Centralny zamek, Golf III - 1992 rok

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

paulinakarol
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: paulinakarol » pn paź 04, 2010 16:29

Dzień dobry.

Wersja samochodu 3-drzwiowa, zamek centralny - fabryczny, od niedawna przestał działać. Po wciśnięciu przycisku pilota miga kierunkami prawidłowo jak przy zamykaniu, lecz nie zamyka drzwi, z kluczyka też nie działa i każde drzwi, bagażnik i szyber trzeba zamykać ręcznie. Dziś zdarzyła się dziwna sytuacja, mianowicie przed tankowaniem paliwa nie mogłem otworzyć klapki od wlewu (jest również zamykana z centralnego zamka), a nie ma opcji otwierania ręcznego, co mnie wielce zdziwiło. Póki co jestem uziemiony, bo nie mogę zatankować. Central działał od paru dni sporadycznie, tzn. po kilkukrotnym wciśnięciu przycisku pilota w końcu "zaskakiwał", teraz padł na amen. Co to może być? Co wymienić? Jak otworzyć klapkę wlewu paliwa?

Dziękuję za pomoc.

Karol

Awatar użytkownika
takos
Użytkownik
Użytkownik

Re: Centralny zamek, Golf III - 1992 rok

Post autor: takos » pn paź 04, 2010 17:14

paulinakarol pisze: Jak otworzyć klapkę wlewu paliwa?
Dostan sie do pompki od centralnego, zdejmij gumowy wezyk i w niego dmuchnij/pociagnij powietrze :]

(\X/)

Awatar użytkownika
Zico63b
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: Zico63b » pn paź 04, 2010 20:55

A gdyby nie pomogło, bo któryś z wężyków ma dziurkę i ciśnienie trudno uzyskać, to:
Obrazek

paulinakarol
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: paulinakarol » pn paź 04, 2010 21:15

Zico63b pisze:A gdyby nie pomogło...
Dzieki, pomogło :grin:

Dzisiaj zauważyłem, że nie chodzi o przewody, to pompka raz działa, raz nie. Jak zaskoczy to wszystkie zamki elegancko otwiera/zamyka, potem pada i koniec. Może sygnał z pilota jest za slaby i nie włącza pompki? Ale to by wykluczało miganie kierunków, a kierunki swiecą za każdym razem. Co to może być, macie jakieś pomysły?

Awatar użytkownika
Zico63b
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: Zico63b » pn paź 04, 2010 21:32

Pilot nie, skoro odebrał sygnał - mignięcia kierunkami; chociaż w sterowniku są przekaźniki, mogą szwankować. Druga sprawa to jak podpięty jest przewód ze sterownika do zielonego lub szarego przewodu samochodu. Może ktoś na "owijkę' to złączył albo te "szybkozłączki" z upodobaniem stosowane przy montażu poluzowały.
I najsmutniejsza przyczyna - koniec służby pompki.
A jak "łapie" z kluczyka, czy też robi psikusy?

magik-no1
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: magik-no1 » pn paź 04, 2010 21:41

A wyjmowałeś wtyczkę z pompki może piny są zaśniedziałe?? zdejmij plastikowy dekiel z pompki i popatrz czy również płytka PCB nie była zalana

paulinakarol pisze:
Zico63b pisze:A gdyby nie pomogło...
Dzieki, pomogło :grin:

Dzisiaj zauważyłem, że nie chodzi o przewody, to pompka raz działa, raz nie. Jak zaskoczy to wszystkie zamki elegancko otwiera/zamyka, potem pada i koniec. Może sygnał z pilota jest za slaby i nie włącza pompki? Ale to by wykluczało miganie kierunków, a kierunki swiecą za każdym razem. Co to może być, macie jakieś pomysły?

paulinakarol
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: paulinakarol » pt lis 05, 2010 20:26

Przyczyną okazała się zawilgocona płytka w pompce centralnego zamka. Wyjąłem, porządnie wyczyściłem, wysuszyłem, zabezpieczyłem przed wilgocią i działa.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”