światła mijania nie załączają się.
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- pawelek1z2
- Użytkownik
Problem jest taki, że nie za każdym razem załączają mi się światła mijania. Pomimo ustawienia przełącznika w pozycji świateł mijania mam tylko pozycyjne. Problem jest już kawałek czasu, ale chyba się nasila, wcześniej wystarczyło 2-3 razy włączyć wyłączyć. Teraz muszę się pobawić żeby je włączyć na dodatek potrafią zgasnąć podczas jazdy - nie bardzo widzi mi się tłumaczenie policji dlaczego jeszcze na postojowych:) Identyczny temat już był, niestety nic konkretnego tam nie zostało napisane. co mogę podejrzewać to albo przełącznik albo przekaźnik od świateł - ale z braku czasu i warunków chciałbym problem zająć się usterką a nie jej szukać.
MK3 nie ma przekaźnika świateł.
Rozebrać przełącznik, wyczyścić, podgiąć styki, nasmarować. Nie ma innej rady.
Rozebrać przełącznik, wyczyścić, podgiąć styki, nasmarować. Nie ma innej rady.
- pawelek1z2
- Użytkownik
przekaźnika nie ma - ale miałem na myśli czy jakiś z układów tych pod bezpiecznikami nie jest odpowiedzialny za światła..
Nie ma żadnego układu odpowiedzialnego za światła. MK3 to auto starej daty w którym schemat wygląda tak - akumulator - kable - włącznik - kable - lampa. Więc padł ci włącznik, ewentualnie masz brak styku w bezpiecznikach w skrzynce, ale myślę że od tego zacząłeś sprawdzanie. Zresztą objawy wskazują na przełącznik a nie bezpieczniki.
- Paweł Marek
- V.I.P.
pawelek1z2, jeśli długie działają ok to włącznik świateł jest dobry a zepsuty jest przełącznik długi/krótkie w manetce - manetka do wymiany
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Często manetka się blokuje z powodu wytarcia smaru na stykach itp. Rozebrać, wyczyścić, podgiąć styki, nasmarować.
- pawelek1z2
- Użytkownik
światła da się włączyć ustawiając przełącznik w położeniu środkowym pomiędzy mijania a pozycyjnymi - więc sto procent włącznik. przy weekendzie rozkręcam i zaglądam do środka:) a i dzięki wszystkim za odpowiedzi:)
Paweł Marek, długie działają elegancko więc do tej manetki nie mam zastrzeżeń:)
Paweł Marek, długie działają elegancko więc do tej manetki nie mam zastrzeżeń:)
- Paweł Marek
- V.I.P.
ale ja mam , wiedz że prąd z wyłącznika na światła i długie i krótkie wychodzi jednym i tym samym kablem, dopiero w manetce przełączany jest albo na długie albo na krótkie, więc pomyśl logicznie i działaj. Albo manetka albo dalej na łączach od niej do skrzynki, bezpieczniki, od skrzynki do świateł a włącznik zostaw spokoju. Podanie plusa na bezpieczniki długich wyjaśni trochę .pawelek1z2 pisze:Paweł Marek, długie działają elegancko więc do tej manetki nie mam zastrzeżeń:)
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- pawelek1z2
- Użytkownik
okej sprawdze - chociaz tak jak mowie zabawa pokretlek od swiatel ( takie na wyczucie ) daje jakies rezultaty. kiedy wlaczam dlugie swiatla ( to zgodnie z tym jak mowisz ) nie pala sie, a zapalaja kiedy dopiero uda mi sie wyczuc polozenie pokretla:) wiec na poczatek przyjrze sie wylacznikowi