i wkręcania,a raczej dokręcania, u mnie trzy gniazda spawane.grandi pisze:Ja proponuje dodać parę słówek o samej procedurze wykręcania wtrysków
Wymiana końcówek (rozpylaczy) w 1,6D/TD oraz 1,9D
Moderatorzy: Moderatorzy, VIP
Wymiana końcówek (rozpylaczy)
- grandi
- Lord GTI
- Auto: Octavia
- Silnik: AQY
U mnie z kolei jedno gniazdo było zapieczone na amen , gniazda wyczyściłem szczoteczką do zębów ile się da i psikałem z 3 dni wirtem po nich na zimnym silniku , następnie
Popsikałem odkosiłem -popsikałem trochę dokręciłem i tak parę razy aby rozruszać gwint i jakoś się udało wykręcić
Kolega znowu dokręcał wtryski na przedłużkę i się przebił
Popsikałem odkosiłem -popsikałem trochę dokręciłem i tak parę razy aby rozruszać gwint i jakoś się udało wykręcić
Kolega znowu dokręcał wtryski na przedłużkę i się przebił
...wiesz co jest szykiem , jeździć klasykiem a nie plastikiem...
Temat o moim golfie viewtopic.php?f=87&t=519932" onclick="window.open(this.href);return false;
Temat o moim golfie viewtopic.php?f=87&t=519932" onclick="window.open(this.href);return false;
- twardy
- Forum Master
- Kontakt:
Wtryski powinny byc dokręcone z siłą 70nm ale jak to będzie gdy gwinty są już ziechane ?
10mm+1,3bara=1VSTD :-)
Nie ma się czym przejmować, u mnie ścianki na trzech wtryskach były już spawane.
Mamy tutaj fajny temat o rozpylaczach więc się podepnę. Otóż w tym temacie pisałem o swoich problemach: http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f= ... 5&start=15" onclick="window.open(this.href);return false; Główne podejrzenia padły na wtryski, więc je wykręciłem i zaniosłem do pompiarza który wymieniał mi też uszczelnienia w pompie. Okazało się że wszystkie wtryski rozpylają bardzo dobrze, mają idealne ciśnienia i ogólnie są OK. Dodam że wcześniej popuszczałem przewody od wtrysków i wyszło na to że silnik kuleje na drugim garze. Wczoraj poskładałem wszystko do kupy lecz postanowiłem zamienić wtryski na garach 2 i 4. Po odpaleniu motor chwilę szedł dobrze a za chwile znowu zaczął kuleć jak zdechły pies. No i co? Klucz w łapę, popuszczam przewody i okazuje się że w ogóle nie pali na czwarty cylinder.
Zastanawia mnie to że wtryski są idealne (sam widziałem jak rozpylają) a w silniku po kilkunastu sekundach jeden z nich zaczyna niedomagać. Postanowiłem go więc rozebrać i zastanowiło mnie miejsce zaznaczone strzałką: Widać tam takie jakby przytarcie, które nie jest symetryczne na całym obwodzie iglicy. Czy to może być przyczyna moich problemów? W sumie i tak wymienię końcówkę na tym wtrysku, ale piszę tak z ciekawości, poza tym może ten post komuś coś pomoże.
Pozdrawiam.
Zastanawia mnie to że wtryski są idealne (sam widziałem jak rozpylają) a w silniku po kilkunastu sekundach jeden z nich zaczyna niedomagać. Postanowiłem go więc rozebrać i zastanowiło mnie miejsce zaznaczone strzałką: Widać tam takie jakby przytarcie, które nie jest symetryczne na całym obwodzie iglicy. Czy to może być przyczyna moich problemów? W sumie i tak wymienię końcówkę na tym wtrysku, ale piszę tak z ciekawości, poza tym może ten post komuś coś pomoże.
Pozdrawiam.
- grandi
- Lord GTI
- Auto: Octavia
- Silnik: AQY
Zatarty wtryskiwacz?
...wiesz co jest szykiem , jeździć klasykiem a nie plastikiem...
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
w 1.9tdi dokładniej wtryski afn zasada działania ta sama??? mam taka maszynkę do sprawdzania, moje juz przy 180bar wtryskuja i ogólnie leja, chciałem wymienić na 230 bo czekam teraz na pompe 11, i jak potem wyregulować na te 220 podkładkami??? ile 0,1mm bedzie trzeba podłozyć mniej wiecej?? kupie takie w intercar??? czy to inna bajka??
W AFN jak i w każdym TDI/SDI (oprócz tych na pompo-wtryskach) masz wtryskiwacze dwusprężynowe o dwóch ciśnieniach otwarcia, jest to całkiem inna bajka, kolega Cowboy zajmuje się regeneracją takich wtryskiwaczy:
http://www.forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=32&t=332478" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=32&t=332478" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
wiem ze sie zajmuje ale chce to zrobić sam i troche taniej. same konćowki 230 FRATELLI BOSIO wychodza 800zł a sprzet do sprawdzania ciśnień mam taki jak kolega na fotkach w temacie. interesuje mnie tylko to, ze po zmianie konćowek i tak bedzie ciśnienie 190/300 i jak to wyregulować na 220/300 tymi podkładkami czy sie czpienie wymienia??
- speckom
- Forum Master
- Kontakt:
Wymiana końcówek (rozpylaczy) w 1,6D/TD oraz 1,9D
podkladkami robisz,tyle ze lepiej wsadzi 1 wieksza jak 3 mniejsze.
nie ma mnie