Fotoporada - Wbudowanie CB w tunel
Moderatorzy: Moderatorzy, VIP
Fotoporada - Wbudowanie CB w tunel
Chyba było już coś takiego.. ale w związku z tym ze mnie twórczość męczyła postanowiłem przygotować foto poradę na temat zabudowania CB Radia w tunelu środkowym
Niezbędne elementy to:
- BOX na kasety
- Zaślepka od komputera 5,25'
- Dobry klej (ja użyłem poxipol'u)
- Klej typu KROPELKA, SUPERGLUE itd. (przy obijaniu materiałem)
- Nóż
- Szpachla do tworzyw sztucznych (chociaż może być zwykła)
- Papier ścierny ok. 200 - 240 będzie dobry
- Lakier do tworzyw sztucznych (np. do zderzaków) lub kawałek skóry, dermy lub co kto woli
- 2x Śrubka 4cm i dużo nakrętek.
Wiec bierzemy sie do roboty:
1. Wyrzucamy z BOX'a na kasety część srodkową (trzeba parę zatrzasków odchylić)
2. Mierzymy rozmiary CB radia, i aby zapełnić pozostałą lukę w BOX'ie wycinamy odpowiedniej długości zaślepki z maskownicy do komputera
3. Polecam rozgrzać nóż/scyzoryk na palniku.. wtedy tnie sie jak masło
4. Docięte zaślepki wygładzamy na docinanych krawędziach i wklejamy na kleju do BOX'a
4. Resztki kleju usuwamy za pomocą papieru ściernego, następnie nakładamy szpachlę i szlifujemy powierzchnię.
Jeżeli chcemy ją obić póżniej materiałem nie musimy się specjalnie przykładać do szlifowania. natomiast jeżeli malujemy to powieszchania i szpachla muszą być idealnie wygładzone papierem.
5. Jeżeli radio dobrze leży w otworze bierzemy sie do montażu uchwytu podtrzymującego.
Podczas przymiarki radia, określamy miejsce wiercenia 2 otworów pod śruby. Po zamocowaniu śrub nakrętkami regulujemy wysokość uchwytu.
Następnie przymiarka radia
6. Przymiarka do tunelu
7. Lakierowanie ramki na radio lakierem do tworzyw sztucznych. i montaż radia w samochodzie.
JEŻELI DECYDUJEMY SIE OBIĆ RADIO MATERIAŁEM:
7. Wycinamy w materiale otwór na radio (troszkę mniejszy żeby był bardziej pasowny)
8. Smarujemy powierzchnię do okola otworu klejem szybkoschnącym i przyklejamy materiał.
9. Po upewnieniu się, że radio dobrze leży. przyklejamy resztę materiału do powierzchni ramki.
10. Po wyschnięciu montaż w samochodzie.
PS. Pod materiał można podkleić cieniutką warstwę gąbki, wtedy lepiej będzie wyglądało niż u mnie.
Mam nadzieje ze komuś się to przyda
Pozdrawiam.
Niezbędne elementy to:
- BOX na kasety
- Zaślepka od komputera 5,25'
- Dobry klej (ja użyłem poxipol'u)
- Klej typu KROPELKA, SUPERGLUE itd. (przy obijaniu materiałem)
- Nóż
- Szpachla do tworzyw sztucznych (chociaż może być zwykła)
- Papier ścierny ok. 200 - 240 będzie dobry
- Lakier do tworzyw sztucznych (np. do zderzaków) lub kawałek skóry, dermy lub co kto woli
- 2x Śrubka 4cm i dużo nakrętek.
Wiec bierzemy sie do roboty:
1. Wyrzucamy z BOX'a na kasety część srodkową (trzeba parę zatrzasków odchylić)
2. Mierzymy rozmiary CB radia, i aby zapełnić pozostałą lukę w BOX'ie wycinamy odpowiedniej długości zaślepki z maskownicy do komputera
3. Polecam rozgrzać nóż/scyzoryk na palniku.. wtedy tnie sie jak masło
4. Docięte zaślepki wygładzamy na docinanych krawędziach i wklejamy na kleju do BOX'a
4. Resztki kleju usuwamy za pomocą papieru ściernego, następnie nakładamy szpachlę i szlifujemy powierzchnię.
Jeżeli chcemy ją obić póżniej materiałem nie musimy się specjalnie przykładać do szlifowania. natomiast jeżeli malujemy to powieszchania i szpachla muszą być idealnie wygładzone papierem.
5. Jeżeli radio dobrze leży w otworze bierzemy sie do montażu uchwytu podtrzymującego.
Podczas przymiarki radia, określamy miejsce wiercenia 2 otworów pod śruby. Po zamocowaniu śrub nakrętkami regulujemy wysokość uchwytu.
Następnie przymiarka radia
6. Przymiarka do tunelu
7. Lakierowanie ramki na radio lakierem do tworzyw sztucznych. i montaż radia w samochodzie.
JEŻELI DECYDUJEMY SIE OBIĆ RADIO MATERIAŁEM:
7. Wycinamy w materiale otwór na radio (troszkę mniejszy żeby był bardziej pasowny)
8. Smarujemy powierzchnię do okola otworu klejem szybkoschnącym i przyklejamy materiał.
9. Po upewnieniu się, że radio dobrze leży. przyklejamy resztę materiału do powierzchni ramki.
10. Po wyschnięciu montaż w samochodzie.
PS. Pod materiał można podkleić cieniutką warstwę gąbki, wtedy lepiej będzie wyglądało niż u mnie.
Mam nadzieje ze komuś się to przyda
Pozdrawiam.
- witus29
- Użytkownik
- Kontakt:
A nie lepiej tak http://www.fotosik.pl/showFullSize.php? ... 35ae0d6120 ? Może i są z boku dziury ale o wiele mniej roboty
Głupców się nie żałuje ,bo nikt ich nie sieje tylko sami rosną.
- witus29
- Użytkownik
- Kontakt:
Myslę że można, ale lepiej go sprzedać na allegro i kupić box na kasety.
Po pierwsze na kasety jest dużo tańszy (ja zapłaciłem 5zł), po drugie sprzedasz ten to jeszcze jakieś dutki w kieszeni zostaną (myślę że chętni się znajdą nawet na forum).
Pozdro
Po pierwsze na kasety jest dużo tańszy (ja zapłaciłem 5zł), po drugie sprzedasz ten to jeszcze jakieś dutki w kieszeni zostaną (myślę że chętni się znajdą nawet na forum).
Pozdro
Ostatnio zmieniony sob sie 16, 2008 08:49 przez witus29, łącznie zmieniany 1 raz.
Jak rozebrać tunel środkowy??
Mam pytanie w sprawie demontażu tunelu środkowego w mk2. Czy ktoś mógłby opisać krok po kroku jakie czynności należy wykonać aby ładnie wyszedł i nic się nie pourywało. Z góry dzięki Fajnie by było jakby ktoś na fotce pozaznaczał gdzie są śruby albo zaciski.
UNIDEN 520 xl PRO+Hustler IC-100. :okej:
Toczydełka powered by LPG :satan:
Toczydełka powered by LPG :satan:
-
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
kabi_007, patrz http://forum.vwgolf.pl/vi...der=asc&start=0
[ Dodano: 26 Sie 2008 13:53 ]
koło pedałów jest tam śruba przykręcona do środkowego tunrla i tak samo po drugiej stronie potem odkręcasz gałkę od biegów potem ściągasz mieszek skóry z plastikiem po ściągnięciu jest tak śrubka którą czeba odkręcić i wyciągasz środkowy tunel i gra
[ Dodano: 26 Sie 2008 13:53 ]
koło pedałów jest tam śruba przykręcona do środkowego tunrla i tak samo po drugiej stronie potem odkręcasz gałkę od biegów potem ściągasz mieszek skóry z plastikiem po ściągnięciu jest tak śrubka którą czeba odkręcić i wyciągasz środkowy tunel i gra
LEŚNY PRZYTULAS
bardzo dobra foto porada tylko mam takie pytanie radyjko ma dlugosc okolo 18cm dlugosc tego boxa to jakies 14cm weic gdzie pomiescic te 4 pozostale cm i do tego jeszcze przeciez wystaje wtyczka od anteny ? trzeba ciac ta poleczke od tylu za boxem ? czy montujac w ten sposob radyjko nie boicie sie ze zostanei wmam skradzione jako ze jest w widocznym mejscu ? i jak rozwiazac sprawe glosniczka bo jednynie chyba zewnetrzny w tym przypadku zda egzamin ?
teraz mam dylemat czy kupic unidena 520 i robic jak Kapic, ze sztukowaniem zaslepek czy kupic midlanada 78 i rozmiarowo idealnie pasuje w te 4 miejsca po kasetak jakpokazal w linku witus29,
rozwazam tez mozliwosc zamontowania radyjka w zamykanym schowku zastosowac zewnetetrzy glosnik co wy nato, wiem ze moze malo wygodne ale w sumie to nie majstruje sie przy tym radyjku tak czesto zeby musialo byc tuz pod reka
teraz mam dylemat czy kupic unidena 520 i robic jak Kapic, ze sztukowaniem zaslepek czy kupic midlanada 78 i rozmiarowo idealnie pasuje w te 4 miejsca po kasetak jakpokazal w linku witus29,
rozwazam tez mozliwosc zamontowania radyjka w zamykanym schowku zastosowac zewnetetrzy glosnik co wy nato, wiem ze moze malo wygodne ale w sumie to nie majstruje sie przy tym radyjku tak czesto zeby musialo byc tuz pod reka
Ostatnio zmieniony ndz wrz 21, 2008 23:13 przez falla_x, łącznie zmieniany 1 raz.
- witus29
- Użytkownik
- Kontakt:
falla_x pisze:i jak rozwiazac sprawe glosniczka bo jednynie chyba zewnetrzny w tym przypadku zda egzamin ?
Ja powierciłem od spodu dziurki na głośniczek, a radio jest zamontowane do tunelu a nie pojemnika na kasety.
Ps. Zrobie zdjęcie to zobaczysz o co chodzi.
Pozdro
Ostatnio zmieniony czw wrz 25, 2008 09:49 przez witus29, łącznie zmieniany 1 raz.