Witam, mój Trzmiel dziś odmówił:(. W takich przypadkach wspomagam się łatwo palną substancją lotną (np. lakier do włosów ). Poczytałem trochę na ten temat i przewija się cały czas jeden wątek, a mianowicie, że może nastąpić wybuch w układzie dolotowym. Czy oprócz tego może coś innego się jeszcze stać. Np. czy takie paliwo może być bardzo szkodliwe, czy takie paliwo podczas spalania wytwarza większe ciśnienie a co za tym idzie większy nacisk na ścianki komory spalania i może ewentualnie ją uszkodzić?
Na rynku jest dostępny preparat do uruchamiania silnika, który używamy podając go przez układ dolotowy powietrza, niemożliwe aby nikt nie odpalał benzyniaka podobnym sposobem . Z opowieści mechaników wiem, że można w ten sposób niezły bałagan w silniku zrobić (np. połamane korbowody i zawory)i że można go stosować do silników napędzanych ON.. Po zaciągnięciu info, już tego nie robię. Czy jak nic do tego momentu się nie zadziało z motorem, to nie mam czego się obawiać?
Samostart skutki
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- Radzio0018
- Użytkownik
Samostart skutki
Ja nigdy nie byłem zwolennikiem "samostartu" aczkolwiek zdarzało się że faktycznie bywał bardzo pomocny, mówię tutaj o przypadkach gdzie ktoś go stosował , ja nigdy nie musiałem ... Znany nam dobrze "PLAK" też spełnia swoją rolę ... Piszesz że: "W takich przypadkach wspomagam się łatwo palną substancją lotną" , ale czy robisz to często ? ... Moim zdaniem jeżeli silnik ma problem z poprawnym rozruchem to należy się mu przyjrzeć a nie na siłę go wspomagać ... Zawsze są zalety i wady takiego typu działań
Samostart skutki
samostarty olej bo faktycznie mogą coś tam pokiereszować, najlepszy jest PLAK, powie Ci to każdy kierowca ciężarówki tylko, że tego to nie psikasz jak głupi do dolotu tylko kręcisz rozrusznikiem i wtedy delikatnie popsikujesz