1.6 16V kopci tylko po odpaleniu
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
Cześć,
mamy mały problem - mianowicie, autko po odpaleniu dość mocno kopci - po kilku minutach jednak jest już ok i jazda odbywa się bezproblemowo. Oleju trochę ubywa - będzie pewnie 0,8l/1000km. Pierścienie? Uszczelniacze? Czy jeszcze coś innego? Co możecie poradzić?
mamy mały problem - mianowicie, autko po odpaleniu dość mocno kopci - po kilku minutach jednak jest już ok i jazda odbywa się bezproblemowo. Oleju trochę ubywa - będzie pewnie 0,8l/1000km. Pierścienie? Uszczelniacze? Czy jeszcze coś innego? Co możecie poradzić?
jezeli kopci po odpaleniu stawial bym na uszczelniacze. Zreszta masz 16 v wiec ma ten olej gdzie uciekac. Sciagniesz glowice to to zobaczysz czy masz duzy rant na cylindrach. Jezeli duzy to kapitalka bo szkoda sie bawic.
akukaracza, ten silnik ma zastosowane pierścienie olejowe 3 częściowe które sa slabe jakości i temu zuzuwa dużo oleju, wada fabryczna . Niestesty ratuje cie ino remont który będzie wynosił za części 800zl + robota. Przy zmiania pierścieni olejowe zmieniaj na 1 częściowe z taka sprezynka i silnik ci długo posluzy.
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Tylko takich pierścieni nie założysz bo tłoki mają inny kanał na te pierścienie.mka 3 pisze:Przy zmiania pierścieni olejowe zmieniaj na 1 częściowe z taka sprezynka i silnik ci długo posluzy.
roman58, przeczytaj tam sa strony kto może zrobić http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=139&t=515119" onclick="window.open(this.href);return false;
fakt te pierscienie to wada fabryczna. Ja mam SR-a 8v z tymi pierscieniami ale wiekszych ubytkow niz 100ml/1000km nie mam. A mysle ze jak uszczelniacze sa kiepskie bo pewnie od nowosci nie wymieniane to w duzej czesci ogranicza branie oleju. W poprzednim aucie przez uszczelniacze zżerało mi ponat litr
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Ja się sugerowałem przy Oplu takie same pierścienie i branie oleju.
W dużej mierze zależy to od jakości oleju tym dluzej te pierścienie pociagna, większość tych samochodow maja krótkie skrzynie i przy 4000tys obr ledwo 130km silnik trzeba krecic i szybsze zużycie , szczególnie na autostradach.
-
- Nowicjusz
Re: 1.6 16V kopci tylko po odpaleniu
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi - auto nie jest moje. Rodzice kupili sobie golfika IV na giełdzie w Kownie, do zmiany oleju było ok, teraz wali zasłoną dymną równo. Od jednego ze sprzedawców w sklepie z częściami ojciec dowiedział się "Panie, wielu ludzi po kupnie od Niemca (umowa na Niemca była) musi robić remont silnika - na 90% zapieczone pierścienie". Jak widać potwierdzacie informacje o pierścieniach. A ja poproszę mechanika, żeby wymienił pierścienie na jednoczęściowe, bo też i na forum widziałem pełno narzekań na trzyczęściówki Dziękuję bardzo za pomoc