samoczynne przyspieszanie, wkręca się na obroty
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam, w moim 1,6 pn notorycznie obroty same się wkręcają podczas jazdy na 3 tys obrotów, bądź też czasem auto samo przyspiesza. Dopiero po przyduszeniu do do ok 6 tys jest powrót do normy. Wiecie o co z nim chodzi?
-
- GOLF FOREVwER
może po prostu pedał gazu Ci się blokuje ? miałem tak w peugeocie ;] nie odskakiwał i auto przyspieszało
też tak myślałem, ale dzieje się tak nawet podczas bardzo delikatnej jazdy na niskich obrotach i czasem, ale bardzo rzadko też na luzie
Panie, klasyczna usterka PN'ki widać, że szukać się nie chciało, padł nastawnik wolnych obrotów czyli to http://img30.olx.pl/images_tablicapl/14 ... yzacja.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
ewentualnie posprawdzaj wężyki podciśnienia i radzę zacząć od tego, a jak są all sprawne to wąż od kolektora do serwa i dopiero nastawnik, bo ten nastawniczek to za około 180zł regenerowany jest, bo o nowym to nie będę wspominał bo się atmosfera popsuje
ewentualnie posprawdzaj wężyki podciśnienia i radzę zacząć od tego, a jak są all sprawne to wąż od kolektora do serwa i dopiero nastawnik, bo ten nastawniczek to za około 180zł regenerowany jest, bo o nowym to nie będę wspominał bo się atmosfera popsuje
Pierwsze co to sprawdziłem wężyki podciśnienia, wszystkie wymieniłem bo były sparciałe. Przed wymianą wkręcał się samoczynnie na 4,5 tys obrotów, a po wymianie już na 3 tys. Sprawdzę tak jak piszesz teraz wąż od kolektora i zobaczymy wtedy.
Dziś sprawdziłem wąż idący od kolektora do serwa tak jak poradziłeś Hubi14. Była tam minimalna nieszczelność, która już została usunięta. Mam nadzieję, że to było przyczyną całego problemu. Zobaczymy za jakiś czas jak trochę pojeżdżę autem.
trochę pojeździłem, po usunięciu nieszczelności, którą znalazłem po podpowiedzi kolegi Hubi14, uporczywy problem zniknął! dzięki wielkie!
- michal0310
- Nowicjusz
Re: samoczynne przyspieszanie, wkręca się na obroty
Odświeżę lekko temat, bo mam bardzo podobny problem, tyle że w mk3 2.0 8v 2E. Jest jednak różnica, kolega marioboss pisał, że
natomiast u mnie to samoczynne wzrastanie obrotów występuje głównie z wolnych obrótów (przy zmianie biegów, przy dojeżdżaniu i zwalnianiu do skrzyżowania na wciśniętym sprzęgle)... Sądzicie że przyczyną może być nieszczelność węża z serwa do kolektora?marioboss pisze:też tak myślałem, ale dzieje się tak nawet podczas bardzo delikatnej jazdy na niskich obrotach i czasem, ale bardzo rzadko też na luzie
- Paweł Marek
- V.I.P.
michal0310, zadałeś to pytanie w temacie dotyczącym auta na gaźniku , nie widze sensu.
Jasne że w silniku 2E każda nieszczelniość dająca lewe powietrze może zaburzyć wolne obroty, czyli nie tylko serwo ale odma, węze regulatora wolnych, , wezyki od podciśnienia przy regulatorze ciśnienia paliwa i klapce pod filtrem.
Ale kiedy to wykluczycsz to cała diagmnostykla 2E jest wielokrotnie opisana, szczególne elementy do sprawdzenia to regulator biegu jałowego, TPS, przepływomierz, regulatyor ciśnie4nia paliwa, kąt wyprzedzenia zapłonu, kontrola ustawienia rozrządu i podstawowe ustawienie przepustnicy. Procedury są opisane starczy mieć miernik uniwersalny śrubokręt i chęci
Jasne że w silniku 2E każda nieszczelniość dająca lewe powietrze może zaburzyć wolne obroty, czyli nie tylko serwo ale odma, węze regulatora wolnych, , wezyki od podciśnienia przy regulatorze ciśnienia paliwa i klapce pod filtrem.
Ale kiedy to wykluczycsz to cała diagmnostykla 2E jest wielokrotnie opisana, szczególne elementy do sprawdzenia to regulator biegu jałowego, TPS, przepływomierz, regulatyor ciśnie4nia paliwa, kąt wyprzedzenia zapłonu, kontrola ustawienia rozrządu i podstawowe ustawienie przepustnicy. Procedury są opisane starczy mieć miernik uniwersalny śrubokręt i chęci
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Witam dołączam się do pytania, a mianowicie .
Poniżej jest zarejestrowana akcja Golfa.Podczas jazdy zaczyna szarpać, a na postoju widać na filmie. I tak jak na filmie odpalił od razu to nie zawsze tak jest.
Do tej pory wymieniłem świece, została wyczyszczona przepustnica. Komputer nie widzi błędów. Jakieś pomysły?
" onclick="window.open(this.href);return false;
Poniżej jest zarejestrowana akcja Golfa.Podczas jazdy zaczyna szarpać, a na postoju widać na filmie. I tak jak na filmie odpalił od razu to nie zawsze tak jest.
Do tej pory wymieniłem świece, została wyczyszczona przepustnica. Komputer nie widzi błędów. Jakieś pomysły?
" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: samoczynne przyspieszanie, wkręca się na obroty
Super forum! Tyle podpowiedzi i opinii ze kuśwa mać!