Witam,
pisze, ponieważ dzisiaj pojawiło mi się dziwne stukanie w silniku.
Dotychczas takie lekkie stukanie słychać było tylko zimą na rozgrzewającym się silniku przy niskich obrotach.
Od dzisiaj słychać to stukanie znacznie głośniejsze - i występuje również przy wyższych obrotach i również na gorącym silniku.
Zauważyłem, że czasami cichnie, czasami przestaje stukać zupełnie - ale po chwili znów wraca.
W załączniku http://speedy.sh/Mm49A/Glos-008.m4a przesyłam nagranie podczas postoju - na rozgrzanym silniku. Stukanie - na ucho dochodzi gdzieś bloku silnika - na wysokości wejścia świec.
Moje pytania brzmią:
1. Cóż to za dźwięk?
2. Czy to co go powoduje jest poważną usterką? Mam znajomego mechanika 300km stąd - czy mogę z taką usterką udać się do niego?
Silnik 1,8kat 90KM + LPG
Rok 1990
W razie pytań - śmiało.
Plik:
http://speedy.sh/Mm49A/Glos-008.m4a" onclick="window.open(this.href);return false;
Dziwne stukanie w silniku
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Masz olej w silniku? I kiedy go wymieniałeś? Bo mi tak szklanki pukały, ale jeździłem bez oleju... bo mi spieprzył nie wiem kiedy, i na dolewkę weszło 2litry...
Olej sprawdzam często, bo mam lekkie wycieki. Zawsze jest stan. Dzisiaj dolałem do góry stanu i stuka mniej - ale stuka.
Olej wymieniałem 8tyś.km temu.
Pozdrawiam
Olej wymieniałem 8tyś.km temu.
Pozdrawiam
przyjemność z bezpiecznej jazdy - bezcenne.
Re: Dziwne stukanie w silniku
Czy stukanie ustępuje po dodaniu gazu? Bo ja mam tak samo, stukało tylko na zimnym. Teraz nawet gdy jest ciepły. Byłem pytałem kilku mechaników każdy mówił że to sworzeń tłokowy.
Re: Dziwne stukanie w silniku
Lekkie stukanie przy samym rozruchy było słyszalne już od początku zimy, jednak gdy dodawałem gazu to ustawało i potem na ciepłym silniku już nie stukało.skorjan pisze:Czy stukanie ustępuje po dodaniu gazu? Bo ja mam tak samo, stukało tylko na zimnym. Teraz nawet gdy jest ciepły. Byłem pytałem kilku mechaników każdy mówił że to sworzeń tłokowy.
Od kilku dni - stuka już bez względu na obrotu i temperaturę silnika.
Pytanie do reszty - co to może być, jak i jak szybko to leczyć?
Pozdrawiam
przyjemność z bezpiecznej jazdy - bezcenne.