katalizator

Tutaj piszemy o problemach dotyczących silników benzynowych

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
CIENKII
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

katalizator

Post autor: CIENKII » wt mar 22, 2011 17:28

witam . . .

w swoim Golfie 1.8 GTI silnik PF chcialem uszczelnic łaczenie katalizator-srodkowy tłumik bo tam furczało . . .
podczas rozkrecania zauwazyłem ze w katalizatorze cos ,,dudni'' . . wyciagnelem kata . . w srodku widac wszystko cale ale cały ten ,,plaster miodu'' lata w srodku . . . oderwał sie od scianek i widac juz ze zaczyna pekac . . wykruszyłem wszystko ( pojdzie na sprzedaz ) a pusta puche załozylem spowrotem no i mam teraz Poloneza Borewicza . . .

czy wstawienie zamiast katalizatora takiego tłumika uciszy ten ,,brzeczący'' dzwiek ?? ;/
Obrazek
aaaa . . srednica rur w golfie to ok 46-47mm a rur wylotowych tego tlumika 42 . . bedzie to ,,oslabiało'' wylot spalin ?? duza bd róznica ??
prosił bym o szybka odpowiedz :D z gory dzieki :D

Awatar użytkownika
tomek mk2 BDE
sex cylinder
sex cylinder

katalizator

Post autor: tomek mk2 BDE » wt mar 22, 2011 18:25

ja mam u siebie wywalona cala puche katalizatora i wspawana kawalek prostej rury 50mm. z puszki od kata wycielem gwint pod sonde, wspawalem w rure i gra. nie ma typowego brzeczenia jak na pustej puszce po kacie. a na przegladzie jak do tej pory nikt na to nie zwrocil uwagi a wydech za kazdym razem mi sprawdzali :pub:

Awatar użytkownika
CIENKII
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

katalizator

Post autor: CIENKII » wt mar 22, 2011 18:29

tomek mk2 2.0,
wspawana kawalek prostej rury 50mm
no wlasnie jedni pisza ze rura tez daje ten *#cenzura#*.. dzwiek jak bym albo borewiczem jechal albo Calibra ;/ jezeli nie bd mogl podpasowac tego tłumika bedzie rura :(

i mam nadzieje ze bedzie jak piszesz .. cicho . . . mam chyba takie same ,,portki'' jak 2e wiec powinno byc tak samo . .

ma ktos jeszcze jais pomysl ? i porade . . moze ktos tak ma wspawane ?

Awatar użytkownika
tomek mk2 BDE
sex cylinder
sex cylinder

katalizator

Post autor: tomek mk2 BDE » wt mar 22, 2011 21:08

u mnie rura 50mm i chodzi wszystko na 1 tlumiku koncowym supersprinta. nie ma zadnego brzeczenia jak w szpachlibrze czy polonezie. wszyscy mowia ze pieknie mruczy i wcale glosno nie chodzi. a teraz i tak wywalam supersprinta i mam juz zamowiony wydech od gti 16v takze zobaczymy.
dodam jeszcze ze szfagier ma scirocco i tez silnk 2e, wydech tak samo jak u mnie z tym ze na koncu ulter (elegancko chodzi)

Awatar użytkownika
CIENKII
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

katalizator

Post autor: CIENKII » śr mar 23, 2011 14:46

no i udało sie . . wspawalem ,,kryze'' od katalizatora do kawałka rury , do tej rury ten przelotowy tłumik i juz dalej rura do srodkowego tłumika i reszta seria z 16V . . nie ma brzeczenia charczenia Borewicza . . nic tylko gdzies tam na spawach i łaczeniach troche furczy ale to juz nie dzis bo nie ma czasu . .

no i po spawaniu delikatnie scigneło i troszke za blisko ten tłumik podłogi jest . a nawet dotyka osłony termicznej . . na dniach wyjme wsio jeszcze raz bo trwa to 10 minut obetne i odrobine pod innym katem wspawam i uszczelnie tam gdzie sie teraz okopci :D

dzieki za odpowiuedzi :D i wiem ze teraz jest tak samo cicho jak z katem :D a przeglad ? damy rade :D

ODPOWIEDZ

Wróć do „Benzyna”