dławienie, brak mocy, teraz gaśnie

Tutaj piszemy o problemach dotyczących silników benzynowych

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

tarny93
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: tarny93 » ndz cze 07, 2015 15:20

Witam serdecznie.
Mój problem z silnikiem 1.6 sr zaczął się dość niedawno, chociaż nie mogę powiedzieć, że do tej pory chodził idealnie. Auto wydawało dziwne dźwięki, jakby tłumik w którymś miejscu był dziurawy - był na kanale, tłumik jest ok. Nie mam pojecią, skąd ten dźwięk. Później nie trzymał obrotów, falowały jak szalone, przy tym czasami zdarzało się, że nie miał mocy. Ostatnimi czasy wszystko w miarę ustało, samochód sprawnie pracował, nie było jako takich pilnych problemów, aż do dzisiaj...
Wracając wczoraj trasą Piła-Koszalin, auto zaczęło znów wariować, charakterystyczne terkoty, wibracje na biegu jałowym raz mi zgasł.
Dziś już nie da się nim jeździć, po uruchomieniu silnika, obroty same skaczą do 3,5 tys, po czym opadają i auto chodzi jak ursus c-60, nie ma kompletnie mocy, dławi się, po wciśnięciu gazu zabkuje. Po wrzuceniu biegu i przejezdzie kilkunastu metrów gaśnie, po czym odpala tak jak opisywałem wcześniej. Świece i kable były wymieniane w listopadzie, czytałem, że to może być cewka, może byc sonda lambda, może być przepustnica, przepływomierz, kopułka, świece, przewody... tylko weź to wszystko wymieniaj po kolei.... obawiam się, że koszta mogą być ogromne.
Czy ktoś wie, co jak po kolei sprawdzać i wykluczać?
Dodam, że jest w aucie LPG, ale go nie używam.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
pironet
Forum Master
Forum Master

Post autor: pironet » ndz cze 07, 2015 17:16

tarny93 pisze:Czy ktoś wie, co jak po kolei sprawdzać i wykluczać?
błędy w kompie są?
tarny93 pisze:Dodam, że jest w aucie LPG, ale go nie używam.
a jak na gazie pracuje?

Golf Mk4 1.8t ARY 187km
Golf Mk1 1.5D
Golf Mk1 1.3
Golf Mk2 1.6 TD
Golf Mk4 1.6sr

tarny93
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: tarny93 » ndz cze 07, 2015 17:29

vag nie pokazuje zadnych bledow, na gazie jest praktycznie tak samo, moze troche glosniej chodzi..

ODPOWIEDZ

Wróć do „Benzyna”