Witam.
Mam problem z cisnieniem oleju na zimnym silniku cisnienie w ok 2bar a na ciepłym ledwo 0.6 kontrolka od oleju piszczy i mruga. Nie słychać aby panewki pukały wiec luzu raczej nie powinno być silnik oleju nie bierze od wymiany do wymiany cały czas tyle samo. Ciśnienie mierzyłem mano metrem i się przeraziłem. Czy to może być wina pompy oleju???
problem z cisnieniem oleju w silniku 1.6 abu
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- Paweł Marek
- V.I.P.
Dopisz jeszcze przy jakich obrotach mierzyłeś, konkretnie sprawdź na wolnych i przy 2000/min bo przy takich wartościach porównuje się normy. Tak czy inaczej za mało. Na wolnych minimum to 1.6. Co można zrobić? Liczyć na łut szczęścia że tylko pompa oleju do wymiany, smok do czyszczenia itp. I brać pod uwagę że to nie pomoże i ciśnienie gubi się na panewkach - czyli remont, albo jazda ile się da a potem wymiana silnika na lepszy
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
powiem tak na zimnym przy obrotach 900-950 czyli bez gazu na biegu jałowym to 2 bar a przy 2tys to rosło ledwo do 2.5 na ciepłym silniku w granicach 75-80stopni to na obrotach 900-950 to cisnienie w granicach o,6 a przy 2tys to rosło ledwo do 0.8-0.9. Kupiłem już doktora ale cały czas sie wstrzymuje z jego wlaniem jutro miche zdejme i bede wiedział. a jesli juz adnie na amen to juz nawet silnika nie wymienie tylko co sie da lepszego to na sprzadaz i wtedy drugiego ale juz mysle i 1.9tdi afn