przeciez w pierwszych dwoch postach jest wszytsko opisane!!! wystarczy poczytac... kazde wposmaganie podejdzie z benzyny do diesla, tylko używa się jednego mocowania mniej, trzeba miec podkladke pod kolko pompy i tuleje taka jedną!!!!max241 pisze:Mam pytanko - czy wspomaganie z 1,8 8V podejdzie do TD??? z góry dzięki za odpowiedź
[MKII] Montaż wspomagania z BENZYNY do DIESLA
Moderatorzy: Moderatorzy, VIP
- m1chal
- Gadatliwa bestia
- Auto: Golf 1 Cabrio
Ostatnio zmieniony ndz mar 21, 2010 14:41 przez m1chal, łącznie zmieniany 2 razy.
Mk2 1V by m1chal - sprzedany
viewtopic.php?f=87&t=59790&start=0
- Adam.marcin
- Nowicjusz
- Kontakt:
Może masz nie dokręcone mocowanie kolumny kierowniczej w aucie?
Ale jeśli nie ociera po dokreceniu belki pod przekłądnią kier. to wszystko powinno być ok
[ Dodano: 21 Mar 2009 16:45 ]
przy okazji krzyżaka mam jeden do sprzedania do wersji bez wspomagania stan idealny
wielokliny nowka jak i gwinty w stanie nienagannym
Pozdrawiam
Ale jeśli nie ociera po dokreceniu belki pod przekłądnią kier. to wszystko powinno być ok
[ Dodano: 21 Mar 2009 16:45 ]
przy okazji krzyżaka mam jeden do sprzedania do wersji bez wspomagania stan idealny
wielokliny nowka jak i gwinty w stanie nienagannym
Pozdrawiam
Veni Vici Vidi
- kret077744
- Forum Master
Podkładka pod koło pasowe pompy wspomagania, o którym jest tutaj mowa wygląda tak :
Przy okazji moge je komuś odsprzedać, po kosztach, 15zł +wysyłka. Podkładek od alternatora od malucha nie bardzo idzie ich teraz dostać, choć jeśli ktoś ma możliwość oczywiście one pasują. Mi udało sie dorwać 3 takie podkładki ale było za mało i dorabiałem ową podkładke u tokarza.
Przy okazji moge je komuś odsprzedać, po kosztach, 15zł +wysyłka. Podkładek od alternatora od malucha nie bardzo idzie ich teraz dostać, choć jeśli ktoś ma możliwość oczywiście one pasują. Mi udało sie dorwać 3 takie podkładki ale było za mało i dorabiałem ową podkładke u tokarza.
Ostatnio zmieniony sob kwie 18, 2009 16:14 przez kret077744, łącznie zmieniany 1 raz.
- sebastian1901
- Gadatliwa bestia
- Auto: Octavia I 1.8T RS
- Silnik: AUQ
- Kontakt:
Witam posiadaczy wspomagania w mk2 TD i proszę o odpowiedź na moje pytanie a mianowicie bede zakladał wspomaganie od Jetta GT 1.8 i zauważyłem ze w Jetce pompa wody ma miejsce na 2 paski a u mnie w MK2 JR na 1. Czy w związku z tym pompę też bede musial wymieniać bądz samo jej koło pasowe ?
Najlepiej byłoby gdyby mi ktoś wstawił jakieś foto z diesla bede wdzięczny.
Dzięki i pozdrawiam
Najlepiej byłoby gdyby mi ktoś wstawił jakieś foto z diesla bede wdzięczny.
Dzięki i pozdrawiam
Sebastian
- Adam.marcin
- Nowicjusz
- Kontakt:
- m1chal
- Gadatliwa bestia
- Auto: Golf 1 Cabrio
wał-wspomamateez pisze:czy bezpośrednio, wał-wspomaganie?
Ostatnio zmieniony czw maja 28, 2009 21:33 przez m1chal, łącznie zmieniany 1 raz.
Mk2 1V by m1chal - sprzedany
- sebastian1901
- Gadatliwa bestia
- Auto: Octavia I 1.8T RS
- Silnik: AUQ
- Kontakt:
dzisiaj zobaczyłem u kumpla ma w oryginale wspome w 1.6 D i jest tak:
pompa wody która ma 2 wyżłobienia na pasek -> pompa wspomy - krótki pasek
koło wału -> 2gie wyżłobienie na pasek pompy wody -> alternator - długi pasek
tyle że w moim TD pompa wody ma tylko 1 wyżłobienie
Czy pompe wody też mam przemontować bo raczej zdjąć samo koło pasowe to marzenie... ?
Czy można jakoś inaczej to połączyć przykładowo tak jak mam teraz tzn. większe koło wału korbowego -> pompa wody (ta na jeden rowek paska) -> alternator
a pompe wspomy połączyć paskiem bezpośrednio z mniejszym rowiem na kole wału korbowego ?
Czy to ma jakiś wpływ na przekładnie pompy wspomagania ? Nie wiem bo nie mierzyłem średnicy kół pasowych ?
Dzięki za pomoc. Pozdro
pompa wody która ma 2 wyżłobienia na pasek -> pompa wspomy - krótki pasek
koło wału -> 2gie wyżłobienie na pasek pompy wody -> alternator - długi pasek
tyle że w moim TD pompa wody ma tylko 1 wyżłobienie
Czy pompe wody też mam przemontować bo raczej zdjąć samo koło pasowe to marzenie... ?
Czy można jakoś inaczej to połączyć przykładowo tak jak mam teraz tzn. większe koło wału korbowego -> pompa wody (ta na jeden rowek paska) -> alternator
a pompe wspomy połączyć paskiem bezpośrednio z mniejszym rowiem na kole wału korbowego ?
Czy to ma jakiś wpływ na przekładnie pompy wspomagania ? Nie wiem bo nie mierzyłem średnicy kół pasowych ?
Dzięki za pomoc. Pozdro
Sebastian
- Adam.marcin
- Nowicjusz
- Kontakt:
Tak jak piszesz tak jest dobrze pompa wspomagania małym paskiem do koła pasowego silnika i wszystko bedzie grało, acha a jeśli chodzi o wymiar paska to Ci mogę podać bo kupowałem go 2 razysebastian1901 pisze:Czy można jakoś inaczej to połączyć przykładowo tak jak mam teraz tzn. większe koło wału korbowego -> pompa wody (ta na jeden rowek paska) -> alternator
Pozdrawiam
Veni Vici Vidi
- skibszczok
- Użytkownik
- Kontakt:
- kret077744
- Forum Master
Po ciemku zrobiłem kilka fotek, może to komuś pomoże wyobrazić jak powinno wyglądać założone wspomaganie. Ja w swoim D60 miałem wspome od 1.8 zrobiłem jakby dodatkowy obieg, co wymagało zastosowanie ws[pminanej podkładki pod koło pasowe pompy wspomagania (jak na foto wyżej).
Ostatnio zmieniony pt maja 29, 2009 22:57 przez kret077744, łącznie zmieniany 4 razy.