Więc tak, wiosna idzie to wziąłem się znowu za szyberdach... Zrobiłem go od góry bez wyjmowania szybra z samochodu, wystarczyło zdjąć szybę. Zastosowałem drucik miedziany, poszedłem po niego do zakładu co przewijają silniki, najpierw lekko ponad 1 mm to był trochę za gruby, wziąłem dzisiaj.. 1 albo 0.8 mm i jest elegancko, nic z niczym nie koliduje. Oto foto jak to wygląda:
Przy tym ułamanym końcu drucik włożyłem pod tą prowadnicę, to trzeba po prostu próbować aż się trafi, włożyłem tam ile sie da, zagiąłem i zakręciłem tam z drugiej strony
Potem po testach naciągnąłem jeszcze bardziej i znowu zakręciłem.
Koszulki termokurczliwej nie używałem, znaczy była założona i ją odciąłem, zrobiłem tak jak napisał kolega Cefaloid na drugiej stronie w tym temacie. U mnie wygląda to tak:
Trochę tylko sprawę z tym zwaliłem bo ten plastik jest za niski, bez szyby wszystko działa elegancko ale z szybą potrafi już lewa strona pójść do góry.. Zrobię to jak będę miał trochę czasu i chęci to to poprawię, na razie pomagam lewej stronie przy zamykaniu
Ale przy otwieraniu nic nie koliduje bo te 'skrzydełko' nie jest w zapadce tylko obok, i dzięki temu ta cała część poszła do góry. Duży przy tym roboty nie było wystarczyło wyjąć tego "pieska" wybić ośkę spasować i dociąć nowy plastik wywiercić dziurkę złączyć włożyć do szybra i przetestować
Po robocie nasmarowałem szyber wazeliną. Mam nadzieję że trochę mi posłuży, a jak drucik puści to mam w schowku zapasowy
Mam nadzieję że to co tutaj napisałem się komuś przyda, wiosna się zaczyna to i szyberdach coraz potrzebniejszy
Pozdro