Problem z odpalaniem
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- Damiano01459
- ...
- Kontakt:
Problem z odpalaniem
Witajcie. Do poniedziałku było wszystko w porządku, dziś rano chciałem odpalić auto a on tylko trochę zazgrzytał, kontrolki przygasły. Naładowałem później akumlator i odpalił. Wieczorem po dłuższym postoju to samo. Co to może być?
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=88&t=386223
http://olx.pl/oferta/borbet-15-4x100-CID5-ID7Fgqf.html
http://olx.pl/oferta/borbet-15-4x100-CID5-ID7Fgqf.html
- Zico63b
- Mistrz KieroVWnicy
Problem z odpalaniem
Raczej koniec akumulatora!
Akumulatory kończą swój żywot w różny sposób: albo stopniowa utrata pojemności i zdolności rozruchowej albo jednorazowa odmowa dalszej służby właścicielowi - nie ma reguły.
Natomiast najtańszym sposobem jest podmiana na inny akumulator. Dopiero gdy i na innym aku objawy będą te same - szukać dalej, w samochodzie:klemy, przewody, rozrusznik.
Akumulatory kończą swój żywot w różny sposób: albo stopniowa utrata pojemności i zdolności rozruchowej albo jednorazowa odmowa dalszej służby właścicielowi - nie ma reguły.
Natomiast najtańszym sposobem jest podmiana na inny akumulator. Dopiero gdy i na innym aku objawy będą te same - szukać dalej, w samochodzie:klemy, przewody, rozrusznik.
-
- Mały gagatek
Problem z odpalaniem
sprawdź stratę na układzie. Wypnij jedną klemę i podepnij amperomierz w układ(+ do +, - do -), oczywiście pomiędzy klemę a aku, a nie + i - aku.
Sprawdź też poziom wody w aku.
Sprawdź też poziom wody w aku.
Problem z odpalaniem
Witam!
Mam pewien problem, otóż dziś rano gdy chciałem odpalić samochód przekręcam kluczyk, włącza się zapłon, później przy rozruchu słychać tylko "pstryknięcie".
Ładowałem akumulator, posprawdzałem klemy, dalej nic. Podłączyłem pod drugi samochód kablami rozruchowymi, odpalił normalnie.
Później jak chciałem odpalić go już bez kabli to występują te same objawy co na początku, czyli zapłon działa, rozrusznik nie kręci i słychać "pstrykanie".
W czym może być problem, proszę o pomoc.
Mam pewien problem, otóż dziś rano gdy chciałem odpalić samochód przekręcam kluczyk, włącza się zapłon, później przy rozruchu słychać tylko "pstryknięcie".
Ładowałem akumulator, posprawdzałem klemy, dalej nic. Podłączyłem pod drugi samochód kablami rozruchowymi, odpalił normalnie.
Później jak chciałem odpalić go już bez kabli to występują te same objawy co na początku, czyli zapłon działa, rozrusznik nie kręci i słychać "pstrykanie".
W czym może być problem, proszę o pomoc.
- Zico63b
- Mistrz KieroVWnicy
Problem z odpalaniem
Dokładnie to co napisałem w poście poprzednim ma tu zastosowanie; tyle tylko że teraz jest to: "przerwa na łączniku wewnętrznym akumulatora". Tak też się robi, aku jest wspaniały aż do pewnego ranka, gdy zachowuje się jak gdyby go ktoś podmienił na "dziada"...
Rada taka sama jak Koledze Damian01459
Rada taka sama jak Koledze Damian01459
Problem z odpalaniem
wiatam. mam problem z moim autem. Chodzi o to ze jak jest zimny to normalnie wszystko elegancko pali ale jak przejade jakieś kilka kilometrów zgasze auto i bede chciał zapalic od razu ponownie zaraz po zgaszeniu to w ogóle, nie zaswiecają mi sie kontrolki. Wymieniłem kostke od stacyjki, przekaznik tez jest wymieniony i dalej sie dzieje to samo, ale jak chwile postoje z jakieś pare minut to pali normalnie i nic. co to moze być????
- Zico63b
- Mistrz KieroVWnicy
Problem z odpalaniem
Szukaj w wyszukiwarce "Odcięcie napięcia", "Odcięcie zapłonu", "Fabryczny alarm" - prawdopodobnie mogą to jeszcze być to poluzowane luty w fabrycznym alarmie.
Problem z odpalaniem
Witam!
Jestem nowym uzytkownikiem choc forum sledze juz od dluzszego czasu.
Mam nastepujacy problem. Moj Golf 3 pali na dotyk dopoki temperatura nie spada i nie ma deszczow. Przez ostatnie 2 dni padalo i znowu to samo, chce odpalic i musze go palic przez minute zeby odpalil. Przy probie odpalenia idzie iskra z rozrusznika. Jak juz uda mi sie zapalic i naciskam na pedal gazu to samochod gasnie. Nawet jak juz rusze to po przejechaniu niewielkiej odleglosci i stane np na swiatlach to znowu to samo, lekko naciskam na gaz i gasnie.
Otworzylem maske, zajrzalem w okolice rozrusznika i jeden z tych kabli ktore tam sa jest luzny. Chcialem odkrecic srobe i go dokrecic ale niestety jest ona przyrdzewiala i nie da rady odkrecic czy tez dokrecic.
Moje pytanie, czy problemy z odpaleniem i pozniejsze gasniecie jest spowodowane tym luznym kablem?
Jestem nowym uzytkownikiem choc forum sledze juz od dluzszego czasu.
Mam nastepujacy problem. Moj Golf 3 pali na dotyk dopoki temperatura nie spada i nie ma deszczow. Przez ostatnie 2 dni padalo i znowu to samo, chce odpalic i musze go palic przez minute zeby odpalil. Przy probie odpalenia idzie iskra z rozrusznika. Jak juz uda mi sie zapalic i naciskam na pedal gazu to samochod gasnie. Nawet jak juz rusze to po przejechaniu niewielkiej odleglosci i stane np na swiatlach to znowu to samo, lekko naciskam na gaz i gasnie.
Otworzylem maske, zajrzalem w okolice rozrusznika i jeden z tych kabli ktore tam sa jest luzny. Chcialem odkrecic srobe i go dokrecic ale niestety jest ona przyrdzewiala i nie da rady odkrecic czy tez dokrecic.
Moje pytanie, czy problemy z odpaleniem i pozniejsze gasniecie jest spowodowane tym luznym kablem?
Moj Golfik MK3 1.8 GT rok 1992
Niedawno kupiony- to dopiero poczatek projektu; )
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f= ... 806e2e8759
- Zico63b
- Mistrz KieroVWnicy
Problem z odpalaniem
Na pewno te kable, które są wmontowane w pojazd, muszą być dokładnie przykręcone, nie sobie wisieć czy losowo dotykać. Trzeba środkiem do odkręcania starych śrub nieco popsikać śrubę, poruszać w prawo i lewo i dokręcić poprawnie. W ostateczności do polania śruby można użyć paru kropli płynu hamulcowego lub nawet Coca-Coli (sprawdzone!).
Wpływ może mieć, bo wszystko w komorze silnika jest potrzebne, praktycznie nic bez konsekwencji nie można pominąć, odczepić czy zostawić "niedziałające"
Natomiast jest inna sprawa, jeśli te zjawiska występują "na mokro": gdy jest ciemno, poproś drugą osobę by kręciła rozrusznikiem a sam popatrz pod maską czy na kablach do cewki zapłonowej i do świec nie przeskakują iskry. To by oznaczało konieczność wymiany kompletu kabli zapłonowych, bo mają już tzw. przebicia.
Wpływ może mieć, bo wszystko w komorze silnika jest potrzebne, praktycznie nic bez konsekwencji nie można pominąć, odczepić czy zostawić "niedziałające"
Natomiast jest inna sprawa, jeśli te zjawiska występują "na mokro": gdy jest ciemno, poproś drugą osobę by kręciła rozrusznikiem a sam popatrz pod maską czy na kablach do cewki zapłonowej i do świec nie przeskakują iskry. To by oznaczało konieczność wymiany kompletu kabli zapłonowych, bo mają już tzw. przebicia.
Problem z odpalaniem
Dzisiaj sprobuje uzyc Coca Coli jak przestanie padac ;D
Moj Golfik MK3 1.8 GT rok 1992
Re: Problem z odpalaniem
Witam,
chcialbym prosić o poradę.
Przedwczoraj "auto mi umarlo". Objawy byly dokladnie takie jak opisuje kolega poniżej:
Prosilbym o wszelkie wskazowki, z góry dziękuję.
Auto to Golf 3, 1.8, 55kW.
chcialbym prosić o poradę.
Przedwczoraj "auto mi umarlo". Objawy byly dokladnie takie jak opisuje kolega poniżej:
Przeskakiwaly mi iskry na kablu w miejscu polączenia z cewką zaplonową. Moje podejrzenia padly na kable, w związku z czym dzis otrzymalem nowe; jednakże nic to nie pomoglo, efekt jest dalej ten sam. W związku z tym czy to będzie oznaczać iż cewka jest do wymiany? Czy jest ryzyko że wymienię cewkę, a się okaże że to coś innego?Zico63b pisze:Natomiast jest inna sprawa, jeśli te zjawiska występują "na mokro": gdy jest ciemno, poproś drugą osobę by kręciła rozrusznikiem a sam popatrz pod maską czy na kablach do cewki zapłonowej i do świec nie przeskakują iskry. To by oznaczało konieczność wymiany kompletu kabli zapłonowych, bo mają już tzw. przebicia.
Prosilbym o wszelkie wskazowki, z góry dziękuję.
Auto to Golf 3, 1.8, 55kW.
- Zico63b
- Mistrz KieroVWnicy
Problem z odpalaniem
By było taniej proponuję podmieniać z innym benzynowym Volkswagenem te części; na przykład, cewki są zamienne z wieloma motorami VW, innej rady nie ma, bo nie ma domowej metody na 100% pewne sprawdzenie tych elementów. Może to też być moduł sterujący.
Kolejne zakupy mogą się zakończyć trafieniem dopiero przy ostatnim wymienianym elemencie, a ceny są słone!
Kolejne zakupy mogą się zakończyć trafieniem dopiero przy ostatnim wymienianym elemencie, a ceny są słone!
Problem z odpalaniem
Zdecydowałem się jednak oddać do mechanika, niestety nie mam żadnego znajomego z takim samym golfem nawet do spróbowania.
W każdym razie faktycznie była to cewka i wszystko już śmiga
Dzięk za pomoc.
W każdym razie faktycznie była to cewka i wszystko już śmiga
Dzięk za pomoc.
Problem z odpalaniem
Witam jestem nowy,mam problem z moim autem ponieważ przyczyna jest taka podjechałem pod garaż zgasiłem samochód i chciałem sprawdzić bezpieczniki bo zgasły mi wszystkie kontrolki wokół radia okazało się że wszystkie są dobre.Chciałem wjechać do garażu a tu niespodzianka nie odpalił.Jak wkładam kluczyk i przekręce to na tablicy wszystkie kontrolki się świecą prócz wokół radia i chce zapalić to niestety nieodpala WV Golf Plus TDI 1,9 2005r.Proszę o pomoc,dziękuję Pozdrawiam