Wymiana czujnika świateł stopu MK IV
Moderatorzy: Moderatorzy, VIP
Re: Wymiana czujnika świateł stopu MK IV
Dziękuje za informacje.
Czujnik wymontowałem w weekend więc akurat nie miałem możliwości kupić nowego.
Pijąc wieczorną zupę chmielową stwierdziłem, że spróbuję zregenerować czujnik zgodnie z opisem który znalazłem w necie i wszystko chodzi aż miło.
Sama operacja: montażu i regulacji czujnika bardzo prosta. Najtrudniejsza sprawa to zmieścić się tam pod kierownicą.
Dziękuję za rady i za to że operacja była bardzo dobrze opisana
Pijąc wieczorną zupę chmielową stwierdziłem, że spróbuję zregenerować czujnik zgodnie z opisem który znalazłem w necie i wszystko chodzi aż miło.
Sama operacja: montażu i regulacji czujnika bardzo prosta. Najtrudniejsza sprawa to zmieścić się tam pod kierownicą.
no i nie ma jak zaoszczedzic pare pln i pogłebic troche wiedzeprofaner pisze:Dziękuje za informacje.
a ja mam inny problem wymieniłem dziś ten czujnik i nie działa tak jak powinien to znaczy, że jak wcisnę mocniej pedał hamulca to jest ok ale jak słabiej czyli tak przy normalnym hamowaniu wtedy światła nie świecą:( w starym było podobnie co to może być?
ale trzeba go do konca wyciagnac i nie niby tylko sam sie ustawi bo pedał go wepchnie tylko tyle ile sie opusci
Re:
Czujnik padł mi w weekend, w poniedziałek do pracy i nie miałem szans kupić nowego. Dzięki radom Sztomela rozebrałem go przeczyściłem styki(najbardziej był zaśniedziały ten okopcony styk ze zdjęcia) poskładane i działa bez zarzutu Dzisiaj auto przechodziło przegląd wszystko ok
- wojtasb-1987
- Nowicjusz
W moim przypadku przeczyszczenie styków pomogło na ok. miesiąc. Trzeba by nadlutować trochę wypaloną patynkę, wszystko zależy od tego jak mocno jest ona zużyta.
Re:
Sztomel pisze:
ważne jest aby potem w Vagu sprawdzić poprawność działania tego przełącznika F7 i F47 czyli w 01 Engine, grupa 006, 2 pole od lewej wyświetla się wartość "000" przy prawidłowo działającym czujniku pedału hamulca i srzęgła, jeśli wciśniemy pedał hamulca wartość powinna się zmienić jednocześnie na "011" a przy puszczeniu pedału hamulca na "000" a jeśli wciskamy pedał sprzęgła to powinna się zmienić na "100" i przy jego puszczeniu na "000" - wtedy mamy pewność, że czujnik pedału sprzęgła i hamulca działają prawidłowo.
Mam z tym problem. Przy podłączonym czujniku jest "010" bez wciśniętego pedału hamulca. Przy wciśniętym przeskakuje na "011" a przy odpuszczeniu znów na "010".
Gdy wciskam sprzęgło przeskakuje na "110" a gdy odpuszczam to znów na "010".
Przy odłączonym czujniku stop sytuacja wygląda podobnie, czyli bez niczego wciśniętego jest "010". Przy wciśniętym sprzęgle jak wyżej "110" a przy puszczonym "010".
W czym szukać przyczyny?
Udało mi się zdiagnozować i usunąć usterkę.
Bez czujnika STOP powinno być wskazanie "010"
Błąd tkwił w pierwszej blaszce, która to była za mało wygięta i nie zamykała pierwszego obiegu (dwa środkowe piny).
Należy ja wygiąć na pod katem 30-35stopni z obydwóch stron, wtedy będzie optymalnie.
---
facebook.com/*#cenzura#*
facebook.com/*#cenzura#*
witam a ja wczoraj założyłem czujnik nr2 i wszystko ok działa ale kontrolka nadal mruga tak jak by nie widział komputer tego nowego czujnika pomoże ktoś >? może to być przyczyną ze czujnik nie jest oryginał lecz jakiś zamiennik ale nowy zaznaczam . proszę o pomoc
moze nie potzrebnie czujnik wymieniales moze to tylko przepalona zarowka stopu -sprawdzales ?
zarówki są ok , stop działa wszystko ładnie , lecz bład nadal mruga
a jak zregenerować oryginał czujnik ? oto foto czujnika
http://hosting-zdjec.pl/images/56249223112012787.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
http://hosting-zdjec.pl/images/56249223112012787.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;