Termometr w desce rozdzielczej MK III
Moderatorzy: Moderatorzy, VIP
UCZEŃ PRZERÓSŁ MISTRZA!
Na pociechę Rydzu, masz ładniejszy przycisk od ogrzewania tylnej szyby.
Z twoich zdjęć mniemam, że możesz jeszcze spiłować krawędzie i wejdzie trochę głębiej w deskę.
Przeglądałem allegro. Są takie jak zamontował gregorek35 ale "śrebrne" i w cenie - niecałe 14 zł.
Jak się sprawują wasze termometry?
Pozdrawiam
Na pociechę Rydzu, masz ładniejszy przycisk od ogrzewania tylnej szyby.
Z twoich zdjęć mniemam, że możesz jeszcze spiłować krawędzie i wejdzie trochę głębiej w deskę.
Przeglądałem allegro. Są takie jak zamontował gregorek35 ale "śrebrne" i w cenie - niecałe 14 zł.
Jak się sprawują wasze termometry?
Pozdrawiam
Że kto to niby mistrz?? Biorąc pod uwagę to że temat jest z roku 2005 i mówi o moim pierwszym termometrze...owszem. Po to zakłada się takie tematy żeby zmotywować ludzi do pracy, to dzięki temu powstają ciekawe kolejne projekty.GOLFAN pisze:UCZEŃ PRZERÓSŁ MISTRZA!
Swoja drogą, GOLFAN, tez ładnie wykopałeś.
Re: Termometr w desce rozdzielczej MK III
No, nie bądź taki skromny!
Chociażby z tego powodu, że byłeś pierwszy.
Twój wkład w róznego rodzaju modyfikacje i pomoc jest nieoceniona.
Choć rzadko bywam na forum, to zdążyłem zauważyć, że jesteś osobą znaną i poważaną.
Zapewne wielu potwierdzi moją opinię a nawet dodadzą więcej.
Na ten post trafiłem szukając tematu podświetlenia zegarów od spodu (właśnie Twojego pomysłu) i zaciekawiła mnie sprawa termometru.
Taki dodatek (choć nie konieczny) zwiększający może nie komfort a raczej wiedzę, co się dzieje na zewnątrz i wewnątrz autka.
Pozdrawiam.
Chociażby z tego powodu, że byłeś pierwszy.
Twój wkład w róznego rodzaju modyfikacje i pomoc jest nieoceniona.
Choć rzadko bywam na forum, to zdążyłem zauważyć, że jesteś osobą znaną i poważaną.
Zapewne wielu potwierdzi moją opinię a nawet dodadzą więcej.
Na ten post trafiłem szukając tematu podświetlenia zegarów od spodu (właśnie Twojego pomysłu) i zaciekawiła mnie sprawa termometru.
Taki dodatek (choć nie konieczny) zwiększający może nie komfort a raczej wiedzę, co się dzieje na zewnątrz i wewnątrz autka.
Pozdrawiam.
gregorek35, mógłbyś podać procedurę kalibracji tego termometru ponieważ mam taki sam i mam zamiar założyć go w swoim golfiku??
Mozna jakos w tym termometrze zmienic kolor podswietlenia na zielony? Obudowe malowales?
- mariachi
- Użytkownik
- Kontakt:
jak już odkopujemy to też się pochwale , termometr przemysłowy z allegro, kupiony ok rok temu, nie był tani , coś koło stówy, ale fajnie pasuje w deche
pzdr
pzdr
mariachi, ja zrobiłem sam taki termometr na zestawach do samodzielnego montażu z Nord Electronic chyba.
W roku 2006 wyglądało to tak:
Wtedy też ktoś to podłapał i były do kupienia na Allegro takie rozwiązania:
W roku 2006 wyglądało to tak:
Wtedy też ktoś to podłapał i były do kupienia na Allegro takie rozwiązania:
Fajne pomysly ale odpowiedzi na swoje pytanie nie otrzymalem;]
zboro33, pytasz o "jakiś" termometr, zapytaj się producenta. W odpowiedzi możesz uzyskać, tak, w jakimś termometrze na pewno można zmienić podświetlanie.
Termometry cyfrowe które pokazaliśmy na ostatnich zdjęciach to układy na segmentach LED, możesz zmienić na dowolny kolor i nawet rozmiar.
Wcześniejszy mój np. termometr nie miał malowanej obudowy bo była fabrycznie czarna, podświetlania nie było wcale ponieważ jedyne podświetlane były białe i nie chciałem właśnie malować. W większości tanich termometrów tablicowych z podświetlaniem jest to realizowane na diodach smd lub żarówką, więc można zmieniać na dowolne kolory.
W termometrach z podświetlaniem na folii elektroluminescencyjnej zmiana koloru z niebieskiego jest już bardziej skomplikowana.
Termometry cyfrowe które pokazaliśmy na ostatnich zdjęciach to układy na segmentach LED, możesz zmienić na dowolny kolor i nawet rozmiar.
Wcześniejszy mój np. termometr nie miał malowanej obudowy bo była fabrycznie czarna, podświetlania nie było wcale ponieważ jedyne podświetlane były białe i nie chciałem właśnie malować. W większości tanich termometrów tablicowych z podświetlaniem jest to realizowane na diodach smd lub żarówką, więc można zmieniać na dowolne kolory.
W termometrach z podświetlaniem na folii elektroluminescencyjnej zmiana koloru z niebieskiego jest już bardziej skomplikowana.
Ok.. dzieki juz czaje
Najbardziej podobaja mi sie termomety gregorek35 i mariachi
Tylko jestem ciekawy jak tam jest z podswietleniem... Znalazlem juz takie na allegro
Najbardziej podobaja mi sie termomety gregorek35 i mariachi
Tylko jestem ciekawy jak tam jest z podswietleniem... Znalazlem juz takie na allegro
a wracając do tematu wiecie może jak kalibruje się taki termometr??
- gregorek35
- Nowicjusz
Kalibracja termometru:
czujnik wewnętrzny dałem na kablu i umieściłem w dogodnym miejscu, a czujnik zewnętrzny pod lewy przedni zderzak. Co do wskazań, to zastosowałem pewną sztuczke... Jak wiadomo ten termometr nie dał się zkalibrować(brak jakichkolwiek pokręteł), więc przeciąłem jeden kabel idący do czujnika(tak poza tym ten czujnik to nic innego jak termistor NTC 47K) i zastosowałem potencjometr 47K. Następnie sprawdzając temperature termometrem rtęciowym ustawiłem tak potenciometr aby wskazania były takie same.. I później to samo z drugim czujnikiem. Wskazania są prawie że identyczne. Różnią się może o 0.5 stopnia. Mi to nie przeszkadza i ciesze się z takich zbliżonych wskazań... Obudowę pomalowałem na czarno.
Co do podświetlenia, jest to folia luminescencyjna zasilana z inwertera, wszystko jest w obudowie. Dlatego jeśli ktoś dorwie taką folię świecącą w innym kolorze to można zmienić podświetlenie. Pozdrawiam.
Sorki pod prawy przedni zderzak (tam gdzie jest miejsce na ori czujnik temperatury)
czujnik wewnętrzny dałem na kablu i umieściłem w dogodnym miejscu, a czujnik zewnętrzny pod lewy przedni zderzak. Co do wskazań, to zastosowałem pewną sztuczke... Jak wiadomo ten termometr nie dał się zkalibrować(brak jakichkolwiek pokręteł), więc przeciąłem jeden kabel idący do czujnika(tak poza tym ten czujnik to nic innego jak termistor NTC 47K) i zastosowałem potencjometr 47K. Następnie sprawdzając temperature termometrem rtęciowym ustawiłem tak potenciometr aby wskazania były takie same.. I później to samo z drugim czujnikiem. Wskazania są prawie że identyczne. Różnią się może o 0.5 stopnia. Mi to nie przeszkadza i ciesze się z takich zbliżonych wskazań... Obudowę pomalowałem na czarno.
Co do podświetlenia, jest to folia luminescencyjna zasilana z inwertera, wszystko jest w obudowie. Dlatego jeśli ktoś dorwie taką folię świecącą w innym kolorze to można zmienić podświetlenie. Pozdrawiam.
Sorki pod prawy przedni zderzak (tam gdzie jest miejsce na ori czujnik temperatury)
Re: Termometr w desce rozdzielczej MK III
Kiedyś zamontowałem taki termometr wraz z pomiarem napięcia instralacji:
Zaletą jego jest brak potrzeby kalibracji.Dokładność wynosi +/- 0.5 stopnia.
Zaletą jego jest brak potrzeby kalibracji.Dokładność wynosi +/- 0.5 stopnia.