[MK4] FAQ: demontaż/naprawa wkładki zamka drzwi i bagażnika
Moderatorzy: Moderatorzy, VIP
Panowie mam pytanie - zamek klapy bagażnika jest taki sam w kombi jak w hatchback'u ? Mój w hatchbacku jest kompletnie niedziałający a mam w kupnie zestaw zamków, stacyjkę z kluczykami oraz cały zamek tylnej klapy do wersji kombi a jak wspomniałem mój to hatchback
Proszę o pomoc.
Proszę o pomoc.
Witam.
Po wyciągnięciu i zamontowaniu wkładki zamka(tej tulejki na klucz) nie otwiera mi bagażnika jak jest ustawiona w pozycji otwarty na stałe(pionowo) otworze go dopiero jak przekręce go w prawo(poz.na ukosnie) czy to moze miec wpływ na działanie siłownika?? Wybijałem go jasadka i młotkiem czy cos mogłem ugiać oprócz tej pierwszej blaszki?? I jak ta usterke usunąć.
Z góry dzięki za odp
Po wyciągnięciu i zamontowaniu wkładki zamka(tej tulejki na klucz) nie otwiera mi bagażnika jak jest ustawiona w pozycji otwarty na stałe(pionowo) otworze go dopiero jak przekręce go w prawo(poz.na ukosnie) czy to moze miec wpływ na działanie siłownika?? Wybijałem go jasadka i młotkiem czy cos mogłem ugiać oprócz tej pierwszej blaszki?? I jak ta usterke usunąć.
Z góry dzięki za odp
- Grzegorz2507
- Mały gagatek
- Kontakt:
Zdjecia padly.
Zielony Family:
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=88&t=524105&p=6276307#p6276307
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=88&t=524105&p=6276307#p6276307
Jak wyżej. Posiada ktoś jeszcze foty z demontażu, jakos mi to zawsze ułatwia robote
Sprawa dotyczy passata b5.
Mam problem rozebrałem zamek ale okazało się że u szczerbiony jest korpus bębenka jak na zdjęciu, pytanie mam czy to uszkodzenie uniemożliw prawidłowe działanie?
http://www.fotosik.pl/zdjecie/b5ec9fb734353a9c
Sam nie mogę tego sprawdzić ponieważ okazało się, że brakuje mi tulei pomiędzy korpusem bębenka, a gniazdem. Pytanie czy mogę to gdzieś kupić jeżeli posiadacie numer części to bardzo bym prosił no i ten korpus bębenka jeżeli będzie koniczna wymiana.
Kupiłem zestaw naprawczy a tu taka niespodzianka
Mam problem rozebrałem zamek ale okazało się że u szczerbiony jest korpus bębenka jak na zdjęciu, pytanie mam czy to uszkodzenie uniemożliw prawidłowe działanie?
http://www.fotosik.pl/zdjecie/b5ec9fb734353a9c
Sam nie mogę tego sprawdzić ponieważ okazało się, że brakuje mi tulei pomiędzy korpusem bębenka, a gniazdem. Pytanie czy mogę to gdzieś kupić jeżeli posiadacie numer części to bardzo bym prosił no i ten korpus bębenka jeżeli będzie koniczna wymiana.
Kupiłem zestaw naprawczy a tu taka niespodzianka
Witam. Czy ktoś doradzi czy będzie pasował zamek z tylnich drzwi do przednich. Jest jakaś różnica. (mowa o golfie 4)
- RA_FEEL_IT!
- Administrator
- Auto: Passat B5 FL 1.8T
- Silnik: AWT
-
- Mały gagatek
Tak, nie będzie Ci odbijało i nie będziesz mógł otworzyć klapy mimo iż siłownik będzie otwierał/zamykał. Miałem to samo pękł mi ten zaczep sprężynki i musiałem kupić cały nowy wkład.
- RA_FEEL_IT!
- Administrator
- Auto: Passat B5 FL 1.8T
- Silnik: AWT
A po co nowy, zaciskasz trytkę na ramię gdzie złamało się oczko, zaczepiasz sprężynkę
Czy mikrostyk jest niezbędny? Jeśli zamek jest otwarty to mikrostyk jest wciśnięty?
Czy mikrostyk jest niezbędny? Jeśli zamek jest otwarty to mikrostyk jest wciśnięty?
-
- Nowicjusz
Re: [MK4] FAQ: demontaż/naprawa wkładki zamka drzwi i bagażn
Hej miałem praktycznie ten sam problem w moim vw. Początkowo wyglądało to na problemy z pilotem, ale po wymianie baterii nie pomogło. Sam co prawda nie jestem jakoś mega ogarnięty mechanicznie/technicznie, więc znalazłem w końcu w internecie sobie firmę otwieranie zamków 24 bo akurat działają w moim rejonie:) otworzyli szybko i nie uszkodzili niczego więc nie narzekam no i mogę śmiało polecić, plus jest taki że przyjechali do mnie i nie musiałem ciągnąć samochodu do warsztatu.
Czy jeżeli mam nową wkładkę zamka to po wyciągnięciu starej mogę ją włożyć i będzie działać? Na zasadzie plug and play czy coś trzeba jeszcze programować lub inne czary? Przednie drzwi od pasażera.
-
- Nowicjusz
Rozumiem, że jeżeli mam klucz pasujący do bębenka, to wyjmę go bez problemu?figurel pisze:Nożyczki wkładamy do wkładki tak jak kluczyk i metodą "na macanego", innej nie ma, staramy się wyszukać wewnętrzny występ zapadki aby przesunąć do ją góry bądź do dołu jednocześnie naciskając z drugiej strony wkładkę. Ideę tego przedstawiają poniższe fotki
Mam Lupo z centralnym zamkiem, gdzie poprzedni właściciel w klapie założył klamkę z zamkiem bez centralnego i z innym kluczem. Chcę powrócić do oryginalnego stanu, chcę zamówić w ASO bębenek pod podstawowy klucz (znam kod).
Ponieważ klamka w Lupo nie ma dźwigni pod zamek centralny, kupiłem od Golfa IV kpl taką klamkę, plus siłownik i sztangę (łącznik). Ale nie mam do tego zamka klucza, próbowałem wg twojego opisu wyjąć bębenek, za żadne skarby nic nie udało się zrobić. Zdjąłem nawet kapturek z zasuwką i przesuwałem pierwsza zapadkę w całym zakresie ruchu - także nic, bębenek ani drgnął. Być może decyduje tu to, czy ustawiony jest w pozycji otwartej lub zamkniętej.
W związku z tym planuję: wyjąć klamkę z Lupo, wyjąć z niej bębenek mając klucz, włożyć bębenek z ASO i zamontować dźwignie od klamki z Golfa pod zamek centralny. Okablowanie do siłownika i mikrowłącznika w Lupo jest.
Czy dobrze kombinuję?
-
- Nowicjusz
Witam,
w golf 4 mam problem z klamką w klapie z centralnym zamkiem.
Gdy auto jest otwarte zachowuje się klamka jak by było zamknięte tzn. klamka swobodnie przelatuje do góry, gdy zamknie się auto i otworzy można otworzyć klapę. Tak samo można to robić z kluczyka tzn. zamknąć i otworzyć i wszystko działa.
Mimo tego jest to dość frustrujące.
Centralny działa bo otwiera, tylko jest problem z układem klamka i zamek
Proszę o pomoc, bo nie wiem w która stronę iść.
w golf 4 mam problem z klamką w klapie z centralnym zamkiem.
Gdy auto jest otwarte zachowuje się klamka jak by było zamknięte tzn. klamka swobodnie przelatuje do góry, gdy zamknie się auto i otworzy można otworzyć klapę. Tak samo można to robić z kluczyka tzn. zamknąć i otworzyć i wszystko działa.
Mimo tego jest to dość frustrujące.
Centralny działa bo otwiera, tylko jest problem z układem klamka i zamek
Proszę o pomoc, bo nie wiem w która stronę iść.
Re: [MK4] FAQ: demontaż/naprawa wkładki zamka drzwi i bagażn
Witam
Rozebrałem wkładkę i mam taką sytuację jak na zdjęciu. Po włożeniu kluczyka nie wszystkie zapadki są równo schowane (a chyba tak być powinno). Jest kilka blaszek wystających. Czy mam spróbować to w pierwszej kolejności wyczyścić? I jeszcze jedno, czym smarować zamek bo wyczyściłem stary smar.
Rozebrałem wkładkę i mam taką sytuację jak na zdjęciu. Po włożeniu kluczyka nie wszystkie zapadki są równo schowane (a chyba tak być powinno). Jest kilka blaszek wystających. Czy mam spróbować to w pierwszej kolejności wyczyścić? I jeszcze jedno, czym smarować zamek bo wyczyściłem stary smar.
Ja mam bez tej sprężynki i nie widzę różnicy a używam ze 2 lata klapy dość często. Też myślałem że będę musiał wymieniać całość.
1,9 TDI, ALH, 90KM - MKIV, L041