Uszkodzona skrzynia? Foto
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam wszystkich użytkowników forum.vwgolf.pl. Szukam pomocy w ustaleniu przyczyn usterki, z którą boryka się moje autko vw golf V 1.4 16V 75KM. Niestety po przeglądnięciu podobnych tematów naszego forum nie znalazłem rozwiązania mojego problemu. Od około roku w aucie podczas zmiany biegów słychać pojedynczy stuk z okolicy silnika ze wskazaniem na prawą stronę auta. Wygląda to mniej więcej tak: wrzucam 1-kę gaz (stuk), 2-kę gaz(stuk), 3-kę gaz (stuk). Na 4 i 5-tce stuk nie jest już tak wyraźnie słyszalny. Stuk pojawia się zarówno na zimnym jak i rozgrzanym silniku i słychać go podczas dodawania jak i ujmowania gazu (zawsze kiedy auto jest na biegu). Na luzie cisza. Co najdziwniejsze (a może i nie do końca bo pewnymi prawami rządzi fizyka) to w temperaturach od ok. 25 stopni Celsjusza wzwyż owy stuk nie występuje . Natomiast kiedy temperatura spada problem powraca Auto odwiedziło już mechanika, pierwsza diagnoza - "jakiś" kabel zasilania, "wali" z pewnością o blachę prawego nadkola, zalecenie - jeździć dalej i się nie przejmować Druga wizyta i druga diagnoza - tym razem zawieszenie, więc golfik wylądował na szarpakach. Zawieszenie ok, zalecenie - jeździć dalej i się nie przejmować No więc jeżdżę tak już prawie rok, a stuki jak były tak są Zauważyłem też, że biegi w ostatnim czasie nie wchodzą zbyt płynnie, dlatego też nabieram podejrzeń co do skrzyni biegów. W ostatni weekend podczas zmiany opon na zimowe pofatygowałem się i zajrzałem pod auto. Porobiłem kilka zdjęć miejsc, które wydały mi się podejrzane. Być może ktoś z Was spotkał się już z podobnym problemem i mógłby podzielić się ze mną swoim doświadczeniem. Proszę o pomoc, choć wiem że diagnozowanie na odległość nie należy do najłatwiejszych Pozdrawiam![/img]
Sprawdź poduszki zawieszenia skrzyni biegów. Podobny dźwięk będzie też jak będzie luz na sworzniu zwrotnicy.
Dzięki za wskazówkę. Zastanawiam się tylko czy jako mechaniczny laik jestem w stanie posprawdzać to samemu? i nadal nie wiem jaki wpływ na stuk ma wspomniana temperatura?