awaria wyłącznika świateł

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

misiuzeb
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: misiuzeb » czw lut 10, 2011 16:01

Pytanie dla kolegów którzy rozbierali wyłącznik świateł (wyłącznik bez regulacji lamp i bez halogenów)
Czy w tym elemencie plastikowym nakładanym na króciec wyłącznika są jakieś styki metalowe ? bo mój wyłącznik owszem kręci się włączapostojowe i przeciwmgielny z tyłu po pociągnięciu , ale nie zapala świateł drogowych (światła są sprawne, przełącznik pod kierownicą też , bo jak połączę x z 56 to świecą).
Po rozebraniu wyłącznik w celu wymiany żarówki chyba złożyłem tak jak było ale świateł brak. W sumie to jest obudowa przód i tył, płytka z elektroniką , ten plastikowy element i w głębi ruchomy duży bolec z sprężynką. Może czegoś brakuje co powoduje włączenie styku jakiegoś ?

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » czw lut 10, 2011 23:33

misiuzeb, wydaje mi się że dość trudno to opisać ale po rozebraniu wszystko widać, wydaje się skomplikowane ale tylko na pierwszy rzut oka. Sprawdź oba X czy dochodzą do włącznika, może masz prąd w X od kabla po przekaźniku 18 czarnożółtego i do niego podłączałeś na próbę, a prąd na reflektory brany jest z tego drugiego X obok - który jest bezpośrednio po stacyjce i wskutek awarii może nie działać

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”