Problem z rozruchem

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Grzesiek GT
...
...
Kontakt:

Problem z rozruchem

Post autor: Grzesiek GT » ndz sty 09, 2011 19:22

ostatnio zacząłem mieć problemy z rozruchem, a mianowicie przekręcam kluczyk czekam aż kontrolka od świec zgaśnie i chcę kręcić a tu lipa. Rozrusznik zacharczy ( wyje) i zero reakcji. Dopiero po trzech czterech razach załapie i zapali bez problemu. Co może być przyczyną? Co trzeba wymienić? Powiem szczerze że chciałbym zrobić to jak najtaniej, wiem że jakieś tam tulejki są i szczotki ale co oprócz tego jeszcze się wymienia ( taka regeneracja powiedzmy żeby zrobić to za jednym razem już i mieć spokój), co mogło paść? Jest sens przeprowadzać kompletną regenerację? czy może kupić inny rozrusznik? Doradźcie bo problem narasta i niedługo pewnie nie odpalę wcale auta :(

Awatar użytkownika
mocart1989
Wodzu
Wodzu

Problem z rozruchem

Post autor: mocart1989 » ndz sty 09, 2011 20:24

kolego prawdopodobnie jest to uszkodzny bendix koszt to okolo 60 zl tulejki ok 20 zl a inny rozrusznik nie wiadomo w jakim stanie kupisz

dawniej viewtopic.php?f=88&t=417771" onclick="window.open(this.href);return false;
teraz MKII BOSTON viewtopic.php?f=87&t=560199" onclick="window.open(this.href);return false;

teczak
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Problem z rozruchem

Post autor: teczak » ndz sty 09, 2011 21:24

Do tego jak już będziesz miał go wyjętego ocenił bym stan szczotek i ewentualnie jak zajdzie taka potrzeba to je też wymienił. Ja u siebie miałem problem z ciężkim kręceniem wiec go wymontowałem, przeczyściłem, przesmarowałem i wymieniłem szczotki. Co prawda było to jakieś 4-5 miesięcy temu ale do dziś zero problemów.

Lewa strona strona kierowcy, prawa strona strona pasażera.

Awatar użytkownika
Grzesiek GT
...
...
Kontakt:

Re: Problem z rozruchem

Post autor: Grzesiek GT » ndz sty 09, 2011 21:40

Byłem u mechanika to mi policzył 120 zł sama robocizna i do tego koszt części osobno więc mnie trochę przeraziły te koszta :( nie wiem czy jest sens mu oddać czy szukać może gdzieś tańszego, ten bierze dużo no ale robi dobrze sam już nie wiem.
Dodam że ten problem wystąpił dopiero w zimie, wcześniej palił na dotyk a teraz jak rano uda mi się zapalić czasem z trudem to jak pojeżdżę chwilę i troszkę się zagrzeje to też pali na dotyk i nie występuje wycie rozrusznika zanim zapali i zakręci

teczak
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Problem z rozruchem

Post autor: teczak » ndz sty 09, 2011 21:57

Jeśli masz jakieś narzędzia i trochę ogólnego pojęcia technicznego to powinieneś sobie sam poradzić więc przynajmniej na robociźnie oszczędzisz. A co do odpalania ciepłego to normalne, że ciepły silnik łatwiej odpalić bo jest mu lżej.

Lewa strona strona kierowcy, prawa strona strona pasażera.

Awatar użytkownika
Grzesiek GT
...
...
Kontakt:

Re: Problem z rozruchem

Post autor: Grzesiek GT » pn sty 10, 2011 09:02

Z wiedzą techniczną u mnie krucho więc zostawię auto u mechanika tym bardziej że już dziś rano wogóle nie zakręcił tylko wył ten rozrusznik :(

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”