Czy to szczotki??
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Czy to szczotki??
Witam, przeszukałem kilka różnych tematów jednak nie uzyskałem jednolitej odpowiedzi na mój problem. Z góry przepraszam adminów jeśli złe miejsce wybrałem na ten temat. Opiszę mój przypadek.
Od niedawna jestem posiadaczem Golfa MK 4, 1,9 TDI. Z tego co przeczytałem to w moim aucie występuje problem jaki ma wiele osób, mianowicie gorzej pali na ciepłym silniku niż na zimnym. Dzisiaj jechałem swoim autem, po przejechaniu w trasie ok 150 km, zrobiłem postój na stacji. Silnik zgasiłem i po kilku minutach wracam do swojego auta i chce go odpalić. Przekręcam kluczyk i...rozrusznik leciutko zakręcił i nastąpiła cisza kontrolki świecą normalnie, ale rozrusznik nie chce się odezwać. Sprawdziłem bezpieczniki w kabinie- są ok, bezpieczniki na aku - są ok. Zmuszony byłem pchnąć moje auto żeby zapalił. I pchnięty zagadał normalnie. Gdy odpalił to przez chwilę świeciła kontrolka aku. ale przy dodaniu gazu zgasła. I teraz moje pytanie, czy różnice w odpalaniu auta na zimnym i ciepłym mogą mieć cos wspólnego z tą sytuacją. No i pytanie nr 2, czy to będą szczotki czy też co innego??
Od niedawna jestem posiadaczem Golfa MK 4, 1,9 TDI. Z tego co przeczytałem to w moim aucie występuje problem jaki ma wiele osób, mianowicie gorzej pali na ciepłym silniku niż na zimnym. Dzisiaj jechałem swoim autem, po przejechaniu w trasie ok 150 km, zrobiłem postój na stacji. Silnik zgasiłem i po kilku minutach wracam do swojego auta i chce go odpalić. Przekręcam kluczyk i...rozrusznik leciutko zakręcił i nastąpiła cisza kontrolki świecą normalnie, ale rozrusznik nie chce się odezwać. Sprawdziłem bezpieczniki w kabinie- są ok, bezpieczniki na aku - są ok. Zmuszony byłem pchnąć moje auto żeby zapalił. I pchnięty zagadał normalnie. Gdy odpalił to przez chwilę świeciła kontrolka aku. ale przy dodaniu gazu zgasła. I teraz moje pytanie, czy różnice w odpalaniu auta na zimnym i ciepłym mogą mieć cos wspólnego z tą sytuacją. No i pytanie nr 2, czy to będą szczotki czy też co innego??
-
- Mały gagatek
Czy to szczotki??
Raczej nieI teraz moje pytanie, czy różnice w odpalaniu auta na zimnym i ciepłym mogą mieć cos wspólnego z tą sytuacją.
Ogólnie pewnie będziesz musiał zajrzeć do rozrusznika, przeczyścić komutator, szczotki i elekrowłącznik sprawdzić.No i pytanie nr 2, czy to będą szczotki czy też co innego??
Czy to szczotki??
Sprawdź kable na rozruszniku, jak przekręcasz kluczyk w pozycje odpalania to przygasają kontrolki czy nie??
powinien chociaż wyrzucać, nawet jeśli nie kręci.Jeśli jest totalna cisza to penie odpiął lub poluzował się kabel.
powinien chociaż wyrzucać, nawet jeśli nie kręci.Jeśli jest totalna cisza to penie odpiął lub poluzował się kabel.
„Nie umiera ten, kto trwa w sercach i pamięci naszej”
Czy to szczotki??
problemy z odpalaniem na ciepłym to wina zasilania paliwem. raczej rozrusznik a jak aku? napisałeś że kontrolka się zaświeciła. może z ładowaniem jest problem?
Re: Czy to szczotki??
kontrolki nie przygasają ani trochę. Słychać "pstryknięcie elektromagnesu tylko.Tomek. pisze: jak przekręcasz kluczyk w pozycje odpalania to przygasają kontrolki czy nie??
Nie miałem jeszcze możliwości sprawdzenia dokładnego napięcia. Zrobie to dopiero dziś wieczorem. Aku niby jest nowy, ale nie wiem czy przekazuje odpowiednie napiecietrollu pisze:problemy z odpalaniem na ciepłym to wina zasilania paliwem. raczej rozrusznik a jak aku? napisałeś że kontrolka się zaświeciła. może z ładowaniem jest problem?
popatrz przy kablach, bo jeśli by się zawiesił to powinny przygasnąć kontrolki przy próbie odpalenia, przynajmniej u mnie tak bywało.Sharkoo pisze:kontrolki nie przygasają ani trochę. Słychać "pstryknięcie elektromagnesu tylko.Tomek. pisze: jak przekręcasz kluczyk w pozycje odpalania to przygasają kontrolki czy nie??
„Nie umiera ten, kto trwa w sercach i pamięci naszej”
Auto wróciło od doktora. Przepalony przewód i zawieszone szczotki. Wszystko juz działa jak należy