wentylator chłodnicy...
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
wentylator chłodnicy...
witam
prosze o poradę.
ostatnio w swoim autku zauważyłem że po zgaszeniu silnika dość długo jeszcze pracuje wentylator na chłodnicy.Trochę zbagatelizowałem problem, aż tu wczoraj rano wsiadam do samochodu i kicha nie odpala... aku rozładowane... od razu pomślałem że to ten wentyl rozładował.
W końcu odpaliłem grata przejechałem się do sklepu jakieś 10km. gaszę silnik - wentyl pracuje, otwarłem maskę i wypiąłem kostkę od wentylatora pomogło - przestał działać.
Poszedłem sobie na zakupy nie było mnie dobrą godzinę , otwieram maskę wpinam kostę a tu wentyl się załącza!!!
Powiedzcie mi proszę czy to wina czujnika w chłodnicy?
jeżeli tak to jak się do niego dobrać ? czy trzeba spuścić płyn ? czy dużo z tym roboty?
acha mój gofer to 1,6 ABU 93r.
z góry dzięki za rady.
pozdrawiam.
prosze o poradę.
ostatnio w swoim autku zauważyłem że po zgaszeniu silnika dość długo jeszcze pracuje wentylator na chłodnicy.Trochę zbagatelizowałem problem, aż tu wczoraj rano wsiadam do samochodu i kicha nie odpala... aku rozładowane... od razu pomślałem że to ten wentyl rozładował.
W końcu odpaliłem grata przejechałem się do sklepu jakieś 10km. gaszę silnik - wentyl pracuje, otwarłem maskę i wypiąłem kostkę od wentylatora pomogło - przestał działać.
Poszedłem sobie na zakupy nie było mnie dobrą godzinę , otwieram maskę wpinam kostę a tu wentyl się załącza!!!
Powiedzcie mi proszę czy to wina czujnika w chłodnicy?
jeżeli tak to jak się do niego dobrać ? czy trzeba spuścić płyn ? czy dużo z tym roboty?
acha mój gofer to 1,6 ABU 93r.
z góry dzięki za rady.
pozdrawiam.
- Paweł Marek
- V.I.P.
wentylator chłodnicy...
christof138, nie napisałeś którą wtyczkę wypinałeś. Jeśli tą od silnika wentylatora - to nam nic nie mówi. Jeśli tą od włącznika w chłodnicy- to włącznik do wymiany
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
-
- Nowicjusz
wentylator chłodnicy...
najpierw wypiąłem tą od silnika wentylatora - efekt wentylator gaśnie potem wpiąłem ja z powrotem/wentyl się załączył/ a wypiąłem tą od czujnika w chłodnicy efekt ten sam wentylator gaśnie /wpinam ją wentyl pracuje/...
tak to wygląda.
wydaje mi się ,że to ten czujnik raczej...
aha i na zimnym silniku tak się to też zachowuje.
tak to wygląda.
wydaje mi się ,że to ten czujnik raczej...
aha i na zimnym silniku tak się to też zachowuje.
- Zico63b
- Mistrz KieroVWnicy
wentylator chłodnicy...
Troszkę płynu ubędzie, ale gdy będzie korek wlewu w zbiorniczku zatkany np. owiniętym woreczkiem foliowym i obwiązanym sznureczkiem, a przy wymianie nowy czujnik będzie "pod ręką" - dużo płynu nie powinno wyjść. Z resztą, zawsze pod autko można włożyć miedniczkę od prania, "pożyczoną" od mamy
I nie martwić się zapowietrzeniem - Golfy 3 są samoodpowietrzające się.
I nie martwić się zapowietrzeniem - Golfy 3 są samoodpowietrzające się.
-
- Nowicjusz
wentylator chłodnicy...
no to jestem już po wymianie tego czujnika i niepokoi mnie kolejna sprawa... wentylator załącza się dopiero przy 110C... schłodzi trochę i się wyłącza /tak przy około 105/
dodam od razu że czujnik płynu chłodniczego mam nowy.
co jest nie tak?
czy to może być uwalony termostat?
dodam od razu że czujnik płynu chłodniczego mam nowy.
co jest nie tak?
czy to może być uwalony termostat?
- Zico63b
- Mistrz KieroVWnicy
wentylator chłodnicy...
To jeszcze sprawdzić pierwszy bieg silniczka; po zdjęciu wtyku z silniczka, kabelkiem prosto z aku, po kolei, na pin gdzie przychodzi czerwony z paskiem białym; tam gdzie był brązowy - dać masę.
Chyba że ten nowy czujnik ma niesprawny pierwszy stopień: sprawdzić czy po kolei pojawia się prąd najpierw na czerwono-białym a po dalszym wzroście temperatury - czy przerzuca napięcie na czerwono-czarny.
Chyba że ten nowy czujnik ma niesprawny pierwszy stopień: sprawdzić czy po kolei pojawia się prąd najpierw na czerwono-białym a po dalszym wzroście temperatury - czy przerzuca napięcie na czerwono-czarny.
-
- Nowicjusz
wentylator chłodnicy...
nie do końca to rozumiem...
u mnie przy tej temperaturze 110C nie załącza sie od razu 2 lecz 1 bieg.
2 też działa jak go "manualnie" załącze / mam po poprzednim właścicielu w kabinie przełącznik , którym można od razu właśnie 2 bieg załączać/
u mnie przy tej temperaturze 110C nie załącza sie od razu 2 lecz 1 bieg.
2 też działa jak go "manualnie" załącze / mam po poprzednim właścicielu w kabinie przełącznik , którym można od razu właśnie 2 bieg załączać/
- Zico63b
- Mistrz KieroVWnicy
wentylator chłodnicy...
Temperatura włączania pierwszego stopnia to 92÷97ºC a wyłączania gdy trochę ostygnie to 84÷91ºC - napięcie w czasie pracy pierwszego biegu jest na czerwono-białym;
Przy temperaturze 99÷105ºC włącza się bieg drugi a wyłącza przy 91÷98ºC - napięcie jest teraz, przy biegu drugim, zamiast w czerwono-białym to jest w czerwono-czarnym.
Tak jest prawidłowo.
Przy temperaturze 99÷105ºC włącza się bieg drugi a wyłącza przy 91÷98ºC - napięcie jest teraz, przy biegu drugim, zamiast w czerwono-białym to jest w czerwono-czarnym.
Tak jest prawidłowo.
-
- Nowicjusz
wentylator chłodnicy...
no tak Zico63b, wiem że przy tej temperaturze powinien się załączyć już dawno 2 bieg ... pytanie dlaczego się załącza pierwszy? czy tak jak piszesz pierwszy stopień jest w czujniku uwalony i działa dopiero przy drugim stopniu ale załacza bieg 1 ?
a może tam nie ma wcale 110C bo wskaźnik przełamuje ...?
jak to sprawdzić jaka jest faktyczna temperatura?
aha na czujniku były podane takie wartości:
1. 95C
2.102C
rozumiem z tego, że przy takich temperaturach powinny działać odpowiednio 1 i 2 stopień?
a może tam nie ma wcale 110C bo wskaźnik przełamuje ...?
jak to sprawdzić jaka jest faktyczna temperatura?
aha na czujniku były podane takie wartości:
1. 95C
2.102C
rozumiem z tego, że przy takich temperaturach powinny działać odpowiednio 1 i 2 stopień?
- Zico63b
- Mistrz KieroVWnicy
wentylator chłodnicy...
Tak jest. Sprawdza się m.in. VAG-iem, porównując odczyty dla wskaźnika z tymi dla komputera auta. Mogą też być zamienione kable we wtyku silnika lub czujnika.
-
- Nowicjusz
wentylator chłodnicy...
a co w tej kwestii? czy tak może być?
czy tak jak piszesz pierwszy stopień jest w czujniku uwalony i działa dopiero przy drugim stopniu ale załacza bieg 1 ?
dotychczas przy starym czujniku/jak jeszcze nie swirował/ załączał się normalnie 1 bieg a potem 2 bieg...i z tego co pamietam przy mniej wiecej odpowiednnich temperaturach - oczywiście wg wskaźnika w aucie.Mogą też być zamienione kable we wtyku silnika lub czujnika.
- Zico63b
- Mistrz KieroVWnicy
wentylator chłodnicy...
Skoro działało, to przecież nikt nie zamienił Koledze kabli nocą (podejrzewałem jeszcze jakieś przeróbki przez wcześniejszego właściciela, która to wersja właśnie odpadła).
Tak więc pozostaje wadliwy czujnik-podróbka
Tak więc pozostaje wadliwy czujnik-podróbka
-
- Nowicjusz
wentylator chłodnicy...
ok Zico63b, w takim razie najlepiej będzie jak zareklamuję w sklepie ten czujnik i sprawdzę na innym jak się będzie układ zachowywać...
a jakiego producenta tutaj byś polecał?
a jakiego producenta tutaj byś polecał?