Pali bezpiecznik kierunkowskazów golf 3
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- Velthar
- Użytkownik
- Kontakt:
Witam
Mam teraz bardzo często pewien problem. Pali mi się bezpiecznik kierunkowskazów. Włączę kierunek i pali. po wymianie bezpiecznika pochodzi dzień może trzy i pali. Nie wiem gdzie szukać... zaobserwowałem, że wilgoć nie ma wpływu. Bo jak jest sucho czy mokro na drodze to to samo jest. Dziś spalił mi się już 23 bezpiecznik...
pozdro
Mam teraz bardzo często pewien problem. Pali mi się bezpiecznik kierunkowskazów. Włączę kierunek i pali. po wymianie bezpiecznika pochodzi dzień może trzy i pali. Nie wiem gdzie szukać... zaobserwowałem, że wilgoć nie ma wpływu. Bo jak jest sucho czy mokro na drodze to to samo jest. Dziś spalił mi się już 23 bezpiecznik...
pozdro
Pali bezpiecznik kierunkowskazów
sprawdź masę . a może masz za mały bezpiecznik powinieneś mieć 10A bezpiecznik
Re: Pali bezpiecznik kierunkowskazów golf 3
Velthar pisze:Spalił mi nawet 15A. Masę przy akumulatorze?
bezpiecznik musi być 10A i nie można dawać większych czy mniejszych, co do masy to chodzi o mase od kierunkowskazów sprawdź kable najlepiej cm po cm bo jest gdzieś na 99,9% przetarty.
- Zico63b
- Mistrz KieroVWnicy
Bezpiecznik pali się przy włączaniu określonej strony (np. prawej) czy obu lub nawet bez włączenia?
Gdy którejś ze stron - przewody zasilające w miejscach, gdzie mogły się przetrzeć, np wiązka pod akumulatorem czy przy przednich lampach.
Gdy strona włączana nie ma znaczenia - pali na obu lub jeszcze przed włączeniem - przewód od skrzynki do manetek lub brud albo uszkodzenie w samych manetkach. Możliwe też wówczas zwarcie w przerywaczu kierunkowskazów.
Do sprawdzenia włożyć MNIEJSZY bezpiecznik - sprawny układ będzie działał nawet na 5A, a z pewnością 7,5A, natomiast szybciej i bezpieczniej wychwyci się moment, kiedy się przepala. 10A dają na wypadek, gdyby ciągnąć przyczepę.
Gdy którejś ze stron - przewody zasilające w miejscach, gdzie mogły się przetrzeć, np wiązka pod akumulatorem czy przy przednich lampach.
Gdy strona włączana nie ma znaczenia - pali na obu lub jeszcze przed włączeniem - przewód od skrzynki do manetek lub brud albo uszkodzenie w samych manetkach. Możliwe też wówczas zwarcie w przerywaczu kierunkowskazów.
Do sprawdzenia włożyć MNIEJSZY bezpiecznik - sprawny układ będzie działał nawet na 5A, a z pewnością 7,5A, natomiast szybciej i bezpieczniej wychwyci się moment, kiedy się przepala. 10A dają na wypadek, gdyby ciągnąć przyczepę.
- Velthar
- Użytkownik
- Kontakt:
Pali zawsze po daniu skrętu w prawo. Czyli zobaczyć instalację? od którego miejsca zacząć?
od żarówek w kierunku skrzynki bezpieczników zarówno od przodu jak i od tyłu. potem odcinek skrzynka -> manetki. możesz zacząc od manetek jak chcesz. i tak jak napisał kolega Zico63b szczególną uwagę zwrócić na miejsca szczególnie wrażliwe.
najlepiej zacznij sobie od skrzynki bezpieczników . sprawdź styki masy przekaźnika, bezpiecznika, . Później sprawdź przewody kierunkowskazów koloru czarno-biały i czarno-zielony. jeżeli to nie pomoże sprawdź manetkę przy kierownicy może tam na stykach na kostce jest jakiś styk zaśniedziały . jeśli chodzi o samą manetkę jest ona nierozbieralna(chyba), żeby ją wyjąć musisz zdjąć kierownicę.później sprawdź przewody do lamp może tam coś jest nie tak.
- Zico63b
- Mistrz KieroVWnicy
W tym wypadku Kolegę Velthar będzie interesował kolor czarno-zielony - gałąź prawa. Zwrócić szczególną uwagę czy nie jest przetarta gdzieś izolacja na wiązce, czy nie jest przetarta np. linką sprzęgła, itd - możliwości są niezliczone. Manetka jest naturalne rozbieralna, jak to w VW , można także wymienić tylko część od kierunkowskazów/świateł. Kierownicę jednak trzeba zdjąć.
Ostatnio zmieniony pt gru 31, 2010 19:33 przez Zico63b, łącznie zmieniany 1 raz.
- Velthar
- Użytkownik
- Kontakt:
Masakra... trudno jak zrobi się cieplej to zabiorę się do roboty. dzięki wszystkim za pomoc.