Dziwne stukanie w silniku

Tutaj piszemy o problemach dotyczących silników benzynowych

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Farin
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: Farin » pn mar 17, 2014 22:11

Witam,
pisze, ponieważ dzisiaj pojawiło mi się dziwne stukanie w silniku.
Dotychczas takie lekkie stukanie słychać było tylko zimą na rozgrzewającym się silniku przy niskich obrotach.
Od dzisiaj słychać to stukanie znacznie głośniejsze - i występuje również przy wyższych obrotach i również na gorącym silniku.
Zauważyłem, że czasami cichnie, czasami przestaje stukać zupełnie - ale po chwili znów wraca.

W załączniku http://speedy.sh/Mm49A/Glos-008.m4a przesyłam nagranie podczas postoju - na rozgrzanym silniku. Stukanie - na ucho dochodzi gdzieś bloku silnika - na wysokości wejścia świec.

Moje pytania brzmią:
1. Cóż to za dźwięk?
2. Czy to co go powoduje jest poważną usterką? Mam znajomego mechanika 300km stąd - czy mogę z taką usterką udać się do niego?

Silnik 1,8kat 90KM + LPG
Rok 1990

W razie pytań - śmiało.

Plik:

http://speedy.sh/Mm49A/Glos-008.m4a" onclick="window.open(this.href);return false;

przyjemność z bezpiecznej jazdy - bezcenne.

Hubi14
Forum Master
Forum Master

Post autor: Hubi14 » pn mar 17, 2014 23:42

Masz olej w silniku? I kiedy go wymieniałeś? Bo mi tak szklanki pukały, ale jeździłem bez oleju... bo mi spieprzył nie wiem kiedy, i na dolewkę weszło 2litry... :D

Awatar użytkownika
Farin
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: Farin » wt mar 18, 2014 10:33

Olej sprawdzam często, bo mam lekkie wycieki. Zawsze jest stan. Dzisiaj dolałem do góry stanu i stuka mniej - ale stuka.
Olej wymieniałem 8tyś.km temu.
Pozdrawiam

skorjan
Nowicjusz
Nowicjusz

Re: Dziwne stukanie w silniku

Post autor: skorjan » wt mar 18, 2014 19:12

Czy stukanie ustępuje po dodaniu gazu? Bo ja mam tak samo, stukało tylko na zimnym. Teraz nawet gdy jest ciepły. Byłem pytałem kilku mechaników każdy mówił że to sworzeń tłokowy. :-(

Awatar użytkownika
Farin
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Re: Dziwne stukanie w silniku

Post autor: Farin » wt mar 18, 2014 23:56

skorjan pisze:Czy stukanie ustępuje po dodaniu gazu? Bo ja mam tak samo, stukało tylko na zimnym. Teraz nawet gdy jest ciepły. Byłem pytałem kilku mechaników każdy mówił że to sworzeń tłokowy. :-(
Lekkie stukanie przy samym rozruchy było słyszalne już od początku zimy, jednak gdy dodawałem gazu to ustawało i potem na ciepłym silniku już nie stukało.
Od kilku dni - stuka już bez względu na obrotu i temperaturę silnika.

Pytanie do reszty - co to może być, jak i jak szybko to leczyć?

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „Benzyna”