[all vw] Regeneracja przepływki klapkowej

Gotowe opisy różnych podzespołów aut, także nasze porady.

Moderatorzy: Moderatorzy, VIP

Lucki
Forumowy spamer :)
Forumowy spamer :)
Kontakt:

[all vw] Regeneracja przepływki klapkowej

Post autor: Lucki » śr lip 27, 2011 11:05

Regeneracja przepływomierza klapkowego

Witam, ostatnio zrobiłem swapa Digi II do mojej 16V. Wszystko ładnie, pięknie tylko że przepływka która dostałem w komplecie była zużyta. Poświeciłem kilka godzin w sieci na zlokalizowanie informacji o jej naprawie i udało się.

 Zaczynamy od zdemontowania przepływomierza z samochodu.
Obrazek

 Następnie ścigamy pokrywę przepływomierza ( ja do tego celu użyłem nożyka do tapet i cienkiego śrubokręta)
Obrazek

 Tak wygląda przeływka wewnątrz (niestety to nie jest moje zdjęcie – trochę się pospieszyłem i zapomniałem własna fotkę strzelić)
Obrazek
Należy zaznaczyć w którym miejscu znajduje się pierwotnie sprężyna, żeby uniknąć późniejszych problemów z regulacją
Obrazek

 Demontujemy po kolei suwak oraz płytkę
Obrazek

Tutaj widzimy jakie miałem wytarte ścieżki
Obrazek

 Następnym krokiem jest rozpiłowanie otworów w celu przesunięcie płytki o 1mm w górę ( umożliwi to suwakowi poruszanie się po nowych nie wytartych ścieżkach)
Obrazek

Składamy wszystko w odwrotnej kolejności i ustawiamy suwak na początku ścieżki. Po podłączeniu przepływki do auta i włączeniu zapłonu napięcie musi być ok 0,22-0,25V. Na biegu jałowym od 0,8-1,5V.

Teraz można sprawdzić zmiany napięcia na pinach 2 i 4. W tym celu podłączamy miernik, ustawiamy go na zakres 20V i pomału ręką przekręcamy suwak. Jeśli napiecie zmienia się w sposób płynny bez przeskoków to mamy naprawiony przepływomierz :okej:
[youtube][/youtube]

Ja jeszcze wlutowałem kondensator 22uF /16V (tantalowy) pomiędzy nogę 2 a 4. Należy tutaj pamiętać o zachowaniu polaryzacji kondensatora ( tak jak elektrolity posiada on biegunowość!!!)
(zabieg taki był firmowo stosowany przez VW i sprzedawany jako dodatkowy kabel łączący przeplywke z ecu 025 906 302A. Wygładza on sygnał idący z przepływomierza do ecu)

Obrazek
Obrazek
Obrazek

ELEKTRONIKA SAMOCHODOWA ECUDIAG www.ecudiag.pl
Hamownia klucze immo naprawa sterowników radio code
Wrocław 793-195-950
Regeneracja wtryskiwaczy CR wszystkich marek

ODPOWIEDZ

Wróć do „FAQ”