Polerowanie aluminium
Moderatorzy: Moderatorzy, VIP
Polerowanie aluminium
robiąc z pastą, nie robimy kolejnych rys, tylko wyrównujemy powierzchnie. pasta tworzy "film" i zapobiega wchodzeniu kamyczków ściernych za głęboko w materiał. Za nim przejdziemy na kolejny poziom (drobniejszy papier) powinniśmy ze 2-3 razy zmienić kierunek szlifowania o te 90 stopni. Kiedy jesteśmy pewni, że papierem 1000 zlikwidowaliśmy wszystkie ślady poprzedniego papieru, dopiero przechodzimy na kolejny. Inaczej efekty będą mizerne, albo będziemy robić to dużo dłużej
Shiver na twoim miejscu zaczął bym jeszcze raz od papieru 1000 ale bez pasty. Dopiero jak będziesz pewny, że są ślady tylko po tym papierze, użyj pasty począwszy od 1000 i 2000. Ten drugi wcieraj powoli, mocno dociskając do rantu. Jeżeli zrobisz sumiennie tysiakiem, to efekt końcowy może wyglądać tak:
Bo będzie on kluczowy w tym przypadku
Shiver na twoim miejscu zaczął bym jeszcze raz od papieru 1000 ale bez pasty. Dopiero jak będziesz pewny, że są ślady tylko po tym papierze, użyj pasty począwszy od 1000 i 2000. Ten drugi wcieraj powoli, mocno dociskając do rantu. Jeżeli zrobisz sumiennie tysiakiem, to efekt końcowy może wyglądać tak:
Bo będzie on kluczowy w tym przypadku
Mój kibel R32 wsadzamy Vortecha=======>
jedni kupują coraz nowsze, a drudzy coraz starsze
SWAPY 6v, 8v, 10v, 12v, 16v, 20v 24v i inne cuda
- maniek8855
- Forum Master
Polerowanie aluminium
Shiver jak masz wiertarkę (najlepiej z regulacją obrotów) kup filc na trzpieniu i poleruj, powinno pomóc, przy polerowaniu mechanicznym wytwarza się wyższa temperatura i wtedy efekt musi być lepszy, w niektórych stopach efekt lustra można uzyskać głównie dzięki temperaturze, ja u siebie z ciekawości nie wielki kawałek spróbowałem ręcznie starą koszulką, a obok filcem na wiertarce i ręcznie nie uzyskasz takiego efektu, no chyba,że będziesz mocno naciskał i szybko polerował ale padniesz szybko bo to bardzo męczące
Polerowanie aluminium
te parabole? bo chyba te sa na zdjęciu to akurat łatwo się poleruje dużo jest o tym na forum w tym temacie
Edit 1- OEM+ -->> viewtopic.php?t=222953" onclick="window.open(this.href);return false;
Edit2 -->>viewtopic.php?f=88&t=538921
- majekMK2
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Polerowanie aluminium
witam mam pytanie czy muszę dalej szlifować papierem wodnym 100 pokrywę zaworów tak wygląda ??czy mogę już wskoczyć na 180 ma jeszcze małe widoczne dziurki czy lepiej dojechac na maksa zeby było gładkie papierem 100???
Uploaded with ImageShack.us
Były golfik:/
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=111197
- stevo
- Grupa Pomorze
- Kontakt:
Polerowanie aluminium
Badyl, wszystko ładnie ale nie od dziś wiadomo, że parabole poleruje się bardzo łatwo, dlatego taki efekt można uzyskać nie tak dużym trudem
majekMK2, jak na moje skromne oko, to powinieneś jeszcze przeszlifować te dziurki, bo później będzie ciężko tego się pozbyć...
majekMK2, jak na moje skromne oko, to powinieneś jeszcze przeszlifować te dziurki, bo później będzie ciężko tego się pozbyć...
- barteKKK03
- V.I.P.
Re: Polerowanie aluminium
Weź nawet 100 czy 80 a sucho, wyrównaj wszystkie dołki i dopiero schodź niżej.. teraz nie ma te sensumajekMK2 pisze:witam mam pytanie czy muszę dalej szlifować papierem wodnym 100 pokrywę zaworów tak wygląda ??czy mogę już wskoczyć na 180 ma jeszcze małe widoczne dziurki czy lepiej dojechac na maksa zeby było gładkie papierem 100???
Re: Polerowanie aluminium
Nooo. dobra, a te?bula222 pisze:te parabole? bo chyba te sa na zdjęciu to akurat łatwo się poleruje dużo jest o tym na forum w tym temacie
W prawdzie nie moja całkowita robota, ale nie oto mi się rozchodzi. Każdy stop można ładnie zrobić
Polerowanie aluminium
spoko widać że fachura z Ciebie porsche to już nie taka łatwa sprawa
Edit 1- OEM+ -->> viewtopic.php?t=222953" onclick="window.open(this.href);return false;
Edit2 -->>viewtopic.php?f=88&t=538921
- majekMK2
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Polerowanie aluminium
ok dobra jutro kupie papier 80,100 ale wodny czy zwykły papier??barteKKK03 pisze: Weź nawet 100 czy 80 a sucho, wyrównaj wszystkie dołki i dopiero schodź niżej.. teraz nie ma te sensu
Były golfik:/
- barteKKK03
- V.I.P.
Polerowanie aluminium
Zależy co dla kogo oznacza ładnie... ale stopy są różne, efekty końcowe tak samo.Badyl pisze:Każdy stop można ładnie zrobić
- barteKKK03
- V.I.P.
Polerowanie aluminium
Ja jak swoją pokrywę robiłem, to darłem na początku zwykłym.majekMK2 pisze:ok dobra jutro kupie papier 80,100 ale wodny czy zwykły papier??
Polerowanie aluminium
parabole pokazałem na zachętę :p każdemu warto wmawiać "pucuj pucuj... może też tak będzie się świecić" he he co do polerowania szmatką to nie polecam, bo w przypadku zaawansowanych "luster" strasznie rysują. Do tego tylko microfibra się nadaje
- bialko1991
- VWGolf.pl Killer
- Kontakt:
Polerowanie aluminium
Badyl, wiec np papiery 1200, 1500, 2000 ma pascie? jaka paste najlepiej pod papier? smarujemy alu cienko pastą i jedziemy papierem ?
Polerowanie aluminium
thx wszystkim za rady.
Popróbuje tak jak mówicie i zobaczę co mi z tego wyjdzie
Popróbuje tak jak mówicie i zobaczę co mi z tego wyjdzie