kanapa z jetty II do golfa II

Gotowe opisy różnych podzespołów aut, także nasze porady.

Moderatorzy: Moderatorzy, VIP

Awatar użytkownika
maniek8855
Forum Master
Forum Master

kanapa z jetty II do golfa II

Post autor: maniek8855 » pn gru 10, 2012 17:48

Witam wszystkich zainteresowanych wiec do rzeczy, kanapę z jetty warto włożyć do golfa gdyż ma podłokietnik, w moim przypadku również zagłówki i jest bardziej wyprofilowana, a nie taka deska jak w golfie.

Co Nam będzie potrzebne:
-cierpliwość
-dużo czasu, jak go nie masz odpuść sobie
-kanapa z golfa-lub same stelaże z kanapy
-kanapa z jetty z podłokietnikiem i zagłówkami lub bez nich wedle uznania
-klucz 10
-śrubokręt krzyżakowy
-śrubokręt płaski do podważenia mocowania tapicerki w stelażu lub coś innego do podważenia
-migomat lub ktoś kto Nam pospawa stelaż

Dodatkowo, aby zrobić tylne obicie kanapy z dykty w welurze i tym samym poprawić estetykę po otwarciu bagażnika:
-dykta-najlepiej sztywna
-welur wszystko jedno jaki, najlepiej czarny
-coś do wycięcia dykty

Więc zaczynamy, od siedziska, z tym nie ma problemu bo wszystko pasuje wyjmuje poszycie z gąbkami z kanapy z jetty i zakładamy na stelaż z golfa, chwila roboty:

Porównanie siedziska z jetty i golfa:

ObrazekObrazek

siedzisko po przełożeniu gąbki i materiału z jetty na stelaż z golfa:

ObrazekObrazek

Następnie bierzemy się za dużo gorszą część czyli oparcie, najpierw bierzemy stelaż z golfa i docinamy dyktę, w dalszej kolejności rozbieramy oparcie z jetty i wycinamy mocowanie podłokietnika, dalej przykładamy je na stelaż w golfa na którym jest dykta i zaznaczamy sobie otwór do wycięcia w dykcie,tylko w przypadku jeśli mamy podstawę na napoje tzw cup holder (jest on bardziej wypukły wiec wycięcie dykty jest konieczne). bo docięciu dykty wyjmujemy ją ze stelaża i oklejamy welurem aby było ładniej i nastepnie wciskamy w stelaż z golfa odginając takie blaszki, później zaginamy i mam gotowy do spawania stelaż z golfa.

Obrazek
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek

Kolejny krok to wycięcie prowadnic zagłówków z kanapy z jetty jeśli je planujemy, odległości od krawędzi to:
- podłokietnik ma być na środku stelaża wychodzi około 31cm od brzegów stelaża mierząc od dołu stelaża
- prowadnica 4,5cm od mocowania podłokietnika, kolejna prowadnica około 13cm, najlepiej przyłożyć zagłówek i zaznaczyć odległości miedzy prowadnicami.

Jak wszystko mamy pomierzone i przygotowane bierzemy sie za spawanie, będzie trzeba przedłużyć 4 prowadnice i mocowanie podłokietnika o około 4cm:

Obrazek

Kolejny krok to przymocowanie materiału z gąbką z oparcia z jetty najpierw okolice podłokietnika, następnie przykręcamy dwa mocowania podłokietnika, w tym celu należy naciąć welur z tylu i przykręcić mocowanie po 2 śruby krzyżakowe na stronę, bez nacinania się nie da, tak czy inaczej nacięć nie widać, jeśli mamy cup holder montujemy go przed przykręceniem mocowań podłokietnika, kolejny krok to naciągnięcie materiału u góry i u dołu, jak widać boki też możemy naciągnąć jednak będzie to nie estetycznie dlatego ja wyprułem z poszycia z golfa boczny materiał, który wchodzi w stelaż i doszyłem je do poszycia jetty , a tym samym nie ścisnąłem gąbek(kanapa dalej jest super wyprofilowana) oraz nie popsułem estetyki z szyciem nie ma problemu, każdy da sobie radę,przed ostatnim krokiem jest wciśnięcie plastikowych prowadnic na zagłówki(trzeba naciąć materiał) oraz wciśniecie plastikowych prowadnic do składania kanapy oraz zahaczenie tych dzyndzli do podnoszenia, na samym końcu naciągamy doszyty materiał z golfa i wciskamy w stelaż, powinno to wyglądać tak jak u mnie lub lepiej jak ktoś ładniej szyje :-)

ObrazekObrazek
ObrazekObrazekObrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „FAQ”