1.6 AEH przygasanie, dziwne czasy wtrysków benzyny

Tutaj piszemy o problemach dotyczących silników benzynowych

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

lukasz8694
Nowicjusz
Nowicjusz

1.6 AEH przygasanie, dziwne czasy wtrysków benzyny

Post autor: lukasz8694 » śr sty 13, 2016 18:23

Witam, jestem (nie)szczęsliwym posiadaczem auta z silnikem 1.6 AEH przez który mam sporo zszarganych nerwów, mianowicie problem jest taki że gdy jest zimny to przy delikatnym dodawaniu gazu silnik zamiast zwiększać obroty to najczęściej spadają lub całkiem gaśnie lub przy dojeździe do skrzyżowania po wciśnieciu sprzęgła (tylko gdy zimny, jak jest ciepły padają do 500 ale wracają) . Kolektor jest szczelny (tzn. obroty normalnie nie falują nie licząc tej jednej fali po dodaniu gazu, poźniej trzyma równiutko i przy próbie plaka nie zmieniły sie obroty) w samochodzie zmieniłem już przepustnice (orginał używka z adaptacją), zmieniałem czujnik temp cieczy (ten czteropinowy, temperatury pokazuje dobre a wskazanie z bloku "silnik" jest identyczne z tym z bloku "wskaźniki"), świece zmieniane na trójelektrodowe Briska a pożniej na jednoelektrodowe boscha platynowo-irydowe, przwody wysokiego napięcia nie mają przebicia a przynajmniej nic sie nie działo gdy zlałem je wodą, sonda zmieniona na taką jak była boscha o takich samych numerach, w Vagu wygląda że działa dobrze (waha sie od 0.1 do 0.9V . Auto ma instalację gazową od pół roku ale przed nią było to samo, rozrząd jest "po znakach" tak jak fabryka przewidziała.W Vag czasami pojawia się błąd 0537 Lambda regulation 18-00 upper limit Ktoś ma jakieś pomysły co to może być? Proszę o pomoc

Z braku odpowiedzi postanowiłem dalej szukać przyczyn. Wymienilem wtryskiwacze, wszystkie oringi w dolocie, cewke zaplonową, regulator cisnienia paliwa i niestety jeszcze nie jest jak byc powinno. Po dluuuuugim przygladaniu sie czasom wtryskow zobaczylem ze przygasanie ma miejsce gdy czas wtrysku paliwa skacze z 3ms na 30 - 40 ms. Co ciekawe na klimie czasy lekko sie wydluzaja ale nie ma juz takich objawow jak przygasanie. Ktos wie czym moze to byc spowodowane? Prosz o podpowiedzi

ODPOWIEDZ

Wróć do „Benzyna”