Problem z ładowaniem
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Problem z ładowaniem
Witam posiadam Golfa IV 1.4, Mam problem z ładowaniem, a mianowicie zaraz po odpaleniu ładowanie mam 11.5 V, po przy gazowaniu napięcie skoczy do 14.4 V i już się trzyma. Dodam że dioda ładowania w ogóle nie świeci, nawet po samym włączeniu zapłonu. Oraz dodam ze 2 razy doszło do rozładowania akumulatora podczas jazdy w okresie ok 3 tyg. Jak mogę próbować rozwiązać ten problem ?
Re: Problem z ładowaniem
Posprawdzac należy kableki przy alternatorzeodnosnie kontrolki i przyjżeć sie diodom wzbudzenia i regulatorowi odnosnie ładowania .mateu5 pisze:Witam posiadam Golfa IV 1.4, Mam problem z ładowaniem, a mianowicie zaraz po odpaleniu ładowanie mam 11.5 V, po przy gazowaniu napięcie skoczy do 14.4 V i już się trzyma. Dodam że dioda ładowania w ogóle nie świeci, nawet po samym włączeniu zapłonu. Oraz dodam ze 2 razy doszło do rozładowania akumulatora podczas jazdy w okresie ok 3 tyg. Jak mogę próbować rozwiązać ten problem ?
- martinezz123
- DZIADZIA
- Kontakt:
Problem z ładowaniem
dokładnie coś jest ze wzbudzeniem .
vw golf IV 1.9 tdi MARTINEZZ
www.vwjgora.pl
diagnoza VAG COM / TACHO
www.vwjgora.pl
diagnoza VAG COM / TACHO
Problem z ładowaniem
Miałem podobny problem w MK3 z tym że jak już rozładowałem trzeci raz akumulator to więcej nie odpalił do momentu wymiany regulatora napięcia który jest w komplecie ze szczotkami, zjechane już były szczotki.
Problem z ładowaniem
Bardzo możliwe że padła Ci żarówka na desce rozdzielczej (liczniku) albo kabelek który idzie do licznika. Sprawdź czy pali Ci się kontrolka od ładowania po przekręceniu kluczyka.
Re: Problem z ładowaniem
tylko obawiam sie ze altek w mk4 jest 6-cio diodowy i nie ma diód wzbudzania. Wzbudza sie sam- (samowzbudny) poprzez magnetyzm szczatkowy. budowa altka jest jak budowa cepa- 3 uzwojenia i uklad 2 razy po 3 diody ( trzy anody i 3 katody) + regulator ktory ogranicza prad i utrzymuje napiecie na pewnym poziomie.martinezz123 pisze:dokładnie coś jest ze wzbudzeniem .
Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to
- Waqa
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Problem z ładowaniem
Tu masz podobny problem z kontrolka ladowania w MK4 1.4Dodam że dioda ładowania w ogóle nie świeci, nawet po samym włączeniu zapłonu.
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=2&t=339327