Gdy włączę klimę wszystko gra i tańczy prócz jednego. Po 10min duży wentylator a raczej jego silniczek dostaje ogromnej temperatury i mam wrażenie, że mi auto zaraz pójdzie z dymem przez niego. Byłem u jakiegoś speca: pomierzył altka (w normie), podokręcał klemy bo coś latały i mówi sprawdzić jak ostygnie czy się nie poprawi. Wentylator ochłonął ale za chwile po włączeniu klimy znowu się zaczął nagrzewać. Załatwiłem sobie nawet 2gi (używkę) i też się grzeje.
Chłop mi powiedział, że jak to dokręcenie klem nie pomoże (a nie pomogło) to kupić nowy wentylator. Coś mi się nie chce wierzyć, że na 2 wentylatorach miałbym taki sam objaw. Nie mają luzów i kręcą się ładnie. Dodam jeszcze, że wszystkie uziemienia są przeczyszczone i jest brak mi pomysłów w tym momencie za co tu się jeszcze zabrać.
W ogóle jak się zapali klimę to na którym biegu powinien wentylator chodzić? U mnie jest to podejrzewam najwyższy bieg bo strasznie szybko się obraca.
Przegrzewający się wentylator chłodnicy
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
powinien chodzić na pierwszym - drugi jak musi dużo zbić temperaturyrafg pisze:W ogóle jak się zapali klimę to na którym biegu powinien wentylator chodzić? U mnie jest to podejrzewam najwyższy bieg bo strasznie szybko się obraca.
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
Jeżeli nie masz pierwszego biegu wentylatorów tzn że sterownik wentylatorów uszkodzony(znajduje się pod akumulatorem).Lub wszystko jest w porządku z wentylatorem a masz problem z klimą za wysokie ciśnienie w układzie spowodowane np zapchanym osuszaczem przez co w układzie klimy panuje bardzo wysokie ciśnienie i wentylatory pracują jak oszalałe aby schłodzić skraplacz.Czy przypadkiem nie rozłącza Ci sprężarki po włączeniu klimy?
Re: Przegrzewający się wentylator chłodnicy
Generalnie to boję się używać klimy dłużej niż 10min bo wentylator dostaje strasznej temperatury. Kiedyś klima mi w ogóle nie działała. Oddałem to klimiarzą i wymienilii czujnik ciśnienia oraz ten sterownik wentylatorów więc w tym kierunku raczej bym nie szukał. Chyba, że ekipa o dupe rozbić była.zikr6 pisze:Jeżeli nie masz pierwszego biegu wentylatorów tzn że sterownik wentylatorów uszkodzony(znajduje się pod akumulatorem).Lub wszystko jest w porządku z wentylatorem a masz problem z klimą za wysokie ciśnienie w układzie spowodowane np zapchanym osuszaczem przez co w układzie klimy panuje bardzo wysokie ciśnienie i wentylatory pracują jak oszalałe aby schłodzić skraplacz.Czy przypadkiem nie rozłącza Ci sprężarki po włączeniu klimy?