Brak mocy, 1.6fsi

Tutaj piszemy o problemach dotyczących silników benzynowych

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

dzielik
Nowicjusz
Nowicjusz

Brak mocy, 1.6fsi

Post autor: dzielik » pn lip 13, 2015 21:36

Witam,

mam problem z brakiem mocy w 1.6fsi. Auto 2004r, przebieg 100tyś km.
Po trasie 100km zgasiłem auto i po zapaleniu auto już nie miało mocy. Tzn, nie wchodzi na wyższe obroty, na pierwszym i drugim biegu jeszcze idzie powyżej 3 tyś obrotów ale na kolejnych biegach 2,5 tyś obrotów to jest maks, co skutkuje maksymalną prędkością 100 km/h. Oczywiście, te obroty osiąga dużo wolniej niż powinien, wciskając mocniej pedał gazu auto szarpie, potrafi mocno tarpnąć, a jak się dodaje lekko gaz to się w miarę płynnie da rozbujać do tych 2,5 tyś obrotów.
Brak błędów w vcds.
Zacząłem od czyszczenia przepustnicy i egr, następnie wymiana filtra paliwa, świece. Zaglądałem do tulei od pompy wysokiego ciśnienia, jest ok.
Włożyłem na podmiankę pompę wysokiego ciśnienia - auto jedzie 10 km/h więcej i jakby mniej tarpie...

Zrezygnowany pojechałem do serwisu vw na diagnozę. Miała trwać około 1h, po 3h postawiono diagnozę - uszkodzona pompa wysokiego ciśnienia, koszt u nich 1500zł. Zapytałem czy mają pewność i wyczułem duże wahania, mechanik stwierdził, że za lekko wciska się sprężyna od pompy... trochę jak jasnowidz. Żałuję, że jakoś mocniej nie drążyłem tematu, przecież powinni móc to jakoś lepiej sprawdzić...
Powiedzieli, że sprawdzili pompę w baku i jest ok, daje 5 atmosfer.

Dziwne jest to, że podmiana pompy niewiele zmienia (oczywiście pompa używana i nasuwa się wniosek że może też uszkodzona, no ale...)

Teraz mam pytanie do Was, do tej pompy dochodzi kostka, która steruje jakimś regulacyjnym zaworem, który jest w tej pompie (oczywiście część zintegrowana, niewymienna). Zmierzyłem napięcie i mi pokazało 10V, czy zapłon jest włączony, czy nie. Cały czas jest 10V. Po zapaleniu silnika napięcie wzrasta do 11,5V (mierzone zwykłym miernikiem)
Czy ktoś wie, jak to powinno być sterowane, czy jest to np zależne od jakiegoś czujnika ciśnienia (który może jest uszkodzony). Dodam, ze na początku jak to się wszystko stało, to kilka razy wyskoczył mi błąd o niskim ciśnieniu paliwa.
16575 - Fuel Pressure Sensor (G247): Implausible Signal
002 - Lower Limit Exceeded
ale teraz go nie ma.

Nie bardzo wiem co zrobić, pompa nie w aso (nowa, ze sklepu) kosztuje 900zł. Trochę szkoda wydać, jakby to nie było to, ale z drugiej strony nie bardzo jest już co wymieniać... mam wątpliwości odnośnie tego sterowania pompy.

może ktoś się spotkał z podobnym przypadkiem,
proszę o pomoc, dziękuję

Znalazłem w okolicy kolejną pompę, z silnika który jeździł do końca, podmiana nie pomogła, więc to nie może być wina pompy...

Czy ktoś ma pomysł, co może być powodem braku mocy?

pozdrawiam
Daniel

krzysiek233
Nowicjusz
Nowicjusz

Re: Brak mocy, 1.6fsi

Post autor: krzysiek233 » pn sie 29, 2016 23:03

Witam

Mam obecnie ten sam problem. Mam wrażenie że auto do tej gorszej kondycji dochodziło 2-3 tygodnie. Prędkość maks. 100-110 km/h Obroty dochodzą do 3000 obr/min i koniec, zaczyna się buczenie i zero mocy.

Czy znana jest przyczyna i sposób naprawy ? Na komputerze nie pokazuje żadnych błędów, w serwisie nie są w stanie wskazać jednoznacznej przyczyny, może przepustnica (sprawdzona jest ok), może popychacz w pompie paliwa, może czujnik (jednak bez wskazania który) a może cała pompa paliwa.

Czy ktoś miał podobny problem ?? Naprawa wydaje się wyjątkowo droga i niepewna.

Awatar użytkownika
marcin7x5
_
_

Brak mocy, 1.6fsi

Post autor: marcin7x5 » śr sie 31, 2016 18:12

Skoro silnik nie chce się wkręcać to albo ma za mało paliwa podawane albo ma zatkany wydech. Przy braku paliwa pewnie by się czkał. Sprawdź co będzie jak rozszczelnisz wydech.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Benzyna”