[MK2] Wieloklin na kierownicy - objaśnienie różnic!
Moderatorzy: Moderatorzy, VIP
- barteKKK03
- V.I.P.
[MK2] Wieloklin na kierownicy - objaśnienie różnic!
Witam.
Często padają na forum pytania dotyczące wieloklinu kierownicy. Mam nadzieje że mój skromny opis ułatwi wam rozróżnianie typów wieloklinów.
Wąski:
-montowany do roku '89, prawdopodobnie do lipca
-średnica ok. 18mm
-ilość ząbków ok. 40
Fotki:
Szeroki:
-montowany od lipca '89
-średnica ok. 25mm
-ilość ząbków ok. 90
Fotki:
Jeżeli kupiliśmy już kierownice/nabę ze złym wieloklinem możemy poszukać tzw. przejściówki, która umożliwi nam zmianę wieloklinu np:
W tym przypadku przejściówka jest z wąskiego na szeroki.
Często padają na forum pytania dotyczące wieloklinu kierownicy. Mam nadzieje że mój skromny opis ułatwi wam rozróżnianie typów wieloklinów.
Wąski:
-montowany do roku '89, prawdopodobnie do lipca
-średnica ok. 18mm
-ilość ząbków ok. 40
Fotki:
Szeroki:
-montowany od lipca '89
-średnica ok. 25mm
-ilość ząbków ok. 90
Fotki:
Jeżeli kupiliśmy już kierownice/nabę ze złym wieloklinem możemy poszukać tzw. przejściówki, która umożliwi nam zmianę wieloklinu np:
W tym przypadku przejściówka jest z wąskiego na szeroki.
Ostatnio zmieniony śr kwie 23, 2008 17:48 przez barteKKK03, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
czy mozecie mi powiedziec czy ta naba
http://allegro.pl/item225940520_vw_seat ... html#photo
jest napewno na szeroki wieloklin i bedzie pasowała do golfa III ?? pytam dlatego ze kupilem niedawno kiere Victor TOP i mimo iz na aukcji pisalo jasno pasuje do golfa III , jest na szeroki wieloklin okazalo sie ze nie pasuje do golfa III i jest na waski wieloklin <wrrr> wiec jednym slowem hu....a drugi raz nie chce tego bledu popelnic wiec prosze o odpowiedz
http://allegro.pl/item225940520_vw_seat ... html#photo
jest napewno na szeroki wieloklin i bedzie pasowała do golfa III ?? pytam dlatego ze kupilem niedawno kiere Victor TOP i mimo iz na aukcji pisalo jasno pasuje do golfa III , jest na szeroki wieloklin okazalo sie ze nie pasuje do golfa III i jest na waski wieloklin <wrrr> wiec jednym slowem hu....a drugi raz nie chce tego bledu popelnic wiec prosze o odpowiedz
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
kurde z twojego opisu wynika że mam wąski bo auto mam z 88 a wedługo rozmiaru i ilosci zębów wynika ze mam szeroki i juz sam sie pogubiłem ;;/ aha zmierzyłem jeszcze raz i wyszło niecałe 30 mm
Ostatnio zmieniony sob wrz 08, 2007 22:31 przez meir, łącznie zmieniany 1 raz.
-->>SPRZEDAM<<--
http://www.forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=128396
http://www.forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=128396
- Blazej1985
- Nowicjusz
- Kontakt:
Mój golfik ma założoną wspomnianą przejściówkę jednak w sposób niewłaściwy tj. nabita na siłę, sprężyna sklepana. W związku z tym nie mam sygnału nie wspominając o odbijaniu a raczej braku odbijania kierunków. I tu moje pytanko jak tą przejściówkę teraz zdjąć, ściągnąć co by tą nieszczęsną sprężynkę wyjąć ? Ni choinki nie schodzi. Próbowałem takim małym ściągaczem do łożysk i nic. Może ktoś już miał podobny problem?
[ Dodano: 17 Paź 2007 20:59 ]
Widocznie sam muszę sobie odpowiedzieć . Nie wiem czy tak już ktoś podpowiadał na forum więc jeśli zdublowałem to nieświadomie. Jako że nie dałem rady ściągnąć tej przejściówki zrobiłem inny trik. Wziąłem kątówkę i cholerę wyciąłem( tą spłaszczoną sprężynę) po czym dobiłem przejściówkę i pełny sukces. Była tam jeszcze taka dziwna podkładka-uznałem że musi tam być i tak zostawiłem.
[ Dodano: 17 Paź 2007 20:59 ]
Widocznie sam muszę sobie odpowiedzieć . Nie wiem czy tak już ktoś podpowiadał na forum więc jeśli zdublowałem to nieświadomie. Jako że nie dałem rady ściągnąć tej przejściówki zrobiłem inny trik. Wziąłem kątówkę i cholerę wyciąłem( tą spłaszczoną sprężynę) po czym dobiłem przejściówkę i pełny sukces. Była tam jeszcze taka dziwna podkładka-uznałem że musi tam być i tak zostawiłem.