Czujnik temperatury zewnętrznej climatronic.
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
Witam,
Gdzie znajduje się drugi czujnik temperatury?? Wiem że jeden jest z przodu w zderzaku ale gdzie jest ten co pokazuje na climatronicu?? Poza tym mam bardzo dziwne działanie obu termometrów. Tego czujnika w zderzaku brakuje. Wiszą tylko kable( gdzieś się zgubił) i jak zresetuje kompa (odłącze klemę od aku) to w liczniku pokazuje taka sama temperature jak w climatronicu. Jednak ta temperatura znika do pierwszego zgaszenia silnika i wtedy są kreski. Odłączę klemę i od nowa termometr w mfa działa. Mozliwe że temperatura jest pobierana z tego czujnika od climatronica?? czy jest w ogóle drugi czujnik?? Gdzie go zlokalizować bo mi zawyża temperaturę.
Może trochę nie jasno napisałem ale myślę że kto będzie chciał pomóc to zrozumie.
Gdzie znajduje się drugi czujnik temperatury?? Wiem że jeden jest z przodu w zderzaku ale gdzie jest ten co pokazuje na climatronicu?? Poza tym mam bardzo dziwne działanie obu termometrów. Tego czujnika w zderzaku brakuje. Wiszą tylko kable( gdzieś się zgubił) i jak zresetuje kompa (odłącze klemę od aku) to w liczniku pokazuje taka sama temperature jak w climatronicu. Jednak ta temperatura znika do pierwszego zgaszenia silnika i wtedy są kreski. Odłączę klemę i od nowa termometr w mfa działa. Mozliwe że temperatura jest pobierana z tego czujnika od climatronica?? czy jest w ogóle drugi czujnik?? Gdzie go zlokalizować bo mi zawyża temperaturę.
Może trochę nie jasno napisałem ale myślę że kto będzie chciał pomóc to zrozumie.
http://www.superquiz.pl/?t=8586
Drugi czujnik masz gdzieś w desce. Jak masz w panelu klimatronika małą krateczkę to jest tam też wiatraczek i czujnik temperatury. W audi masz to osobno, ale w passatach golfach jest on chyba w panelu. Ten czujnik czyta tylko temp w środku auta, żeby klima regulowała odpowiednią temperaturę.
- Pablo Corrado
- Forum Master
Re: Czujnik temperatury zewnętrznej climatronic.
Czujników temperatury w Climatronicu jest parę. ten o którym piszesz - w zderzaku, drugi w kanale powietrza za filtrem pyłkowym, trzeci w panelu climatronica, w kratce gdzie jest mały wiatraczek.
Scirocco II 1,6 / Scirocco II 1,8 / Corrado G60 / Corrado 2,0 16V / Golf IV 2,0 / Golf IV GTI / Passat B5FL 1,8T / Golf V 1,4 i 1,6
Sprzedam:
-Uszczelkę głowicy 1,8 T 20V (AGU i innych) GOETZE.
-NOWĄ przepustnicę do 1,4 TSI i innych 03C 133 062S.
Sprzedam:
-Uszczelkę głowicy 1,8 T 20V (AGU i innych) GOETZE.
-NOWĄ przepustnicę do 1,4 TSI i innych 03C 133 062S.
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
A ten co odpowiada za temperaturę zewnętrzną pokazywaną na panelu gdzie sie znajduje??
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
są dwa...pierwszy w zderzaku, z niego idzie sygnał do Climatronica i później do zegarów, w przypadku braku (lub awarii) tego czujnika Climatronic bierze sygnał z czujnika który jest pod filtrem kabinowym...krasnal997 pisze:A ten co odpowiada za temperaturę zewnętrzną pokazywaną na panelu gdzie sie znajduje??
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
Czyli rozumiem że zawyżenie temperaury wynika z lokalizacji tego czujnika pod filtrem kabinowym. Teraz mam pytanie czy jak dokupie czujnik ten w zderzak i dorobię jakieś wsuwki (made in garage) to on nie będzie przekłamywał?? oryginalny czujnik zgubił się wraz z wtyczka, wiszą tylko dwa kabelki.
Tak uczyń i będzie dobrze.krasnal997 pisze: dorobię jakieś wsuwki (made in garage) to on nie będzie przekłamywał??
- Qto
- _
- Kontakt:
pod warunkiem że czujnik taki jak ma być...można dobrać odpowiedni termistor ale żeby w całym zakresie temperatur działał jak oryginał to nie jest tak hop ...na forum niektórzy kombinowali, ale by trzeba ich zapytać co konkretnie montowali...krasnal997 pisze:Teraz mam pytanie czy jak dokupie czujnik ten w zderzak i dorobię jakieś wsuwki (made in garage) to on nie będzie przekłamywał??
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
Nie no oczywiście miałem na mysli oryginał lub zamiennik oryginału dedykowany do mojejego autka..
- Qto
- _
- Kontakt:
lepsza będzie używka ze szrotukrasnal997 pisze:zamiennik oryginału
Mam pytanie a czy wie ktoś może jak dobrać się do czujnika który jest pod filtrem kabinowym. Mam zaniżoną temperaturę na klimatroniku o 9 stopni.
Re: Czujnik temperatury zewnętrznej climatronic.
Mam podobny problem z temperaturą zewnętrzną, pokazuje cuda , generalnie zaniża temperaturę, posiadam climatronic, czujnik jest na swoim miejscu, był wymieniany i nic nie dało.Po odłączeniu akumulatora na pewien czas wraca do normy, a później dalej to samo.Nie wiem gdzie powinny powinien być podłączony czujnik, czy do licznika czy do panela climatronic, znalazłem na jakiś schematach że jest podłączony w obu miejscach, jak jest faktyczne?Gdzieś doczytałem na forum że napięcie na czujniku G17 powinno wynosić ok.5V i u mnie jest podobnie a wskazania są błędne.
Witam, Przyłącze się do Pytania? Czy jak temperatura jest zaniżana to w takim razie nie jest to ten czujnik przy zderzaku tylko pod filtrem kabinowym?
Ja miałem uszkodzony tzn urwany jeden kabelek od termistora (czujnika) w zderzaku i pokazywał jak chcial dochodzil nawet do -50 a przeklamywal o 6 stopni jak juz sie ustabilizowal sprawdz ten czujnik czy nie ma urwanego kabelka czy cos