Witam!
Mam golfa 4 z 2000 r. z silnikiem 1.6 16v. Jak dotąd przejechałem 180 000 km bez jakichkolwiek niespodzianek. Od 3 miesięcy, różnicy mechanicy nie moga usunąc usterki która wystąpiła. Wygląda ona następująco:
Po odpaleniu zimnego silnika i przejechaniu około 5km jego temperatura osiąga 90 st. samochód nagle słabnie, obrotomierz spada na 0 (nie zaświeca się ładowanie) i po około 3 sec. zaczyna mrugać na czerwono kontrolka oleju. Samochodem można jechać nadal lecz jest słaby natomiast na wolnych obrotach silnik gaśnie. Aby móc normalnie kontynuować jazdę wyłączam i włączam silnik stacyjką i po tym wszystko wraca do normy. Wymieniono alternator, czujnik oleju, czujnik temperatury płynu chłodzącego. Zaadaptowano przepustnicę. Ponadto sprawdzone zostały: zawór EGR, instalacja elektryczna, przekaźniki, rozrząd, sondy, wydech, ciśnienie oleju. Komputer diagnostyczny nie pokazuje żadnych błędów, jednak podczas podłączenia go w czasie występowania usterki pokazywał brak obrotów silnika i nic więcej (żadnej przyczyny).
Za tydzień wybieram się do Bułgarii i jestem załamany. Wszyscy znani mi mechanicy są bezradni.
Czy ktoś miał podobne doświadczenia? Proszę Was o pomoc.
Pozdrawiam !
Usterka! Obrotomierz spada, miga kontrolka oleju.
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Danser, możliwe że uszkodzeniu uległ czujnik obrotów lub kable od niego - nie znam kodu twojego silnika ale możliwe że jest na pokrywie zaworów
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
grg474, mój kod silnika to ADS028988. Faktycznie mam czujnik na pokrywie zaworów (nad wałkiem rozrządu) jednak kiedy odłączyłem od niego kostkę obrotomierz nadal działał, a silnik pracował normalnie.
Twój kod to nie ADS a AUS. Sprawdź czujnik g28. Niestety dostep do niego nie jest łatwy. Jest z tyłu silnika nad prawą półosią.