Naprawa szyberdachu golf mk3/passat
Moderatorzy: Moderatorzy, VIP
witam wszystkich na forum
jeżeli chodzi o Ciebie tetriandoch to najprawdopodobniej masz uszkodzone komcówki mechanizmu ciągnącego przez co możesz podnieć bo się zaprą ale nie możesz opuścić szybra. A jak nie możesz tego załatwić ręcznie to cały mechnizm trzeba by wyczyścić i przesmarować.
Ja za to mam inny problem dziś zabrałem się za naprawę szybra i mam go już na stole
. Zdemontowałem już wszystkie elementy i okazało się że jedna część jest ułamana i to poważnie. Bo nawet nie ma brakującego elementu. Chodzi tu tą częśc pieska która trzyma sprężynę i blokadę. I teraz kombinuję jak ją dorobić
I teraz następujące pytania:
czy potzrbna mi jest druga blokada by szyber działał poprawnie?
czy muszę mieć samocowaną tą sprężynę która ponosi szyber??
A tak poza to jeżeli ktoś by miał takie elementy pozostałe z naprawy szybra lub stary szyber po wymianie na nowy to chętnie przyjmę części ze starego
[ Dodano: 09 Lip 2008 22:56 ]
..:VoyteQ:..,
hej nie masz może na zbyciu pieska od szybra z lewej strony ??
jeżeli chodzi o Ciebie tetriandoch to najprawdopodobniej masz uszkodzone komcówki mechanizmu ciągnącego przez co możesz podnieć bo się zaprą ale nie możesz opuścić szybra. A jak nie możesz tego załatwić ręcznie to cały mechnizm trzeba by wyczyścić i przesmarować.
Ja za to mam inny problem dziś zabrałem się za naprawę szybra i mam go już na stole
. Zdemontowałem już wszystkie elementy i okazało się że jedna część jest ułamana i to poważnie. Bo nawet nie ma brakującego elementu. Chodzi tu tą częśc pieska która trzyma sprężynę i blokadę. I teraz kombinuję jak ją dorobić
I teraz następujące pytania:
czy potzrbna mi jest druga blokada by szyber działał poprawnie?
czy muszę mieć samocowaną tą sprężynę która ponosi szyber??
A tak poza to jeżeli ktoś by miał takie elementy pozostałe z naprawy szybra lub stary szyber po wymianie na nowy to chętnie przyjmę części ze starego
[ Dodano: 09 Lip 2008 22:56 ]
..:VoyteQ:..,
hej nie masz może na zbyciu pieska od szybra z lewej strony ??
- ZIBI_VW
- Mały gagatek
- Kontakt:
Witam,powiem że skorzystałem z porad zamieszczonych tutaj i od wczoraj mój szyberdach śmiga tam i z powrotem i zaoszczędziłem 250 zł (tyle kosztuje nowa prowadnica lewa) no i wcale to nie jest takie trudne nieukrywając że z zawodu jestem stolarzem ,a więc wielkie dzięki wszystkim za pomoc
GOLF był,jest i będzie http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=82909
a u mnie problem jest taki : (elektryczny szyber)
pewnego dnia mialem szyber otwarty ... zamykam go i w połowie stanął i coś strzeliło nie chciał dalej sie zamknąc, wyszedłem z auta, patrze o co chodzi od góry, probuje zamykac, nic nie idzie ... patrze i po lewej stronie takie cos wyskoczyło z takiego korytka plastikowego, to włorzylem to, i zamknęłem, i od tamtej pory nie chce sie otwierac czyli nie opuszcza mi sie na dół i nie chowa do srodka pod sufit ... tylko uchyla mi sie do góry normalnie i zamyka .... nie da sie siłą pomagac rekami bo nic nie idzie dalej i nie wiem czy to prowadnica lewa czy cięgno czy co ? ....
a jak wsadze awaryjną korbke taką do recznego otwierania szyberka to tez niz nie idzie , tylko sie uchyla do góry
wiec co musiał bym zrobic ? czy musiałbym wymieniac jakąs czesc czy tylko odkrecic go i cos tam zrobic ?
i czy jest ktos w okolicach Stalowej Woli *(podkarpacie) kto pomógłby mi to naprawic , bo z tego co czytalem na 1 stronie i ten rysunek od admina, to w ogole tego nie rozumiem
[ Dodano: 01 Paź 2008 12:32 ]
pomoze ktos\?
pewnego dnia mialem szyber otwarty ... zamykam go i w połowie stanął i coś strzeliło nie chciał dalej sie zamknąc, wyszedłem z auta, patrze o co chodzi od góry, probuje zamykac, nic nie idzie ... patrze i po lewej stronie takie cos wyskoczyło z takiego korytka plastikowego, to włorzylem to, i zamknęłem, i od tamtej pory nie chce sie otwierac czyli nie opuszcza mi sie na dół i nie chowa do srodka pod sufit ... tylko uchyla mi sie do góry normalnie i zamyka .... nie da sie siłą pomagac rekami bo nic nie idzie dalej i nie wiem czy to prowadnica lewa czy cięgno czy co ? ....
a jak wsadze awaryjną korbke taką do recznego otwierania szyberka to tez niz nie idzie , tylko sie uchyla do góry
wiec co musiał bym zrobic ? czy musiałbym wymieniac jakąs czesc czy tylko odkrecic go i cos tam zrobic ?
i czy jest ktos w okolicach Stalowej Woli *(podkarpacie) kto pomógłby mi to naprawic , bo z tego co czytalem na 1 stronie i ten rysunek od admina, to w ogole tego nie rozumiem
[ Dodano: 01 Paź 2008 12:32 ]
pomoze ktos\?
Ostatnio zmieniony czw wrz 25, 2008 23:55 przez Axe^^, łącznie zmieniany 1 raz.
www.hermetic-club.com
Witam wszystkich, chciałbym się zapytać jak się objawia pęknięta lewa prowadnica jak to zauważyć, kupiłem już golfa z niesprawnym szyberem i otóż się otwiera on ale potem się nie zamyka tzn trzeba śrubokrętem troszke dopchnąć to coś (nie wiem jak to się nazywa) ten metalik i jest ok zamknięty, może jest ostro zasyfiony ? i dlatego są takie z nim kłopoty, na pewno poprzedni właściciel go nie rozbierał i tyle lat sobie był nie ruszany i się zanieczyścił, albo robie sobie bzdurne nadzieje żeby nie kupować lewej prowadnicy.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Mam pytanie bu w moim przypadku jest zlamany ten srebrny metalik ktoru porusza szyba ale najgorsze jest to ze nie ma tej glowki co gdy sie chce schowac szyber to on porusza ta zapadke (czy jakos tak) Moje pytanie jest takie czy kupie gdzies tylko ta srebrna czesc czy musze kupowac lewa prowadnice ??
Witajcie
ps. edytowałem ten post, częśc problemów sam wyjaśnilem ale nadal nie wiem :
co to jest ?
i jeszcze na żółto zaznaczyłem tą część która mi się nie domyka
to na razie tyle jutro będę składać po mału
i jeszcze jedno pytanko jak wyjąć tą prowadnice z szyny ? pomóżcie bracia
ps. edytowałem ten post, częśc problemów sam wyjaśnilem ale nadal nie wiem :
co to jest ?
i jeszcze na żółto zaznaczyłem tą część która mi się nie domyka
to na razie tyle jutro będę składać po mału
i jeszcze jedno pytanko jak wyjąć tą prowadnice z szyny ? pomóżcie bracia
Ostatnio zmieniony wt mar 17, 2009 20:26 przez Mako, łącznie zmieniany 6 razy.
Witam...Ja rowniez jak wielu tutaj skorzystalem z porad no i sie udalo szyber smiga szkoda ze dopiero tak pozno sie zalogowalem bo to juz moj drugi szyberdach ktory szlak trafil ale za pomoca porad i jednej blaszki wszystko gra no i oczywyscie sprawa kolka ja zastapilem je lepkiem od nita.Wybilem bolec kolko obcialem leb nita wlozylem w miejsce koleczka i jest ok.Jak by ktos mial problem z rejony Nowewgo Dworu Gd w pomorskim to chetnie pomoge pozdrawiam