Parę przeszkadzających drobiazgów
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- JakPodglosnisz
- Ma gadane
Witam! Mam parę "usterek" z elektryka. Mianowicie podczas hamowania zapalają mi się delikatnie oba migacze (nie pulsują- świecą na stałe). Tak samo jest kiedy wrzucę bieg wsteczny. Następnym problemem są światła drogowe oraz halogeny. Gdy pociągnę wajchę od świateł drogowych to w jednym kloszu zapalają mi się długie światła oraz halogen, natomiast w drugim kloszu tylko halogen co bardzo mnie dziwi. Włączając halogeny z pozycji pokrętła czyli -> światła pozycyjne -> ciągnę raz do siebie i powinny włączyć się halogeny, lecz nic się niestety nie dzieje. Kolejną usterką jest brak ABS. Kontrolka w ogóle się nie włącza, zauważyłem, że na rozdzielce ją delikatnie widać na szaro, lecz po przekręceniu stacyjki absolutnie nie reaguje. Sprawdzałem wszystkie bezpieczniki czy aby nie są spalone. Następnie zepsuła mi się wajcha od wycieraczek (część mechniczno-elektroniczna), której nie mogę ustawić w pozycji górnej, lecz mogę ustawić na pozycję górną. Nie da się po prostu przełączyć do góry (nie zaskakują tak jakby ząbki, które tam pewnie są). Pozdrawiam i proszę o pomoc w rozwiązaniu moich nietypowych problemów. JakPodglosnisz.
Jeżeli chodzi o te zapalające się kierunki to sprawdź połączenia w tylnych lampach. Może brakować masy i wtedy się choinka robi. Albo do lamp dostaje się woda i wilgoć powoduje takie cuda. pozdrawiam
- JakPodglosnisz
- Ma gadane
Tylnych lamp jeszcze nie sprawdziłem, ale dziękuje na pewno sprawdzę. Z tym, że sprawdzałem lampy przednie i nie było widać oznak wilgoci. Wydaje mi się, że jest coś nieźle namieszane w przewodach.
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
Pierwszy problem to na pewno brak masy
Co do świateł drogowych...nie napisałeś jakie masz lampy, rozumiem że żarówka sprawna ?
a może w ogóle go nie ma ??JakPodglosnisz pisze:Kolejną usterką jest brak ABS
ciężko zczaić o co Ci chodzi ale raczej manetka do wymianyJakPodglosnisz pisze:której nie mogę ustawić w pozycji górnej, lecz mogę ustawić na pozycję górną. Nie da się po prostu przełączyć do góry
Co do świateł drogowych...nie napisałeś jakie masz lampy, rozumiem że żarówka sprawna ?
- JakPodglosnisz
- Ma gadane
Ok sprawdzę masę. Ewidentnie jest widoczna kontrolka ABS na tablicy rozdzielczej. Nie wiem co z tymi wycieraczkami. Wcześniej wszystko działało.
- JakPodglosnisz
- Ma gadane
Światła stopu zrobione- brak masy. Sprawdziłem ABS- niestety go nie ma. Pozostało tylko naprawić dźwignię wycieraczek. Orientuje się ktoś jak to naprawić lub ile może kosztować część odpowiedzialna za wycieraczki? Pozdrawiam, JakPodglosnisz.
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
wymiana manetkiJakPodglosnisz pisze: Pozostało tylko naprawić dźwignię wycieraczek.
- JakPodglosnisz
- Ma gadane