Usterka! Obrotomierz spada, miga kontrolka oleju.

Tutaj piszemy o problemach dotyczących silników benzynowych

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Danser
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Danser » pt lip 29, 2011 20:38

Witam!

Mam golfa 4 z 2000 r. z silnikiem 1.6 16v. Jak dotąd przejechałem 180 000 km bez jakichkolwiek niespodzianek. Od 3 miesięcy, różnicy mechanicy nie moga usunąc usterki która wystąpiła. Wygląda ona następująco:
Po odpaleniu zimnego silnika i przejechaniu około 5km jego temperatura osiąga 90 st. samochód nagle słabnie, obrotomierz spada na 0 (nie zaświeca się ładowanie) i po około 3 sec. zaczyna mrugać na czerwono kontrolka oleju. Samochodem można jechać nadal lecz jest słaby natomiast na wolnych obrotach silnik gaśnie. Aby móc normalnie kontynuować jazdę wyłączam i włączam silnik stacyjką i po tym wszystko wraca do normy. Wymieniono alternator, czujnik oleju, czujnik temperatury płynu chłodzącego. Zaadaptowano przepustnicę. Ponadto sprawdzone zostały: zawór EGR, instalacja elektryczna, przekaźniki, rozrząd, sondy, wydech, ciśnienie oleju. Komputer diagnostyczny nie pokazuje żadnych błędów, jednak podczas podłączenia go w czasie występowania usterki pokazywał brak obrotów silnika i nic więcej (żadnej przyczyny).

Za tydzień wybieram się do Bułgarii i jestem załamany. :( Wszyscy znani mi mechanicy są bezradni.

Czy ktoś miał podobne doświadczenia? Proszę Was o pomoc.

Pozdrawiam !

Awatar użytkownika
grg474
_
_

Post autor: grg474 » sob lip 30, 2011 13:34

Danser, możliwe że uszkodzeniu uległ czujnik obrotów lub kable od niego - nie znam kodu twojego silnika ale możliwe że jest na pokrywie zaworów

Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR :(, A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5

Danser
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Danser » sob lip 30, 2011 22:41

grg474, mój kod silnika to ADS028988. Faktycznie mam czujnik na pokrywie zaworów (nad wałkiem rozrządu) jednak kiedy odłączyłem od niego kostkę obrotomierz nadal działał, a silnik pracował normalnie.

Awatar użytkownika
marcin7x5
_
_

Post autor: marcin7x5 » pn sie 01, 2011 08:45

Twój kod to nie ADS a AUS. Sprawdź czujnik g28. Niestety dostep do niego nie jest łatwy. Jest z tyłu silnika nad prawą półosią.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Benzyna”