Szarpanie sinika podczas przyspieszania
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- Bart
- V.I.P.
- Auto: SS2 TSI
- Silnik: CDAA
- Kontakt:
Witam. Byłem dziś u dwóch mechaników i nie za bardzo wiedzą co się dzieje z moim autem. Silnik pracuje na postoju bez zarzutu. Ale podczas ruszania zaczyna mocno szarpać. Szarpie po każdej zmianie biegu. W miarę puszczania sprzęgła szarpie coraz bardziej. Gdy wcisnę sprzęgło słychać dziwne chrobotanie. Podczas toczenia się na luzie, silnik pracuje normalnie. Co to może być ? Silnik to 1.6 AKL.
Komputer nie wykazał żadnych błędów.
Komputer nie wykazał żadnych błędów.
![okej :okej:](./images/smilies/okej.gif)
JA miałem tak jak rozsypała sie poduszka na silniku ta z tyłu ale w Mk2
, a co do buczenia po puszczeniu sprzęgła to możliwe ,ze łożysko oporowe .Ale tu niech się wypowiedzą fachowcy od Mk4:)
![Razz :P](./images/smilies/icon_razz.gif)
![Obrazek](http://imageshack.us/a/img26/3395/rozladownia2.jpg)
- Bart
- V.I.P.
- Kontakt:
To nie buczenie tylko chrobotanie i powstaje po wciśnięciu sprzęgła.kopytko pisze:a co do buczenia po puszczeniu sprzęgła to możliwe ,ze łożysko oporowe
A to nie doczytałem dokładnie . Jak autko się toczy na wyłączonym silniku jest to samo??
Może osłona przegubu pękła i piasek się dostał.Chociaż też może być to łożysko oporowe.
No i szarpanie też może wskazywać przegub , zwłaszcza pod obciążeniem ( przyśpieszanie).
Może osłona przegubu pękła i piasek się dostał.Chociaż też może być to łożysko oporowe.
No i szarpanie też może wskazywać przegub , zwłaszcza pod obciążeniem ( przyśpieszanie).
![Obrazek](http://imageshack.us/a/img26/3395/rozladownia2.jpg)
Wymień przewody zapłonowe,chyba,że masz instalację gazową to inny problem.
- Bart
- V.I.P.
- Kontakt:
Re: Szarpanie sinika podczas przyspieszania
Nie mam gazu. Moim zdaniem przyczyna leży w mechanice, a nie w elektryce czy elektronice.edzio pisze:Wymień przewody zapłonowe,chyba,że masz instalację gazową to inny problem.
masz jakies przypuszczenia,bo minic innego nie przychodzi do głowy jak przegub wewnętrzny,ale wtedy są drgania ,a nie szarpaniabartvw pisze:Nie mam gazu. Moim zdaniem przyczyna leży w mechanice, a nie w elektryce czy elektronice.
Skrzynie w tych modelach nie naleza do udanych, lubia sie posypac nity na mechanizmie roznicowym, wiec moze cos z nia. Sprawdz tez przeplywomierz jesli bedzie brudny to moze szarpac...
u siebie przerabiałem szarpanie przy wciskaniu/puszczaniu gazu - winna przepustnica była ale miałem błędy w vagu
![Obrazek](http://images49.fotosik.pl/1773/09392be9ac33ddf8.jpg)
- Bart
- V.I.P.
- Kontakt:
Przepustnica odpada.feniks pisze:u siebie przerabiałem szarpanie przy wciskaniu/puszczaniu gazu - winna przepustnica była ale miałem błędy w vagu
- ZibiGolfTDI
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
bartvw, mam w 100% identyczne objawy w swojej Borze 1.6 AKL. Może ktoś pomoże??
Jeszcze postaram się sprawdzić czy to nie od Przepływomierza tak jak sugeruje Jazz_Blue, ale wtedy skąd te dziwne odgłosy chrobotania??
Jeszcze postaram się sprawdzić czy to nie od Przepływomierza tak jak sugeruje Jazz_Blue, ale wtedy skąd te dziwne odgłosy chrobotania??
VW GOLF 1.9 TDI + VW POLO 1.0 HZ