[MK4] FAQ: demontaż/naprawa wkładki zamka drzwi i bagażnika
Moderatorzy: Moderatorzy, VIP
Witam, Panowie mam problem z odkręceniem śruby za żaslepką, bowiem próbuje torxem 20, ale klucz mi objeżdża i jest tak po obu stronach, większy nie wchodzi, niewiem co robie nie tak
Re: [MK4] FAQ: demontaż/naprawa wkładki zamka drzwi i bagażn
Klucz o numer większy od tego który się kręci, klucz długi:Yoo! pisze:Witam, Panowie mam problem z odkręceniem śruby za żaslepką, bowiem próbuje torxem 20, ale klucz mi objeżdża
http://figurel.w.interia.pl/torx.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
Młoteczkiem wbijasz go w śrubę, z wyczuciem oczywiście, tak by sztywno siedział i nasadową dziesiątką dociskając mocno bez problemu śrubę wykręcasz. Trzynaście obrotów śruby i wkładka wychodzi. Sprawdzone.
ok, jutro podziałam z tą śrubąfigurel pisze:Klucz o numer większy od tego który się kręci, klucz długi:Yoo! pisze:Witam, Panowie mam problem z odkręceniem śruby za żaslepką, bowiem próbuje torxem 20, ale klucz mi objeżdża
http://figurel.w.interia.pl/torx.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
Młoteczkiem wbijasz go w śrubę, z wyczuciem oczywiście, tak by sztywno siedział i nasadową dziesiątką dociskając mocno bez problemu śrubę wykręcasz. Trzynaście obrotów śruby i wkładka wychodzi. Sprawdzone.
poniżej fotki, od środka drzwi
Dopiszę swój objaw - może komuś pomoże w diagnozie:10a. (gdy bębenek zamka obraca się w gnieździe o 360 °) - wymieniamy połamane/ułamane elementy
są to najczęściej : podkładka nr 1 i/lub podkładka nr 2, zapinka (tak było w moim przypadku i wyglądało to tak
10b. (gdy bębenek zamka obraca się prawidłowo, od położenia zamka - „otwarty” do „zamknięty” a zamek nie otwiera drzwi) - wymieniamy ułamany element
jest to wiosełko
zamek otwierał prawidłowo, nie zawsze zamykał, obracał się prawidłowo (ale nie wracał sam do położenia "0") - powodem były uszkodzone obie podkładki.
owszem, bo wtedy sprężyna powrotu kluczyka nie ma oparcia na podkładce nr 2m_kr pisze:(ale nie wracał sam do położenia "0") - powodem były uszkodzone obie podkładki.
co do klucza T20 to możliwe, że masz śrubkę na klucz splin i dlatego torx'em nie daje rady jej odkręcić.
Mój problem tkwi w Passacie B5 1996r. 1.8T
Wkładka zamka drzwi kierowcy obraca się - podobnie w klapie bagażnika. Wkładka drzwi pasażera coś szwankuje, nie da się odkluczyć drzwi.
Dlatego samochód musi być (niestety) cały czas otwarty. Jedyny sposób na jego otwarcie/zamknięcie to manewrowanie płaskim wkrętakiem w otworze po wkładce zamka (wkładkę da się swobodnie wyjąć z zamka). Dodam, że samochód ma centralny zamek sterowany tylko przekręcając kluczem w zamku..
Chcę kupić zestaw naprawczy do zamka - chociażby od drzwi kierowcy! Po wyjęciu wkładki nie ma ani wiosełka, ani zapinek, podkładek.. Sama wkładka.
Na allegro znalazłem aukcje, gdzie zestawy pasują do Golfa, Ibizy itp., gdzie długość wiosełka wynosi 44mm.
Ja włożyłem wkrętak w gniazdo po wkładce aż mogłem otwierać/zamykać samochód. Zmierzyłem głębokość osadzenia wkrętaka a po odjęciu długości wkładki zostaje mi 50mm.
Dlatego pytanie - jakiej długości powinno być wiosełko?
Wkładka zamka drzwi kierowcy obraca się - podobnie w klapie bagażnika. Wkładka drzwi pasażera coś szwankuje, nie da się odkluczyć drzwi.
Dlatego samochód musi być (niestety) cały czas otwarty. Jedyny sposób na jego otwarcie/zamknięcie to manewrowanie płaskim wkrętakiem w otworze po wkładce zamka (wkładkę da się swobodnie wyjąć z zamka). Dodam, że samochód ma centralny zamek sterowany tylko przekręcając kluczem w zamku..
Chcę kupić zestaw naprawczy do zamka - chociażby od drzwi kierowcy! Po wyjęciu wkładki nie ma ani wiosełka, ani zapinek, podkładek.. Sama wkładka.
Na allegro znalazłem aukcje, gdzie zestawy pasują do Golfa, Ibizy itp., gdzie długość wiosełka wynosi 44mm.
Ja włożyłem wkrętak w gniazdo po wkładce aż mogłem otwierać/zamykać samochód. Zmierzyłem głębokość osadzenia wkrętaka a po odjęciu długości wkładki zostaje mi 50mm.
Dlatego pytanie - jakiej długości powinno być wiosełko?
- szakulvip
- Gadatliwa bestia
- Auto: Audi a4 b8
- Kontakt:
Panowie,
po otwarciu kluczem wkładka zamka nie odbija mi z powrtoem w pozycje pionową, natomiast gdy zamykam wszystko jest oki. Przeczytałem cały temat i widze, że te "zdarzenie" występuje w mniejszości. Jeden z kolegów tu radził, że bedzie to podkładka nr 2 i tak sie pytam, czy wypowie się ktoś wiecej czy mam kupować w/w podkładkę? Chciałbym od razu zaopatrzyć się w części naprawcze aby wyjąć wkładke i zaraz ją naprawić. Który najlepiej kupić zastaw naprawczy?
po otwarciu kluczem wkładka zamka nie odbija mi z powrtoem w pozycje pionową, natomiast gdy zamykam wszystko jest oki. Przeczytałem cały temat i widze, że te "zdarzenie" występuje w mniejszości. Jeden z kolegów tu radził, że bedzie to podkładka nr 2 i tak sie pytam, czy wypowie się ktoś wiecej czy mam kupować w/w podkładkę? Chciałbym od razu zaopatrzyć się w części naprawcze aby wyjąć wkładke i zaraz ją naprawić. Który najlepiej kupić zastaw naprawczy?
- Kris-THC
- Gadatliwa bestia
- Auto: Polo 9N Audi A3 8P Golf MK4
- Silnik: AHF
- Kontakt:
Ma ktoś instrukcję jak złożyć wiosełko z resztą zamka do kupy?
- Kris-THC
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Zrobione W sumie to w Lupo żony ale sprawa identycznie wygląda, bez pomocy żony nie dałbym rady. Szkoda że nie ma zdjęcia jak zamontowana jest nieszczęsna sprężyna bo tylko ona komplikowała sprawę z montażem wiosełka.
- Kris-THC
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Napawa zrobiona częściowo bo przełożyłem podkładki z zamka pasażera do zamka kierowcy:) Można kupić zestaw zawierający tylko podkładki numer 1 i 2 bo wiosełka i reszta są OK?
- szakulvip
- Gadatliwa bestia
- Auto: Audi a4 b8
- Kontakt:
pomoże mi ktoś w moim problemie? help?
przegląda ktoś jeszcze wogóle ten temat?
p.s. Panie moderator niech Pan nie kasuje mojego postu?
przegląda ktoś jeszcze wogóle ten temat?
p.s. Panie moderator niech Pan nie kasuje mojego postu?
- Kris-THC
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Kup komplet cały, tyle że one są z wiosełkiem, którego zapewne nie potrzebujesz. Ja szukam podkładek #1 i #2 ale niema w zestawach. Chyba dam sobie spokój, w końcu to auto żony tylko jeszcze mikroswitche przelutować jej muszę bo ciemno w kabinie po otwarciu drzwi. Może ktoś się orientuje czy lepsze które najlepiej kupić bo jest ich trochę na allegro?
Koledzy, pisałem już parę razy, że najlepiej jest pytać o wszelkie komplety naprawcze w serwisie Skody bo maja najlepsze reparaturki i za naprawdę śmieszną cenę. Płaciłem u nich po 2 lub 3 złote. Jak w ASO VW mają wysoką cenę to proponuję ich olać ale wtedy trzeba się szykować albo na szukanie po szrotach albo radzenie sobie w każdy inny możliwy sposób. Kris - masz superancki podpis w każdym z Twoich postów z tą animacją.
Witam, albo jestem ślepy albo nie ma... jak wyciągnąć z kalpy klamkę w MKIV hatchback ? Odkeciłem 2 śruby torxy, a klamka dalej siedzi jak przyspawana....