Auto szarpie przy przyspieszaniu
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam serdecznie,
Mam następujący problem ze swoim Golfem 1.6 AKL 8V. Od jakiegoś czasu przy dynamiczniejszym naciśnięciu pedału gazu auto dławi się, szarpie i słabo wchodzi na obroty. Z wydechu słychać 'pykanie'. Gdy naciska się pedał gazu delikatnie to jakoś można się rozpędzić. Podłączenie pod komputer nie wykazało żadnych błędów. Wymieniono świece i kable zapłonowe. Filtr powietrza jest czysty. Co ciekawe, po wymianie filtra paliwa przez około tydzień autko przyspieszało bez problemu, a później objawy wróciły. Na dniach zamierzam wymienić pompę paliwa.
Pozdrawiam i proszę o porady.
Mam następujący problem ze swoim Golfem 1.6 AKL 8V. Od jakiegoś czasu przy dynamiczniejszym naciśnięciu pedału gazu auto dławi się, szarpie i słabo wchodzi na obroty. Z wydechu słychać 'pykanie'. Gdy naciska się pedał gazu delikatnie to jakoś można się rozpędzić. Podłączenie pod komputer nie wykazało żadnych błędów. Wymieniono świece i kable zapłonowe. Filtr powietrza jest czysty. Co ciekawe, po wymianie filtra paliwa przez około tydzień autko przyspieszało bez problemu, a później objawy wróciły. Na dniach zamierzam wymienić pompę paliwa.
Pozdrawiam i proszę o porady.
miałem dokładnie ten sam problem, przy łagodnym dodaniu gazu, auto jechało, przy gwałtownym naciśnięciu zaś auto traciło moc i nie jechało. paliło na 3 gary i tez pykało z tłumika.. jednak u mnie pomogła wymiana świec na nowe. co prawda wymieniłem też jeszcze kable, filtr paliwa i powietrza oraz zawór EGR, ponieważ był już całkiem zepsuty. dodam, że EGR został przeze mnie zaślepiony i auto odżyło
Volkswagen Golf V 1.9 TDi 140kM
..szału nie ma, ale jest Golf..
..szału nie ma, ale jest Golf..
odłącz przepływkę,jak nie to podmienił bym pompę paliwa
Golf Mk4 1.8t ARY 187km
Golf Mk1 1.5D
Golf Mk1 1.3
Golf Mk2 1.6 TD
Golf Mk4 1.6sr
Golf Mk1 1.5D
Golf Mk1 1.3
Golf Mk2 1.6 TD
Golf Mk4 1.6sr
swierkol dzięki, ale u mnie to nie świece bo już ten temat kiedyś przerabiałem. EGR był montowany bodajże od roku 2000, więc go nie mam.
pironet ok spróbuję i zobaczę jak wyjdzie.
pironet ok spróbuję i zobaczę jak wyjdzie.
Auto zawiezione do mechanika. Do remontu głowica i wymiana pierścieni na tłokach.
bo jak słyszę taką diagnozę to od razu wiem ze ten mechanik nie wie co jest za usterka w aucie i chce tylko naciągnąć na koszty.
Golf Mk4 1.8t ARY 187km
Golf Mk1 1.5D
Golf Mk1 1.3
Golf Mk2 1.6 TD
Golf Mk4 1.6sr
Golf Mk1 1.5D
Golf Mk1 1.3
Golf Mk2 1.6 TD
Golf Mk4 1.6sr
Re: Auto szarpie przy przyspieszaniu
Ja musiałem zrobić remont bo zjadał olej, problem z szarpaniem i drganiami silnika pojawił się jakiś czas po remoncie silnika. Remont głowicy to 800 zł(części i robocizna) do tego uszczelki paski itd wychodzi maks 250 złotych. Za co kasują resztę? Wyciągnąć głowicę to nie jest taki duży problem. Jeżeli bierze olej to mogą być uszczelniacze trzonków zaworów, od dołu jest bardzo dobry dostęp więc wymiana tez bez problemu.
do wymiany uszczelniaczy nie trzeba ściągać głowicy,ciekaw jestem na czym oparł mechanik diagnozę że koledze zaproponował wymianę pierścionków i tkz remont głowicy piszę takz bo naprawa opiera sie na wymianie 16 szt usczelniaczy po 2,5 zeta i planowanie głowicy za 60 zł co i tak nie kazdy robi w benzynie
Golf Mk4 1.8t ARY 187km
Golf Mk1 1.5D
Golf Mk1 1.3
Golf Mk2 1.6 TD
Golf Mk4 1.6sr
Golf Mk1 1.5D
Golf Mk1 1.3
Golf Mk2 1.6 TD
Golf Mk4 1.6sr
Tylko moja głowica była w stanie agonalnym. Z zaworów zrobiły się już grzybki, ta szyna(prowadnica - wybacz nie znam fachowej nomenklatury) była pogięta od ciepła, przy okazji poszła uszczelka pod głowicą i olej mieszał się z płynem chłodniczym dlatego został przeprowadzony generalny remont silnika , więc skoro już coś robię to do końca. A mechanik sprawdzony tzw przyjaciel rodziny, przy każdej naprawie jestem obecny i pomagam na ile mogę żeby się czegoś nauczyć, mam pełne zaufanie bo nie jedno auto już razem "robilismy"