Błąd 00515 - czujnik halla ABF
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Ponieważ mój poprzedni temat został usuniety (zupełnie nie wiem z jakiego powodu) zakładam wiec nowy.
Oto błąd który mnie niepokoi:
dodam że jest on obecny na zapalonym jak i na zgaszonym silniku:
Z samochodem nic niepokojącego sie nie dzieje tylko troche długo kreci przy zapalaniu choć akumulator jest nowy i napiecie ładowania wynosi 14,5V, czy przyczyną tego błędku moze być przestawiony rozrząd np o 1 ząbek??
Address 01 -------------------------------------------------------
Controller: 037 906 024 AB
Component: DIGIFANT 3.0 1463PMC
1 Fault Found:
00515 - Camshaft Position (Hall) Sensor (G40)
03-00 - No Signal
Readiness: N/A
Oto błąd który mnie niepokoi:
dodam że jest on obecny na zapalonym jak i na zgaszonym silniku:
Z samochodem nic niepokojącego sie nie dzieje tylko troche długo kreci przy zapalaniu choć akumulator jest nowy i napiecie ładowania wynosi 14,5V, czy przyczyną tego błędku moze być przestawiony rozrząd np o 1 ząbek??
Address 01 -------------------------------------------------------
1 Fault Found:
03-00 - No Signal
"Radość z jazdy zaczyna się tam, gdzie kończy się ekonomia"
- stonefree
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Co sie dzieje, jezeli wciśniesz "kasuj błędy" podczas pracy silnika?zumak pisze: jest on obecny na zapalonym jak i na zgaszonym silniku
wczoraj jak skasowałem ten błąd (nie pamietam czy silnik chodził czy nie) to potem nie mogłem zapalić samochodu (krecił,krecił ale nie mógł zapalić), dopiero odpięcie akumulatora pomogło i silnik zaczął normalnie pracować ale błąd znów się pojawił
witam
jak sama nazwa mowi
camshaft position sensor no signal-brak sygnalu z czujnika polozenia walka rozrzadu
wyglada na to jak by sterownik nie czytal sygnalu z walka rozrzadu albo czujnik uszkodzony albo przewod od czujnika
jezeli bylby przestawiony rozrzad to mial bys bledy
camshaft position sensor implausible signal albo camshaft position sensor incorrect location.
Pierwszy krok czujnik walka rozrzadu i objawy podczas zapalania tesz pasuja.
Pozdrawiam
jak sama nazwa mowi
camshaft position sensor no signal-brak sygnalu z czujnika polozenia walka rozrzadu
wyglada na to jak by sterownik nie czytal sygnalu z walka rozrzadu albo czujnik uszkodzony albo przewod od czujnika
jezeli bylby przestawiony rozrzad to mial bys bledy
camshaft position sensor implausible signal albo camshaft position sensor incorrect location.
Pierwszy krok czujnik walka rozrzadu i objawy podczas zapalania tesz pasuja.
Pozdrawiam
camels
a gdzie znajduje się ten czujnik??
Re: Błąd 00515 - czujnik halla ABF
Rozejrzyj sie powinien byc gdzies w glowicy albo przy kole zebatym rozrzadu
camels
ale ten błąd jest od czujnika G40 który znajduje sie w rozdzielaczu zapłonu wiec chyba ten czujnik cos jest nie bardzo
to jest test na zapłonie i nie pracującym silniku.zumak pisze:Address 01 -------------------------------------------------------
1 Fault Found:
03-00 - No Signal
Tak ma być ,jeśli aparat się nie kręci to brak sygnału .
Błąd jest wtedy gdy wraca na zapalonym silniku , czyli jak pracuje kasujesz i powraca .
Ja bym szukał w przewodach od aparatu do cewki oczywiście niskie napięcie, lub tak jak u kolegi przebicie na zespole cewka-moduł zapłonowy ( moduł jest przykręcony do cewki ) Pozdrawiam
Rozbierz aparat zapłonowy i zobacz czy olej się do niego nie dostał,tam lubi puszczać oring.
a jak rozbiorę aparat zapłonowy to potem trzeba jakoś zapłon ustawić?? Bo słyszałem ze od 94 roku zaplon ustawia sie sam elektronicznie a ja mam właśnie '94
wiec tak, były sprawdzane przewody wtyczka i wszystko wydaje sie być ok we napięcie na wtyczce troche małe bo ok 8V ale myślę ze to nie ma za dużego znaczenia.
postanowiłem zainwestować w nowy czujnik halla, wymieniłem, podpiąłem pod vag, usunąłem błąd i wszystko jest już ok, wiec rozwiązanie problemu się znalazło,
thx za pomoc
postanowiłem zainwestować w nowy czujnik halla, wymieniłem, podpiąłem pod vag, usunąłem błąd i wszystko jest już ok, wiec rozwiązanie problemu się znalazło,
thx za pomoc