Silnik nierówno się wkręca, przerywa na gazie

Tutaj piszemy o problemach dotyczących silników benzynowych

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

findal
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: findal » pn mar 21, 2011 21:50

Jak w temacie. Podczas jazdy na benzynie silnik przy przyspieszaniu wkręca się nierówno, muszę ruszać spokojniej bo gaśnie a na gazie w ogóle nie wkręca się powyżej 3 tysięcy, jakby nagle tracił zapłon, czasem przerywa podczas jazdy (ale to tylko na gazie). Zastanawiałem się, czy to mogą być przewody/świece? Dodam jeszcze, że gaźnik ma uszkodzony regulator wolnych obrotów i silnik czasem gaśnie jak odejmę gaz, ale nie zawsze. Przy czym wcześniej jeździł normalnie, w pewnym momencie zaczął tracić moc w okolicach 2.5 tysiąca podczas jazdy na gazie. W czym może być problem? Raczej wykluczam jakieś problemy z gazem, bo wtedy skąd te anomalie na benzynie? Powiedziałbym, że na gazie problemy są podobne jak na benzynie, tylko znacznie wyraźniejsze.

Awatar użytkownika
adamtb
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: adamtb » pn mar 21, 2011 23:50

a filtry powietrza, paliwa. gazu zdrowe ? jaki to gaźnik ?

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » wt mar 22, 2011 00:08

findal pisze:astanawiałem się, czy to mogą być przewody/świece?
jeśli masz jakiekolwie wątpliwości co do ich stanu to wymień, bo objawy na obu paliwach własnie sugerują że coś nie tak jest z iskrą, a jeśli nie pomoże to jak kolega wyżej: pisz oznaczenie silnik lub typ gaźnika

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

findal
Nowicjusz
Nowicjusz

Re: Silnik nierówno się wkręca, przerywa na gazie

Post autor: findal » wt mar 22, 2011 17:09

Chyba mogę podejrzewać, że to gaźnik 2EE, bo ma sterowanie elektronicznie wolne obroty, ale jeszcze tego nie sprawdziłem dokładnie. Co do zachowania samochodu to dodam, że na zimnym silniku na gazie jedzie jeszcze jeszcze, ale w miarę jak się rozgrzewa traci moc, zaczyna przerywać itp., na początku tylko jak dodaję mocniej gazu, potem już właściwie coraz gorzej, aż w pewnym momencie przestaje przyspieszać, wręcz trudno nim ruszyć. Na benzynie szarpie w pierwszym momencie przy dodaniu gazu, potem jedzie już normalnie, tylko przy ruszaniu bardzo łatwo gaśnie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Benzyna”