przekładka silnika z 1.8 90koni na 18 16v KR
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
witam przymierzam sie do przekładki silnika z 1.8 90km na 1.8 139km KR. mam pytanie czy przekładka ta jest trudna? duzo trzeba zmieniac pod maską czy wystarczy tylko wyjąć stary silnik i włozyć nowy?? co trzeba zmienic z elektryka?? jak wyglada sprawa z gazem do takiego silnika?? moze byc zwykly?
- tomek mk2 BDE
- sex cylinder
silnik z calym osprzetem i okablowaniem, pompa paliwa, wydech, (itp,itd) nie wspomne juz o hamulcach bo te male tarczki z przodu i bebny z tylu nie wydola. dla znawcy tematu 2 dni roboty. a gaz do kr (kibel jak dla mnie)
i jesli pytasz czy wystarczy wyjac stary silnik i wsadzic 16v to po mojemu nie bierz sie za to sam
i jesli pytasz czy wystarczy wyjac stary silnik i wsadzic 16v to po mojemu nie bierz sie za to sam
nie sam sie za to nie chce brac bo sie na tym nie znam. narazie w golfie mam padniety silnik i muszę coś wsadzić nowego i pomyślałem o KR bo kolega chce sprzedać, hamulce wiem ze trzeba zmienić, jestem na kupnie wentylowanych. czyli co dokładnie trzeba by było miec zeby w coś takiego sie pakować???
- tomek mk2 BDE
- sex cylinder
caly kompletny silnik z calym osprzetem i instalacja elektr wraz z komputerem. caly kompletny swap
dzieki za pomoc, a jak wygląda sprawa z gazem do tego silnika?? słyszałem ze trzerba zakładac jakies bloki czy cos takiego do czego to słuzy? czy do tego silnika podejdzie zwykła instalacja gazowa czy musi to być sekwencja??
- Paweł Marek
- V.I.P.
Wyłącznie pierwsza generacja lub blos plus jakaś blokada klapy, na tym forum o tej blokadzie szczegółów nie znajdziesz, widziałem coś na innych chyba passata albo mercedesa, tak czy inaczej raczej spodziewaj się że prędzej czy później auto przestanie działać dobrze na benzynie z powodu uszkodzenia rozdzielacza benzyny.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
dzieki za pomoc, w takim razie trzeba bedzie zacisnąć pasa i jezdzic na bezynie:)
Co do przekładki to kolego ja właśnie od 2 dni walczę z takim swapem. Mechanika jest ok, wyjmujesz stary silnik, wykręcasz z niego sprzegło, wkręcasz do KR. Skrzynia zostaje stara. Wkładasz silnik do komory, później zczepiasz sktzynke i juz sobie leży:) To poszło nam we dwie osoby w jeden dzień, a później zaczynają sie schody tzn: musisz wymienić pomke paliwa (pierniczyłem sie z tym wczoraj godzin kilka i jak narzazie bez efektu), pociągnąć okablowanie komory i spasować wydech.
Co do gazu to masz dwie opcje:
1. droga i efektywna ---- blos
2 tania i tylko czekać na buuuum - mikser (jak strzeli rozpierniczy przepławkę)
Co do odcięcia paliwa przy pracy na lpg to polecam artykuł kolegi z forum audi80 http://www.audi80.pl/ke-jetronic-ke-mot ... 388,15.htm Juz mam komponenty i zaczynam instalacje w poniedziałek tuningować
Co do gazu to masz dwie opcje:
1. droga i efektywna ---- blos
2 tania i tylko czekać na buuuum - mikser (jak strzeli rozpierniczy przepławkę)
Co do odcięcia paliwa przy pracy na lpg to polecam artykuł kolegi z forum audi80 http://www.audi80.pl/ke-jetronic-ke-mot ... 388,15.htm Juz mam komponenty i zaczynam instalacje w poniedziałek tuningować
ELEKTRONIKA SAMOCHODOWA ECUDIAG www.ecudiag.pl
Hamownia klucze immo naprawa sterowników radio code
Wrocław 793-195-950
Regeneracja wtryskiwaczy CR wszystkich marek
Wrocław 793-195-950
Lucki a co z tą pompą jest takiego trudnego ze trzeba sie z nią tyle meczyc? wiesz moze jakie są koszty załozenia tego bloksa?? a co do skrzyni to radziłbym Ci zmienić bo ta z silnika 1.8 jest za słaba pamietaj ze to jest 50 kucy wiecej:)
Kolego duzo ludzi smiga na takim zestawie i jest ok. Jak padnie to wtedy bede myslał co dalej
Kolego miałem wszystko co potrzeba ale opaski nie wytrzymywały cisnienia, nie mogłem wszystkiego pod spodem ułożyć wężyki jakieś kurde nie odatne na zginanie i takie tam. teraz jest juz ok ale i tak któraś opaska puszcza.
Blos to kolo 300ln z allegro uzwyka; 400 nówka
Kolego miałem wszystko co potrzeba ale opaski nie wytrzymywały cisnienia, nie mogłem wszystkiego pod spodem ułożyć wężyki jakieś kurde nie odatne na zginanie i takie tam. teraz jest juz ok ale i tak któraś opaska puszcza.
Blos to kolo 300ln z allegro uzwyka; 400 nówka
ELEKTRONIKA SAMOCHODOWA ECUDIAG www.ecudiag.pl
Wrocław 793-195-950
Wrocław 793-195-950
no to zobaczymy jak to bedzie, jac= chyba zmienie skrzynie i założę skrzynię z pasata b3 tylko ze tam skrzynia jest na linki ale to da sie zmienić. muszę pomysleć nad tym blosem zajade do mechera od gazu i z nim przegadam sprawę. mam nadzieję ze bedzie dobrze, dam znac już po przekładce
tym razem mam pytanie dotyczące kabli rozruchowych, wsklepie sa takie po 350zł i takie za 120zl na co mam patrzec przy kupnie takich kabli?? czy cena dotyczy tylko firmy? pomozcie
- Paweł Marek
- V.I.P.
Rozruchowych pytasz? Jakieś 30 zeta, a jeśli chodzi ci o zapłonowe to na dobre wypada wydać koło 150 zeta, polecane marki znajdziesz na forum, ale w obrebie każdej marki sa różne odmiany. Świetne Beru dostałem w sklepie gdzieś z czeluści magazynu ostatnio za 130 ale normalnie trochę więcej trzeba dać.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.