Wymiana wentylatora chłodnicy MK3 1.8ABS

Gotowe opisy różnych podzespołów aut, także nasze porady.

Moderatorzy: Moderatorzy, VIP

Awatar użytkownika
sambo20
Nowicjusz
Nowicjusz

Wymiana wentylatora chłodnicy MK3 1.8ABS

Post autor: sambo20 » wt paź 13, 2009 14:30

Witam
Dziś chciałem dodać kilka słów na temat wymiany wentylatora chłodnicy(mk3).
Jest to czynność prosta i nie powinna nikomu sprawić trudności. Będę się starał opisać wszystko krok po kroku i dodam kilka fotek :D
Zaczynamy:

1.Diagnoza: sprawdzamy co dolega naszemu "golfikowi" i skompletowanie części, narzędzi, płynów. W moim przypadku "padł" silnik wentylatora. Kupiłem kompletny zamiennik i działa bez zastrzeżeń do tej pory :D

2.Po zorganizowaniu wszystkiego bierzemy się do dzieła :)
-zaczynamy od demontażu lamp, grilla, zderzaka (nie będę opisywał bo chyba każdy wie jak to zrobić :chytry: )

po kilku chwilach ukazuje się nam taki widok

Obrazek

3. Przystępujemy do spuszczenia płynu chłodniczego z układu, odłączamy przewody od chłodnicy (warto zaopatrzyć się w specjalne kombinerki do opasek-znacznie ułatwią prace) i ostrożnie odkręcamy przednią belkę wraz z chłodnicą

Obrazek

Tak autos wygląda po tym zabiegu :jezor:

A tak prezentuje się wykręcona belka z chłodnicą (kiepskie foto robione kom. i jeszcze cień :grrr: )

Obrazek

4.Demontujemy belkę by uzyskać coś takiego:

Obrazek

i jednocześnie ułatwi nam to pracę na późniejszym etapie. Chłodnicę odstawiamy w bezpieczne miejsce.

Obrazek

W międzyczasie możemy ją przepłukać, ja użyłem zwykłej wody bez żadnych środków. Warto to zrobić :grin: Wszystko co niepotrzebne sobie wypłynęło.

5.Bierzemy na warsztat to co zostało nam po "pozbyciu" się chłodnicy

Obrazek

- widzimy plastykową obejmę, na zdjęciu powyżej jest zaznaczona. Odwracamy całość i wybijamy plastykowe kołeczki (ja użyłem gwoździka), zbieramy, żeby nie pogubić :chytry:
-następnie odkręcamy wentylator, jest przytrzymany 3 śrubami (trzecia jest niewidoczna na zdjęciu)

Obrazek

6. Zakładamy nowy "sprzęcik" , skręcamy wszystko do kupy, uzupełniamy płyny i cieszymy się sprawnym wozem :mk3:

A po wszystkim proponuje :pub: bo zasłużenie nam się należy :grin: :bigok:
Ostatnio zmieniony wt paź 13, 2009 14:43 przez sambo20, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „FAQ”