Tulejka rozrusznika w kadłubie
Moderatorzy: Moderatorzy, VIP
kuba_007, w jakim stanie są zęby na wałku rozrusznika, możliwe że są już wyślizgane. Jeżeli zęby koła zamachowego i rozrusznika nie zaskakują, to faktycznie tuleja może być już starta i nie trzymać wałka w osi.
-
- Nowicjusz
Re: Tulejka rozrusznika w kadłubie
Właśnie jestem w trakcie naprawy rozrusznika - wirnik tarł o stojan - chcę kupić nową tuleję tą, która wchodzi do skrzyni biegów (czyli kadłub rozrusznika ponoć) ale mam problem z wyjęciem starej tulei. Własciwie nie wiem, czy cokolwiek po niej zostało. Na samym końcu otworu w skrzyni jest zwężenie otworu i nie wiem czy to tak ma być, czy to część tulei, którą muszę usunąć. Śruba M12 w to zgrubienie na końcu wchodzi lekko i ma luz. średnica tego zgrubienia to jakieś 14mm..
Zrobiłem parę zdjęć tego otworu w skrzyni biegów:
Pomocy
Zrobiłem parę zdjęć tego otworu w skrzyni biegów:
Pomocy
tam kolego nie pozostał nawet ślad po tulejce i co najgorsze to obawiam się że masz wyrobiony otwór w aluminium , co mogę doradzić to zdobycie rozwiertaka , tylko maszynowego nie ręcznego , rozwiercenie otworu i dorobienie tulejki u tokarza z fosfor - brązu
Panowie, chciałbym sobie wcześniej kupić tulejki do całego rozrusznika jak i do kadłuba. Nie widzę nigdzie by były dostępne komplety. Czy ktoś ma jakąś rozpiska lub zna wymiary tych wszystkich tuleji. Czy bez rozebrania na części pierwsze i zrobienia pomiarów się nie obejdzie?