Silnik szarpie, dymi na biało

Tutaj piszemy o problemach dotyczących silników benzynowych

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

RaV_
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: RaV_ » pt gru 19, 2014 15:12

Silnik: 1.4 16V
Zazwyczaj po odpaleniu zimnego silnika objawy były takie, że szarpał dopóki się nie rozgrzał. Nie trwało to długo, wystarczyło przejechać kilometr na wyższych obrotach i silnik ładnie pracował.

Dzisiaj odpalam: słysze, że silnik pracuje jak traktor... pogazowałem go chwilę - dźwięk jakby tłumik miał dziurę a był wymieniany rok temu :bajer: Na dodatek widzę, że kopci na biało. Pomyślałem "rozgrzeje się, będzie dobrze.. w końcu stoi już tydzień w garażu".
Przejechałem kilka skrzyżowań, silnik szarpał jak szalony. Nie miał mocy, starałem się go rozbujać ale przy 3,5 tys. obrotów na drugim biegu nie czuć było przyspieszenia :helm: trzęsło całym kokpitem więc zrobiłem pare rundek po mieście (zamiast jechać gdzie zamierzałem) i odstawiłem do garażu. Po kilkunastu minutach jazdy objawy jakby zmalały, jednak nie chcę "zajechać" silnika...

Objawy w skrócie :bajer: :
- dymi na biało
- silnik szarpie, trzęsie całym kokpitem
- brak mocy
- podczas wyższych obrotów wydaje dźwięk jakby miał dziurawy tłumik

Przeglądałem pare tematów, większość dotyczyła silników TDI. Nie znalazłem żadnej konkretnej odpowiedzi na ten problem.
Bardzo proszę o pomoc! Że mój Golfik musiał akurat przed świętami sie "rozchorować".. :rozpacz:

Awatar użytkownika
marcin7x5
_
_

Post autor: marcin7x5 » pt gru 19, 2014 19:11

Sprawdź kable i świece zapłonowe. Mogły zawilgnąć i nie dają dobrej iskry. Odpal po ciemku i zobacz czy nie ma błyskow na przewodach. Jeżeli będzie ok to odepnik wtyczkę z czujnika temp. cieczy.

hak64
Forum Master
Forum Master

Post autor: hak64 » pt gru 19, 2014 20:44

Sprawdź przy okazji, czy nie ubywa płynu chłodniczego, bo biały dym może być objawem spalania płynu - czyli uszczelka głowicy do wymiany!
RaV_ pisze:wydaje dźwięk jakby miał dziurawy tłumik
Przyjrzyj się, czy nie ma przedmuchów spalin przez uszczelkę głowicy lub kolektora wydechu.

specjalista z zakresu rekonstrukcji wypadków drogowych i odszkodowań powypadkowych

RaV_
Nowicjusz
Nowicjusz

Re: Silnik szarpie, dymi na biało

Post autor: RaV_ » pt sty 09, 2015 20:57

Mały update tematu ;)
marcin7x5 pisze:Sprawdź kable i świece zapłonowe. Mogły zawilgnąć i nie dają dobrej iskry. Odpal po ciemku i zobacz czy nie ma błyskow na przewodach. Jeżeli będzie ok to odepnik wtyczkę z czujnika temp. cieczy.
Sprawdzone - nie ma błysku w przewodach. Nie próbowałem z odpinaniem wtyczki a dlaczego - o tym zaraz ;)
hak64 pisze:Sprawdź przy okazji, czy nie ubywa płynu chłodniczego, bo biały dym może być objawem spalania płynu - czyli uszczelka głowicy do wymiany!
RaV_ pisze:wydaje dźwięk jakby miał dziurawy tłumik
Przyjrzyj się, czy nie ma przedmuchów spalin przez uszczelkę głowicy lub kolektora wydechu.
Płynu nie ubywa. Jest na stałym poziomie.

Wracając do tematu - Golf od tak po prostu przestał mocno szarpać, przestał dymić, dźwięk 'traktora' ustał (a zupełnie nic nie wymieniałem... :? ) Jedyne co pozostało to to, że czasami sie buntuje i nie chce odpalić. Rozrusznik kręci i sie męczy a auto nie zapala. Tak jakby iskry nie dawał.
W związku z tym aby nie zakładać nowego tematu chciałbym tutaj zapytać: jakie świece polecacie do Golfa IV 1.4 16V 75KM ? Zamierzam je jak najszybciej wymienić, może coś da.

Awatar użytkownika
koma44
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: koma44 » pt sty 09, 2015 22:44

Czasem wtryski nie zalewają silnika? Na początku sprawdź czujnik temperatury.

Awatar użytkownika
marcin7x5
_
_

Post autor: marcin7x5 » wt sty 13, 2015 19:00

NGK 3 elektrodowe. Dokładny kod znajdziesz na forum bo nie pamiętam (BKUR6ET 10......) lub na stronie producenta.

RaV_
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: RaV_ » czw mar 19, 2015 16:20

marcin7x5 pisze:NGK 3 elektrodowe. Dokładny kod znajdziesz na forum bo nie pamiętam (BKUR6ET 10......) lub na stronie producenta.
Poczytałem trochę na temat świec i przewodów zapłonowych. Opinie są bardzo różne.
Co do świec to tak jak radzisz, kupię komplet NGK BKUR6ET 10.

Największy dylemat mam z przewodami. Przewody BERU mają tyle samo zatwardziałych zwolenników co i przeciwników (co można poczytać chociażby w temacie: viewtopic.php?t=137103" onclick="window.open(this.href);return false;). Myślałem nad zakupem kabli BERU ZEF 990 ale teraz jestem w kropce.
Kable BOSCH raczej odpadają - za taką cene nie warto ryzykować.
NGK gdzieś wyczytałem, że nie godne polecenia.
BREMI - tutaj wielka niewiadoma.

Może ktoś rozwieje moje wątpliwości jakie przewody zapłonowe ostatecznie zakupić? :bajer: Powiedzcie jakie macie doświadczenia z przewodami :food:

Awatar użytkownika
marcin7x5
_
_

Post autor: marcin7x5 » wt mar 24, 2015 19:36

Ja stosuję NGK (ori tez takie były) i nie mam problemu.

Awatar użytkownika
psilos1
Forum Master
Forum Master

Post autor: psilos1 » sob mar 28, 2015 08:31

RaV_ pisze:BREMI - tutaj wielka niewiadoma
Bardzo dobre kable...sprzedawane(montowane)w ASO

RaV_
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: RaV_ » sob mar 28, 2015 13:23

Kilka dni temu zamontowałem świece NGK BKUR6ET 10 oraz przewody BOSCH 0 986 356 308. Wygląda na to, że praca silnika nieco się poprawiła ;) Nie ma już szarpania na zimnym silniku i wreszcie jestem spokojny o to czy odpali. Wiadomo, że po paru dniach ciężko powiedzieć czy był to dobry zakup - zobaczymy z czasem. Jak narazie jestem zadowolony a jeżeli (odpukać) coś będzie sie działo, napisze tutaj żeby potomni wiedzieli czy kable BOSCHA są warte swojej ceny :bajer:

lolek16167
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: lolek16167 » sob mar 28, 2015 14:51

Jesli kopci na bialo to bym podejrzewał uszczelke pod glowica. Na odpalonym silniku najlepiej jak sie troszke nagrzeje sprawdz weze ukladu chlodenie czy nie sa przypadkiem twarde i sztywne i czy płyn w zbiorniczku nie bombelkuje.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Benzyna”