Golf 3 1.8 abs Tps problem Vag
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam posiadam Golfa 3 1.8 abs. Auto zaczeło głupieć tzn. jak jest zimny to obroty są ok, ale jak się rozgrzeje to ma 1400obr. Podłączyłem auto pod kompa i wyskoczyły dwa błędy: czujnik położenia przepustnicy i czujnik temperatury zasysanego powietrza. Ogólnie auto było przymulone. Zakupiłem drugą przepustnice z Tps. Ładnie wszystko wyczyściłem, złożyłem. Aku odpięte było na 2h. Po odpaleniu oczywiście na Pb auto znów zaczeło chodzić na wysokich obrotach, ale mocy mu przybyło i już nie muli. Teraz pytanie komputer twierdzi że mam zwarcie na przewodzie fioletowo- białym, mam instalacje lpg (bingo) , może gazownicy wpieli się w przewód i coś nie łączy?? Ps. robiłem pomiary TPS. i na PInach 1-2 mam na zamkniętej przepustnicy 1.7-- reszta pomiarów książkowa. Ma ktoś pomysły jak sprawdzić co się dzieje??
Polo... Polo... Passat .... GOOOOOOOOOOOOLF!!!!!:)
- Paweł Marek
- V.I.P.
Odłącz kabel od LPG do TPS i sprawdzaj jeszcze raz. O czujniku powietrza było - jest we wtrysku kable w tej samej wtyczce co zasila wtryskiwacz. Nie dokupisz solo. Można zmienić wtrysk, można zaadoptować termistor z czujnika cieczy, czy nawet wpakować cały czujnik cieczy nad wtrysk tak żeby nie blokokował dolotu itp
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Wszystko świetnie tylko mam wszystkie przewody w izolacji i za cholerę nie widzę gdzie się wpieli. Może ktoś wie pod który kabel w Tps podpięty jest sterownik Bingo??
ps. jak zbadać czujnik temperatury zasysanego powietrza??
- Paweł Marek
- V.I.P.
wyjąć wtyczkę od wtryskiwacza i w gnieździe między pinami do czujnika (2 i 3 albo 3 i 4 nie pamiętam )sprawdzić opór, rano na zimnym kilka kiloomów, na ciepłym niecały kiloom
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Sprawdziłem gniazdo wtryskiwacza i zero odczytów. Rozebrałem i na samym czujniku mam odczyt a na gnieździe brak. Szukać wtyskiwacza??? czy od 1.6 będzie pasował??
Wymieniłem wtryskiwacz auto już nie wchodzi samo na szalone obroty. Niestety dalej na benzynie strasznie kopci, przelewa go chyba. Śmierdzi benzyną. Na gazie fajnie tylko faluje.
- Paweł Marek
- V.I.P.
wtryskiwacz a miałeś dochodzić co jest nie tak z czujnikiem temperatury, całość wymieniłeś razem z czujnikiem? Sprawdź czy czujnik ma zasilanie w wyjętej wtyczce po włączeniu zapłonu 5V
Wymieniłem cały wtryskiwacz bo na wtyczce nie miałem żadnych odczytów z pinów od czujnika. Auto pośmigało na etylince i się ustawiło ma kopyto i nie kopci jak wcześniej. Trochę dziwna pewnie we wtyczce coś puściło. Dzięki za pomoc. Pozdrowienia z Płocka