Ubywa płynu chłodzącego, przybywa oleju
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam
W moim golfie ubywa płynu chłodzącego a zarazem przybywa oleju w dodatku olej czuć benzyną.
W dodatku jak postoi z 2~3 dni to jest problem z zapaleniem i wydaje mi się że więcej pali.
Co może być przyczyną, co powinienem sprawdzić?
W moim golfie ubywa płynu chłodzącego a zarazem przybywa oleju w dodatku olej czuć benzyną.
W dodatku jak postoi z 2~3 dni to jest problem z zapaleniem i wydaje mi się że więcej pali.
Co może być przyczyną, co powinienem sprawdzić?
- tomek mk2 BDE
- sex cylinder
jezeli w oleju czuc benzyne to sprawdz tez pompke paliwa mechaniczna (jesli masz). jesli do oleju poszedl by plyn to olej zmienil by kolor na kawe z mlekiem, na bagnecie i pod korkiem oleju mial bys maslo. a plyn moze poprostu ucieka bo masz nieszczelny uklad
- Paweł Marek
- V.I.P.
MarBum, typ silnika napisz, chociaż czy gaźnik czy wtrysk
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Re: Ubywa płynu chłodzącego, przybywa oleju
Silnik 1,3dm^3 benzynowy czterosuwowy, czterocylindrowy, wałek rozrządu w głowicy napędzany paskiem zębatym, hydrauliczne popychacze zaworów, pompa oleju napędzana łańcuchem.
- tomek mk2 BDE
- sex cylinder
nic to dalej nie mowi. wtrysk? czy moze gaznik? jesli gaznik to sprawdz to co pisalem
W bagażniku na nalepce mam oznaczenie silnika MH, na silniku nie mogę znaleźć oznaczeń. Skoro ma to chyba gażnik bo wtrysk jest oznaczany literami
NZ z tego co na forum wyczytałem.
NZ z tego co na forum wyczytałem.
- Paweł Marek
- V.I.P.
MH to silnik gaźnikowy, więc jak kolega wcześniej napisał sprawdzaj pompkę benzyny bo pęknięcie membrany skutkuje dostawaniem się benzyny do oleju, a jeśli jest dobra to albo gaźnik przelewa, albo silnik kompresji nie trzyma, albo jeździsz wyłącznie na krótkich dystansach ciągle na ssaniu,. Wszystko to na forum opisano. Olej trzeba zmienić bo teraz słabo smaruje
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Olej jest raczej brązowy. pod korkiem rzeczywiście jest substancja podobna do masła tylko bardziej biała, oleju jest gdzieś więcej o 1cm od maximum na bagnecie.tomek mk2 2.0 pisze:jezeli w oleju czuc benzyne to sprawdz tez pompke paliwa mechaniczna (jesli masz). jesli do oleju poszedl by plyn to olej zmienil by kolor na kawe z mlekiem, na bagnecie i pod korkiem oleju mial bys maslo. a plyn moze poprostu ucieka bo masz nieszczelny uklad
- lukasfenix
- Gadatliwa bestia
MarBum pisze:Olej jest raczej brązowy
To raczej na 98% uszczelka pod głowicą.MarBum pisze:pod korkiem rzeczywiście jest substancja podobna do masła tylko bardziej biała
- adamtb
- Ma gadane
- Kontakt:
Mieszanka paliwowa może się też przedostawać przez zużyte już pierścienie dlatego czuć olej benzyną, musiałbyś sprawdzić kompresję.
Myślę żeby się samemu zabrać za wymianę tej uszczelki.
Jakieś przestrogi, kanał potrzebny?
Jest gdzieś opisane krok po kroku jak to zrobić w tym samochodzie?
Jakieś przestrogi, kanał potrzebny?
Jest gdzieś opisane krok po kroku jak to zrobić w tym samochodzie?
- lukasfenix
- Gadatliwa bestia
W tym temacie jest dużo informacji o wymianie uszczelki w silniku 1.3:
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=141&t=386825" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=141&t=386825" onclick="window.open(this.href);return false;
Nie potrzebny.MarBum pisze: kanał potrzebny
Jeszcze pytanie jakie narzędzia będę potrzebował dokładnie?
Ile kosztuje mniej/więcej klucz dynanometrycznym i trzpienie ustawiające(Które służą w celu prawidłowego ustawienia głowicy)?
Ile kosztuje mniej/więcej klucz dynanometrycznym i trzpienie ustawiające(Które służą w celu prawidłowego ustawienia głowicy)?