuje i naprawia. Popytaj na regionalnym, to ktoś się na pewno znajdzie chętny na taki %% układ. W Lublinie powszechna praktyka
JacekB, nie wygłupiaj się z jakimś zakładem. Błędy odczytam Ci za darmochę. Tylko muszę być w Lubinie. No chyba, że latasz do Wrocławia to możemy się umówić u mnie pod chatą.
Jeśli kontrolki czasami gasną i ABS i ESP zaczyna działać to wszystko wskazuje na to że nie łączy lub siada któryś z czujników morze być też porostu zabrudzony i wystarczy wyczyścić. Po sprawdzeniu błędów będziesz wszystko wiedział jeśli okaże się że to czujnik to nie są drogie i po wymianie nie trzeba usuwać błędu
PozdraVWiam
PozdraVWiam