Cześć, sorry, że u Was, bo choć nie mam już Golfa, to nadal VAG i 1.8T Mam nadzieję, że pomożecie
Dziś, bez wcześniejszego ostrzeżenia, moje AGU zaczęło pracować jakby na 3 cylindry, choć ciężko było to dokładnie określić, bo pod maską, mimo, że silnik drgał dość wyraźnie, to wydawał się pracować dosyć równo. Obejrzałem co się dało, płyny i olej w normie, niczego nie ubywa (minimalnie ubywa płynu chłodniczego, ale już zlokalizowałem wyciek, także to nie ma raczej powiązania). Dźwięk terkotania był słyszalny bardziej w okolicy wydechu lub czegoś w jego stronę, patrząc od silnika. Dlatego pomyślałem o zapchanym kacie. Zaleciałem auto z tyłu, jakbym tam miał nie wiadomo co zobaczyć. A tu tylko... lekki smród zgniłych jaj. Po zgaszeniu autka i odczekaniu pół godzinki auto bez problemu pojechało dalej Oczywiście radość nie trwała długo, po kilku kilometrach objaw powrócił Został mi kilometr do domu, więc stwierdziłem, że powoli dojadę. O dziwo, już na podjeździe objaw nagle ustąpił, zaparkowałem bez problemu i zgasiłem furkę. Poleciałem po VAGa i błąd wyskoczył następujący:
00561 - Mixture Adaptation
14-10 - Adaptation Limit (Add) Exceeded - Intermittent
Odkąd mam VAGa, podpinałem autko kilka razy, nigdy wcześniej nie było tego błędu. Zresztą wcześniej był tylko błąd czujnika położenia wału korbowego (+problemy z odpalaniem na ciepłym, poza tym wszystko OK, czujnik wymieniony na nowy Bosch). Poza wymienionymi objawami nic więcej nie zauważyłem, ew. może lekkie przymulenie, ale przesiadłem się po tygodniu delegacji z diesla o podobnej, jak nie większej mocy, więc być może to tylko fałszywe odczucie.
Co obstawiacie? Katalizator? Sonda? Cewki? Zastanawia mnie ta teoretyczna zależność od stopnia nagrzania silnika i pojawianie się usterki i jej zanikanie przy ostatnim przejeżdżanym odcinku...
Z góry dzięki za jakąkolwiek pomoc.
A3 1.8T AGU, czasem smród jajem, telepie, nie jedzie
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Jak cewki, to sprawdź, czy nie ma wypadania zapłonów. Ewentualnie zrób podmianę, jeżeli masz możliwość.
Potem sondy, bloki 31,32 i 33 bodajże, zrób podstawowe logi dynamiczne. Przyczyn może być co najmniej kilka a tak po kolei się będzie eliminować.
Potem sondy, bloki 31,32 i 33 bodajże, zrób podstawowe logi dynamiczne. Przyczyn może być co najmniej kilka a tak po kolei się będzie eliminować.
Było: MK4 1.8T AUM 150 PS 210 NM
Jest: Fiat Bravo MultiJet 1.6 120 PS 300 NM ,
Skoda Octavia 3 1.6 TDI CR 110 PS 250 NM
Jest: Fiat Bravo MultiJet 1.6 120 PS 300 NM ,
Skoda Octavia 3 1.6 TDI CR 110 PS 250 NM
Dzięki za odpowiedź, niestety nie mam zbyt dużego pola do manewru, bo nie mam np cewek na podmianę. Co do wypadania zapłonu, powinien się chyba pojawić błąd? Zrobiłem logi dynamiczne, w zasadzie to pierwszy raz, trzeci bieg, od ok. 1500obr/min. i gaz w dechę. Mam nadzieję, że zrobiłem to poprawnie. W jednej "rundzie" kilkusekundowy test przed właściwym pomiarem, nie sugerujcie się nim.
I tak oto:
Bloki 002,003,007 - http://vaglog.pl/log_232548.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Bloki 013,025, z ciekawości 012 - http://vaglog.pl/log_232549.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Jeśli czegoś brakuje - proszę o podanie konkretnych bloków, szukałem jakie powinno się zrobić ale każdy podaje różne, więc w zasadzie można zrobić wszystkie działające
Dodam, że dziś (20 minut na rozgrzanie, kolejne 20 minut zmiennego stylu jazdy w tym butowania) żadne niepokojące objawy się nie pojawiły, jednak nie wierzę, że tamten wybryk z wczoraj był jednorazowy Dodatkowo żaden błąd na kompie się nie pojawił. Autko diagnozowane około godziny 22.00, temperatura 19°C. Objawy feralnego dnia pojawiły się stojąc w korku, a było dość ciepło. Nie wiem, czy to ma znaczenie, ale myślę, że choć niewielkie ma.
I tak oto:
Bloki 002,003,007 - http://vaglog.pl/log_232548.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Bloki 013,025, z ciekawości 012 - http://vaglog.pl/log_232549.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Jeśli czegoś brakuje - proszę o podanie konkretnych bloków, szukałem jakie powinno się zrobić ale każdy podaje różne, więc w zasadzie można zrobić wszystkie działające
Dodam, że dziś (20 minut na rozgrzanie, kolejne 20 minut zmiennego stylu jazdy w tym butowania) żadne niepokojące objawy się nie pojawiły, jednak nie wierzę, że tamten wybryk z wczoraj był jednorazowy Dodatkowo żaden błąd na kompie się nie pojawił. Autko diagnozowane około godziny 22.00, temperatura 19°C. Objawy feralnego dnia pojawiły się stojąc w korku, a było dość ciepło. Nie wiem, czy to ma znaczenie, ale myślę, że choć niewielkie ma.
tu sobie poczytać http://wiki.ross-tech.com/wiki/index.php/00561" onclick="window.open(this.href);return false;