[All VW] Polerowanie lakieru

Gotowe opisy różnych podzespołów aut, także nasze porady.

Moderatorzy: Moderatorzy, VIP

Awatar użytkownika
m1chal
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Auto: Golf 1 Cabrio

Post autor: m1chal » pn cze 14, 2010 22:40

To_mas pisze:to stosujesz tak samo
ok dzięki ;)

a tam wyzej ,troche dluższego posta wysupłałem, jakby ktoś był miły to mogłby go przestudiować i poodpowiadać na pytania po kolei, i mysle, ze wtedy byłoby wszytsko jasne

Mk2 1V by m1chal - sprzedany
viewtopic.php?f=87&t=59790&start=0

Awatar użytkownika
dawid018
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: dawid018 » pn cze 14, 2010 22:42

TAZ pisze:Lecisz gąbeczkami, ścierasz mikrofibrą i jest poezja. Tylko dobrze wymyj auto.
możesz rozwinac myśl?? tzn jakie gąbeczki i ile,na mokro czy na sucho,jak sie potem pozostałości zmywa??dobrze wymyć tzn czym wystarczy porządne mycie zwykłym szamponem i dokładne spłukanie??

obecne mkII by dawid018
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=3081850#3081850

BYŁE MK2 by dawid018-wszystkie foto na I str.
http://www.forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=63413

Awatar użytkownika
duzy_przemo
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: duzy_przemo » wt cze 15, 2010 13:13

m1chal,
m1chal pisze: talerz to wiem do czego...a po co ta gabka polerska pomaranczowa?
i te dwa krążki ścierne?
Sam nie bardzo wiem po co jest tam ta pomarańczowa gąbka. Wydaje mi się do Fast cut ale w zestawie jest taka gąbka.

Co do krążków ściernych.
To w technologi polerskiej matuje się lakier przed polerką - dzięki czemu rozcinasz wszystkie rysy i nierówności na nim. Polerka wtedy jest łatwiejsza a co za tym idzie szybsza - daje lepszy efekt.
Dla początkujących radzę nie matować lakieru przed polerką - z wiadomych przyczyn.

Ogólne zasady polerowania są następujące.
Futra polerskie - Pasty grubo ścierne
Twarda gąbka - pasta grubo ścierna. "Licowanie" powierzchni
Średnio twarda - pasta lekko ścierna
Gąbka miękka - pasta wykończająca/nabłyszczająca, woski "maszynowe"

Ja zawsze lekko zwilżam (atomizerem) gąbkę przed polerowaniem.

Polerowanie rozpoczynamy na niskich obrotach 1000-1200 obr/min - dzięki czemu rozprowadzamy pastę po elemencie. Stopniowo zwiększamy obroty.
Dla tarcz 150 - 180 mm maksymalna wartość obrotów to 2500-2800 obr/min.

Polerki nie należy mocno dociskać - w większości wypadków wystarczy praca samym ciężarem narzędzia.

Jeśli chodzi o polerowanie w jednym miejscu to co jakiś czas warto sprawdzić postępy, wycierając obrabiany element. Polecam do tego celu ścierki polerskie z mikrowłókna.

Pasty 3M z nowej linii są do zastosowania "NA SUCHO".

Awatar użytkownika
m1chal
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: m1chal » wt cze 15, 2010 15:31

http://multimedia.3m.com/mws/mediawebse ... 6E666666--

tutaj znalazlem fajną ulotke

tylko czym rozni się metoda po lewej od metody po prawej ?

a na końcu widze, ze ten czerwony i różowy korek, można nakładać czarną nakładką z 3m? (czarna jest najmiększa?)

rozumiem, że żółta gabka różni się od pomarańczowej twardością?
duzy_przemo pisze:pasta grubo ścierna. "Licowanie" powierzchni
co to znaczy lincowanie? :helm:

hmm zawsze myslałem, ze gabka bardziej ścierają, a tu się okazuje ze futerko :blush:

http://multimedia.3m.com/mws/mediawebse ... _Tiu8888w-

tutuaj tez ciekawa ulotka, ale juz inny system, bo nie stosują naraz wszytskich czterek , tylko na końcu albo niebieski albo różowy/czerwony

ale generlanie rozumiem, ze futerko nie jest wymagane? jak kupie sobie taki komplecik past (4 sztuki) + 4 do tego gąbki tego samego kolor (oprócz czarnej) i talerz... to mam praktycznie cały komplet i moge zaczynać zabawe po kolei każdą pastą po kolei?
Ostatnio zmieniony wt cze 15, 2010 15:32 przez m1chal, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
duzy_przemo
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: duzy_przemo » wt cze 15, 2010 15:41

m1chal, Przecież na tej ulotce jest wszystko napisane.
To po lewej to system na porysowane, utlenione, stare lakiery a ten po prawej na lakiery "świeże".

Co do licowania to po futrze polerskim struktura lakieru jest otwarta. Natomiast gąbka ją zamyka.
BtW futro jest bardziej agresywne - dzięki czemu lepie wybiera rysy.

Awatar użytkownika
m1chal
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: m1chal » wt cze 15, 2010 15:45

duzy_przemo pisze:To po lewej to system na porysowane, utlenione, stare lakiery a ten po prawej na lakiery "świeże".
ten po lewej sie domyslalem, po prawej nie moglem rozszyfrować :helm:
duzy_przemo pisze:BtW futro jest bardziej agresywne - dzięki czemu lepie wybiera rysy.
dobra kumam, do swojego wezme gąbke, bo aż tak styranego lakieru nie mam, a do ojca kupie futro :bajer:

i na kazdym etapie tak samo...jechać od 1000tys/obr do 2500?? łącznie nawet z tą czarną gąbką i rózowym korkiem?
Ostatnio zmieniony wt cze 15, 2010 15:55 przez m1chal, łącznie zmieniany 5 razy.

Awatar użytkownika
duzy_przemo
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: duzy_przemo » wt cze 15, 2010 16:20

m1chal, startujesz z niskich obrotów - rozprowadzasz pastę. Stopniowo zwiększasz obroty do maks.

Co do niebieskiej (vel fioletowej) ja pracuje na obrotach lekko powyżej 2000 tka by zminimalizować ryzyko powstania hologramów.

Różową bym sobie odpuścił.

Awatar użytkownika
m1chal
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: m1chal » wt cze 15, 2010 16:26

duzy_przemo pisze:Stopniowo zwiększasz obroty do maks.
ja mam euroteca a ona ma maks 3000tys obrotów, wiec troche za duzo chyba :/

generlanie msuze ją sprawdzić z inną, bo wydaje mi się, że strasznie szybko zapier*ala :D ,nie wiem czy się zepsuła czy cos...
duzy_przemo pisze:Różową bym sobie odpuścił.
why?

ale genelrnaie pytanie, czarna gabka jest najbardzije delikatna tak? i nią robić ten rózowy korek? i tez tak samo od niskich obrotów do 2500?

To_mas
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: To_mas » wt cze 15, 2010 18:52

m1chal pisze:ja mam euroteca a ona ma maks 3000tys obrotów, wiec troche za duzo chyba :/
nie do maks możliwości polerki ale do max zalecanych przy danej paście :)

[ Dodano: Wto Cze 15, 2010 18:55 ]
m1chal pisze:duzy_przemo napisał/a:
Różową bym sobie odpuścił.

why?
bop on tylko zabezpiecza połysk, i zamiast niej użyj po prostu dobrego wosku :)

co do zwiększania obrotów to też tak robię :) z tym że jak dojdę do iluś tam obrotów (nie wiem bo to zawsze oceniam w trakcie pracy czy tyle jest dość) to potem znowu zwalniam i jadę coraz wolniej.
To sie nazywa technika punktu zenitu czy jakoś tak(gdzieś o niej czytałem :) )
w skrócie chodzi o to że polerując i zwiększając obroty pozbywasz sie defektów powierzchni ale tworzone są dużo mniejsze defekty przez pracującą pastę mocno ścierną które potem niwelujesz zmniejszając prędkość :)

[ Dodano: Wto Cze 15, 2010 19:02 ]
m1chal pisze:czarna gabka jest najbardzije delikatna tak?
jest jeszcze niebieska :) porównywalna albo jeszcze delikatniejsza.
Ostatnio zmieniony wt cze 15, 2010 19:02 przez To_mas, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
m1chal
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: m1chal » wt cze 15, 2010 19:03

To_mas pisze:nie do maks możliwości polerki ale do max zalecanych przy danej paście
no wlasnie ale nigdzie nie moge znalezc info do jakiej pasty jakie obroty, bo tak to bym sie nie pytał o to :P

generlanie ciezko jest gdzies znalezc jakies samouczki dla totalnie poczatkujacego z 3M, co dokladnie, wszytsko po kolei jak itd... :P

nawet takie glupie pytanie czy np po pierwszej pascie trzeba wytrzec samochod np. mikrofibrą z tego wszytskiego i dopiero wtedy mozna polerowac kolejna pasta... czy nie trzeba po kazdej tak robic? a moze po jednej trzeba a po innej nie? oczywiscie pytam o 3M ;)

[ Dodano: 15 Cze 2010 19:22 ]
a jeszcze zastanawiaja mnie takie kwestie:

1. jak robicie elementy w ktorych nie da się dojechać maszyną? np pod lusterkiem, wewnetrzna strona lusterka, lewa i prawa strona przedniej szyby (bo jest bardzo mała powierzchnia) i pewnie jeszcze kilka innych miejsc.

czy np robicie to bokiem gąbki? czy bierzecie paste na szmatke i ręcznie dojeżdżacie?

2. co z emblematami i napisami na tylnej klapie? mozna jezdzic po nich gabką? czy wlasnie omijać te napisy i robić jakos bokiem gąbki? a jezeli mozna jezdzić gąbką to czy się nie niszczy?

3. czym zabezpieczacie plastikowe elementy? zwykła taśmą malarską? tylko z doświadczenia wiem, ze słabo trzyma, jezeli już się na nią wyjedzie to odrazu odchodzi :/

4. co z wszelkimi rantami które występują na aucie , jak wiadomo, miejsca które najłatwiej zniszczyć i zetrzeć lakier... czytalem o sposobie klejenia taśmą liniową która ma 3mm np ...zeby ta najgrubsza pasta nie zjechała tych rantów..a póżniej odkleić taśme i nastepna juz np zółta i tak w miare je wygładzi. czy jakies inne sposoby?
Ostatnio zmieniony wt cze 15, 2010 20:37 przez m1chal, łącznie zmieniany 2 razy.

To_mas
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: To_mas » wt cze 15, 2010 23:28

m1chal pisze:nawet takie glupie pytanie czy np po pierwszej pascie trzeba wytrzec samochod np. mikrofibrą z tego wszytskiego i dopiero wtedy mozna polerowac kolejna pasta... czy nie trzeba po kazdej tak robic? a moze po jednej trzeba a po innej nie? oczywiscie pytam o 3M ;)
ja po każdej przecieram ! co do obrotów to masz opisane na pastach z tyłu, jak znajdę chwilę to zrobie przykładowe foto :)

m1chal pisze:1. jak robicie elementy w ktorych nie da się dojechać maszyną? np pod lusterkiem, wewnetrzna strona lusterka, lewa i prawa strona przedniej szyby (bo jest bardzo mała powierzchnia) i pewnie jeszcze kilka innych miejsc.
jak CI wygodniej :) ja gdzie nie mogę maszynką robię ręcznie.
m1chal pisze:2. co z emblematami i napisami na tylnej klapie? mozna jezdzic po nich gabką? czy wlasnie omijać te napisy i robić jakos bokiem gąbki? a jezeli mozna jezdzić gąbką to czy się nie niszczy?
zedrzesz je, a jak nie to lakier z nich :P wiem bo sie mi tak stało heh, albo je oklejasz tak jak wszystkie listwy klamki itp albo ściągasz z auta.
3. czym zabezpieczacie plastikowe elementy? zwykła taśmą malarską? tylko z doświadczenia wiem, ze słabo trzyma, jezeli już się na nią wyjedzie to odrazu odchodzi :/
to kup porządną taśmę maskującą lakierniczą mp 3M i nie odpadnie :)
m1chal pisze:4. co z wszelkimi rantami które występują na aucie , jak wiadomo, miejsca które najłatwiej zniszczyć i zetrzeć lakier... czytalem o sposobie klejenia taśmą liniową która ma 3mm np ...zeby ta najgrubsza pasta nie zjechała tych rantów..a póżniej odkleić taśme i nastepna juz np zółta i tak w miare je wygładzi. czy jakies inne sposoby?
sposobów jest wiele, ja ranty omijam, dojadę ale staram sie gąbką bezpośrednio po nich nie jeździć, dopiero potem leciutko z mniejszymi obrotami :)

[ Dodano: Wto Cze 15, 2010 23:32 ]
m1chal, samymi pytaniami nic nie zrobisz, musisz wziąć sie za to i zacząć robić a sam powoli wyobisz sobie swoją własną dobrą technikę polerowania lakier. Bo każdy robi inaczej, tak jak sie nauczył, tak jak mu jest lepiej wygodniej. To już musisz sobie sam wyrobić swoją technikę, ważne jest tylko to byś robił to solidnie i zgodnie z technologią.

Awatar użytkownika
zanieek
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: zanieek » pn cze 28, 2010 20:07

Koledzy lakier na moim aucie wygląda tak:
Obrazek
wiem jest tragicznie.

Czy któryś z tych środkow jest w stanie to zniwelować lub usunąć?
http://moto.allegro.pl/item1098046783_m ... tacja.html
http://moto.allegro.pl/item1097191538_3 ... 50489.html

A jezeli żaden z nich się nie nadaje to może wkleicie link do środka który przy recznej polerce da sobie z tym rade?
Ostatnio zmieniony pn cze 28, 2010 20:09 przez zanieek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
duzy_przemo
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: duzy_przemo » pn cze 28, 2010 22:29

zanieek pisze:wiem jest tragicznie.
To mało powiedziane.

Te produkty, które podałeś nadają się do konserwacji lakieru a nie do jego odnowienia.

Wydaje mi się że będziesz potrzebował pełnej polerki, o której możesz przeczytać w tym temacie.

Mati44
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Mati44 » śr lip 07, 2010 22:23

Witam mam kilka pytań na temat polerowania ręcznego i zabezpieczenia lakieru woskiem zamierzam wywoskować lakier na moim MKIII lakier nie jest zniszczony ani zmatowiały więc na początku myślałem tylko o woskowaniu żeby lakierek zabezpieczyć lecz na dachu znajdują się delikatne ryski tak jakby od mycia nie są one głębokie bardo delikatne i w jednym miejscu na drzwiach znalazłem delikatne przebarwienie więc pomyślałem sobie żeby przed woskowaniem osunąć te ryski i w związku z tym mam kilka pytań zaczynając od mycia do tej pory używałem jakiegoś szamponu z Tesco nie był zły ale teraz zamierzam kupić Sonaxa a więc tak
1. Szampon Sonax powiedzmy taki http://moto.allegro.pl/item1101195503_s ... ntrat.html bez osuszania albo taki http://moto.allegro.pl/item1100912198_s ... at_1l.html jak sądzicie który byłby lepszy jakiś nie jestem przekonany do tego dwa w jednym
2.Pasta polerska http://moto.allegro.pl/item1099810190_n ... _250g.html Farecla G3 czy będzie ok czy za ostra na tak delikatne ryski
3.Z tego co przeczytałem wyżej to po G3 należy u żyć jakiegoś mleczka na wykończenie ale nie wiem za bardzo jakiego
4. No i na koniec wosk nie wiem czy lepszy będzie w płynie czy pasta np. taki http://moto.allegro.pl/item1099633030_s ... 6_200.html albo coś takiego http://moto.allegro.pl/listing.php/show ... nge_view=1 co sądzicie o tym z góry dzięki za wszystkie odp
PozdraVWiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „FAQ”